Temat: Oleg 1.9.2.7-10 - czy to już historia? Asus WL500gp

Witam,

Jako nowy użytkownik forum, kłaniam się nisko operatorom openwrt.

Jak w temacie. Na swoim WL500gp mam wersję OLEGa, sprzed kilku lat oraz kilka dodatków, SMB, FTP, Transmission, Mediatomb, Twonky... to co w domu przydatne.
Wszystkie programy działają dobrze ale mediaserwery mają kilka braków. Mediatomb ma problem z odtwarzaniem plików HD (m2ts, mpeg4) dobrze streemuje pliki SD AVI (XViD), zaś Twonky odwrotnie (przy dużych plikach [kilka GB] m2ts obraz nie jest płynny). 
Może ktoś wspomoże wiedzą z tego zakresu czy na tym sofcie można jeszcze wydusić z WL500gp żeby mediaserwery przeprowadzały transkodowanie przy fabrycznej wielkości pamięci? Co ewentualnie zmodyfikować żeby router służył jako pełni funkcjonalne "mediacentrum" domu?

Czy zmiana firmware (jeśli tak to na jaki?) rozwiąże problem?
Czekam na pomysły, może ktoś już przerabiał ten temat?

DLNA - genialna sprawa

2

Odp: Oleg 1.9.2.7-10 - czy to już historia? Asus WL500gp

Za słaby na transkodowanie jest. Procesor 680MHz potrafił mi w loci robić 3kl/s więc...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jaki router podoła transkodowaniu DLNA?
Czy w ogóle jest to możliwe na na małych routerach czy potrzebny jest do tego mocny komputer (przyznam że mój stary HP 1,6GHz RAM 1,5Gb też ledwo daje z tym radę),
Rozważam przesiadkę na NETGEAR WNR3500L v2 128mb - w karcie katalogowej podają że podoła filmom HD?

DLNA - genialna sprawa

4

Ale strumieniowaniu a nie transkodowaniu materiału w locie. Żeby utrzymać 25kl/s potrzebujesz maszynki wydajnościowo z desktopem podobnej. Też Ci się na netgear nie uda transkodować materiału.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.