Temat: Zmiana ustawień extroot
Panowie jak zmienić ustawienia extroot. Potrzebuje montować po UUID, bo mi dyski po reboocie skaczą z /dev/sdA na /dev/sdB i odwrotnie. Jak dostać się do starego overlaya?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiana ustawień extroot
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Panowie jak zmienić ustawienia extroot. Potrzebuje montować po UUID, bo mi dyski po reboocie skaczą z /dev/sdA na /dev/sdB i odwrotnie. Jak dostać się do starego overlaya?
Odłącz nośnik, reboot i masz...
Panowie jak zmienić ustawienia extroot. Potrzebuje montować po UUID, bo mi dyski po reboocie skaczą z /dev/sdA na /dev/sdB i odwrotnie.
/etc/config/fstab edytuj
Cezary mial racje trzeba odpiac nosnik i zbootowac. Edycja /etc/fstab jest bez sensu. Przeciez to bedzie fstab na extroocie. W sumie warto by 2 zdania na ten temat dopisac do artykulu nt. extroot.
Cezary mial racje trzeba odpiac nosnik i zbootowac. Edycja /etc/fstab jest bez sensu. Przeciez to bedzie fstab na extroocie. W sumie warto by 2 zdania na ten temat dopisac do artykulu nt. extroot.
Co jest bez sensu? A jak niby robisz extroota? Masz odpiac nosnik i wtedy w fstabie zmienic na montowanie po uuid...
A ja sobie na extroocie dodałem do fstab montowanie oryginalnego systemu plikow z routera i zabawa z configami jest prostsza
dla ciekawych:
config mount
option device '/dev/mtdblock3'
option target '/mnt/original_filesystem'
option fstype 'jffs2'
option options 'rw,sync'
option enabled '1'To samo jak byś ręcznie zamontował w sumie.
ja mam po uuid tak
config mount
option target /overlay
#option device /dev/sda1
option uuid tutaj-uuid-do-dysku
option fstype ext4
option options rw,sync,data=ordered,barrier=0
option enabled 1
option enabled_fsck 0Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiana ustawień extroot
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc