Temat: Problemy z klientem wifi (n-draft) - gubi pakiety?
Witajcie.
Przyłożyłem się dziś trochę i postawiłem mojego TP-Linka 1043ND na OpeWRT Backfire 10.03 pobranym ze strony Cezarego.
Wszystko że tak powiem "git malina" oprócz niemałego problemu z łącznością wifi ;/
W sieci mam 4 urządzenia. 3 z nich łączą się z AP przy użyciu wifi G (54 Mbps) a jeden feralny w standardzie n-draft.
Wspomniany rodzynek (n-draft) ma duże problemy z zachowaniem stabilności w sieci - strony ładują się koszmarnie wolno, youtube przerywa itp. Na pozostałych stacjach wszystkie usługi działają dobrze.
W momencie przyłączenia do AP felernego urządzenia n-draft 2 z 3 urządzeń w standardzie G zaczynają mieć podobne problemy (gubią pakiety?).
Urządzenia tracą pakiety biegnące do routera, ping AP daje straty rzędu 25-75 % ;(
Po odłączeniu urządzenia n-draft wszsytko jakby wraca do normy.
Dodać należy, że na oryginalnym sofcie TP-Linka nie było tego rodzaju kłopotów.
Istotne: w ustawieniach wifi (luci) można wybrać zakres pasma radia (20 Mhz, 40 beyond, 40 above). Urządzenia działąją mi tylko z opcjami 20 Mhz i 40 above. W przypadku wybrania opcji 40 beyond (przyznam się że zupełnie nie wiem o co tu chodzi) router zawiesza się i można go postawić jedynie metodą failsafe....
Sam już nie wiem, boję się że mam jakieś problemy z radiem ![]()
Chciałbym aby sieć działała stabilnie zarówno dla urządzeń w standardzie G jak i N.
Poniżej config wifi:
---
config 'wifi-device' 'radio0'
option 'type' 'mac80211'
option 'macaddr' '***'
option 'hwmode' '11ng'
list 'ht_capab' 'SHORT-GI-40'
list 'ht_capab' 'DSSS_CCK-40'
option 'disabled' '0'
option 'channel' '1'
option 'htmode' 'HT40+'
config 'wifi-iface'
option 'device' 'radio0'
option 'network' 'lan'
option 'mode' 'ap'
option 'ssid' '***'
option 'encryption' 'psk2'
option 'key' '***'
---
BTW: zgodnie z pomiarami jakie wykonałem i z uwagi na dużą ilość sieci w okolicy wybrałem kanał wifi 1. W przypadku wyboru innych problem nadal istnieje.
Forumowicze - pomóżcie!