1

Temat: Prośba o mod'a OpenWRT dla TP-Link 941ND.

Witajcie,

jako, że autor tego forum tworzy świetne alternatywne wersje oprogramowania OpenWRT dla TP-Link 1043ND chciałem uprzejmie prosić o stworzenie takiej wersji dla TP-Link 941ND v.4.
Jako że są to siostrzane konstrukcje (brak USB i 1Gbit w LAN) nie powinno być to wielkim wysiłkiem dla kogoś kto się parał tworzeniem własnych modów.

Skrojony na miarę system, gotowy do uruchomienia od kopa (z modułami do wifi i wstępną konfiguracją dla AP, prostym i skutecznym QoS) byłby mi, i pewnie nie tylko mi, niezwykle przydatny.
Niestety poległem na dopasowywaniu X-WRT (bo to GUI wydało mi sie przyjemniejsze) do moich skromnych wymagań, więc nie pozostało mi nic innego jak tylko prosić bardziej doświadczonych o takie oprogramowanie!

Czekam na jakiekolwiek info w tym temacie, a szczegolnie na gotowy wyrób :)

pozdrawiam

2

Odp: Prośba o mod'a OpenWRT dla TP-Link 941ND.

O x-wrt możesz zapomnieć. Nie dorobili jeszcze obsługi wifi poprawnej, więc skorzystanie z x-wrt oznacza tylko zgrzytanie zębów.

PS1. 941nd ma wyprowadzony header do USB na płycie.
PS2. Mogę zrobić, ale - sam nie posiadam takowego sprzętu, więc ktoś to musi przestestować.
PS3. Co chcesz mieć gotowego w obrazie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

O x-wrt możesz zapomnieć. Nie dorobili jeszcze obsługi wifi poprawnej, więc skorzystanie z x-wrt oznacza tylko zgrzytanie zębów.

PS1. 941nd ma wyprowadzony header do USB na płycie.
PS2. Mogę zrobić, ale - sam nie posiadam takowego sprzętu, więc ktoś to musi przestestować.
PS3. Co chcesz mieć gotowego w obrazie?

Dzięki za tak szybką odpowiedź.
Czytając zawartość Twojego autorskiego mod'a poniżej zamieściłem co chciałbym aby w modzie dla 941ND się znalazło.
- obsługę wifi (sterownik ath9k), działa zarówno tryb AP jak i APClient
- narzędzia do obsługi interfejsu radiowego: iw, crda
- pełna obsługa vlanów
- obsługę led "WLAN" (pulsuje w trakcie transmitowania danych)
- ustawiona strefa czasowa Europe/Warsaw
- rdate (klient czasu)
- obsługa przycisków
- interfejs graficzny LuCI

To co powyżej, to w zasadzie wszystko co w buildzie dla 1043ND jest umieszczone, oprócz narzędzi do USB, systemami plików, usługami jak np. samba, ftp... (941ND domyślnie nie posiada wyjścia USB, a majsterkowicz ze mnie żaden, więc takiego portu sobie do routera nie przyspawam :)

Nie wiem czy w standardzie jest jakiś QoS? Jeśli nie to przyjemnie byłoby posiadać prosty QoS w podziale na usługi (jeśli takowy będzie można wyklikać w LuCI to też nie ma problemu) - np. DNS, ACK - najszybsze, WWW - średnie, P2P - najwolniejsze.

Generalnie gdyby system po instalacji na routerze posiadał działające WIFI AP (do rozdzielenia sygnały z telewizji kablowej w mieszkaniu) i prosty QoS, a dodatkowe głupoty jak szyfrowanie transmisji, SSID dałoby się ustawić przez LuCI - byłbym niezwykle szczęśliwy. Zależy mi tylko i wyłącznie na stabilnym urządzeniu (z niewielkim potencjałem :)

Aha, instalowane to będzie przez WWW od firmware'u TP-Linka, więc potrzebuję wersji factory.

Jeśli masz jeszcze jakieś swoje spostrzeżenia odnośnie firmware do tego sprzętu - chętnie posłucham i się dowiem czegoś nowego.

Z góry dziękuję!
pozdrawiam

4

Dziś wieczorem Ci zbuduję taki. QoS w openwrt jest właśnie podzielony na usługi, będziesz musiał sobie co najwyżej doprecyzować do swoich wymagań. Wszystko będzie do wyklikania w LuCI, zarówno wifi jak i qos.

Z jednym ale - ja nie mam 941, więc będziesz musiał sam trzymać się za serce i przetestować czy wszystko działa.

5

Super!

Czy jest duża szansa, że coś może się skaszanić na tyle, że router będzie do wyrzucenia?
Co w OpenWRT odpowiada za zarządzanie ruchem - htb, hfsc czy jeszcze coś innego?

Czy portujesz do swoich modów jakieś poprawki z rozwojowej wersji Backfire 10.3.1?

6

Moje buildy są oparte o bieżącą gałąź, wiec jest to defacto 10.03.1.

Domyślny qos zbudowany jest na postawie hfsc, natomiast pakiet ma wkompilowane

CONFIG_NET_SCH_DSMARK 
       CONFIG_NET_SCH_ESFQ 
       CONFIG_NET_SCH_ESFQ_NFCT=y 
       CONFIG_NET_SCH_FIFO 
       CONFIG_NET_SCH_GRED 
       CONFIG_NET_SCH_HFSC 
       CONFIG_NET_SCH_HTB 
       CONFIG_NET_SCH_INGRESS 
       CONFIG_NET_SCH_PRIO 
       CONFIG_NET_SCH_RED 
       CONFIG_NET_SCH_TBF 
       CONFIG_NET_SCH_SFQ 
       CONFIG_NET_SCH_TEQL 

Więc możesz odpuścić sobie to co jest w openwrt i zrobić po swojemu tak jak chcesz i na czym chcesz.

A jeżeli chodzi o uszkodzenie - zawsze jest szansa jak przy każdej aktualizacji firmware...

7

OK. Podejmę więc to ryzyko smile
Konfiguracji QoS prawdopodobnie nie będę bardzo zmieniał, a już na pewno nie stworzę swojej od początku do końca. Dobrze, że użyli hfsc, lepiej sobie radzi z ruchem priorytetowym.

Dzieki!

8

/etc/config/qos nie jest skompilowany w budowie, poradzisz sobie. Ponad to - da się wyklikać, więc...

9

Testuj jak chcesz: http://ecco.selfip.net/tl-wr941nd-v4-luci/

- obsługę wifi (sterownik ath9k), działa zarówno tryb AP jak i APClient
- narzędzia do obsługi interfejsu radiowego: iw, crda
- obsługa vlanów
- ustawiona strefa czasowa Europe/Warsaw
- rdate, ddns-scripts, qos-scripts (domyślnie wyłączone), cifs/cifsmount
- obsługa przycisków
- interfejs graficzny LuCI

Obsługi diody wlan nie ma, jako ze openwrt jej nie obsługuje (tylko green:system, red:qss i green:qss). Może będzie automatem przez sterownik obsługiwana, zobacz.

10

Dzięki! Strzelę sobie lufę i zabiorę się za testy smile
A na czym polega ta obsługa przycisków? Z tego co pamiętam to są raptem dwa - jeden z przodu, drugi z tyłu (reset).

11

Że jest kod do ich obsługi. A co już tam wstawisz - to już twoje. Opisane jest na stronie jak to działa.

12

Witam.Panie Cezary może stworzyłby Pan moda dla mnie do rutera TP-Link TL-WR1043ND. Chodzi mi o modyfikację wersji "full" ze strony http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd następujące składniki:
Obsługa modemu  Sierra z tego co czytałem to modem ''direct IP modems''. Używam Iplusa więc dane potrzebne do zestawienia połączenia APN: www.plusgsm.pl, login/password:plusgsm
-podstawowy dostęp do Internetu to modem Sierra. Oczywiście chciałbym aby był domyślnie w trybie modemu a nie pendrive bo zaraz po pierwszym podłączeniu do komputera widziany jest jako pendrive na którym są plik instalacyjne.
-Ustawienie modemu „keepalive”
-domyślnie włączone WIFI/LAN

oraz „narzędzia”
qos
Transmission
wget

Pozdr.

13

Teraz będzie trudno: nie mam modemu Sierry. Więc o ile gotowca da się zrobić, to nie mam nawet jak tego przetestować.

14

Witam!

Mam pytania dotyczące tego routera i openwrt.
Jak poszły eksperymenty z wgrywaniem openwrt na WR941ND? Z braku kontynuacji wątku trudno wnioskować, czy się udały.

Po burzy uszkodził się port WAN. Z moich doświadczeń z Openwrt na innych modelach (Asus) wynika, że w prosty sposób można wykorzystać jeden z portów LAN zamiast uszkodzonego WAN (rekonfiguracja bridge). Czy na TP-Linku też jest taka możliwość?

Jeśli tak, to mógłbym prosić o kompilację pod ten router (TL-WR941ND ver. 3.0). Kompilacja przygotowana przez Cezarego dotyczy wersji 4 (nie wiem, czy ma to znaczenie) , ponadto link do niej już nie działa
Specjalnych wymagań brak (tryb AP, pppoe, qos, wget, vlany, bridge, iw, crda, Luci to chyba standard)

z góry dziękuję i pozdrawiam
Paweł

15

Tylko nazwa katalogu się zmieniła. Mogę zbudować dla v3, ale to wieczorem.

16

Cezary napisał/a:

Tylko nazwa katalogu się zmieniła. Mogę zbudować dla v3, ale to wieczorem.

Dzięki, póki co wgrałem soft niestabilny stąd:
http://downloads.openwrt.org/snapshots/ … actory.bin

i o dziwo... wszystko działa (użyłem jako wan lan4)
doinstalowałem luci i na razie jest OK.

Także nie będę zajmował Twojego czasu.
Mam więc za darmo (prawie - tylko 3 porty LAN) pełnosprawny router (dostałem od kolegi z uszkodzonym WAN)

Pozdrawiam
Paweł

17

No dokładnie. W moim jest po prostu dołożone parę spraw dodatkowo.

PS. dla 941 można USB dołożyć...

18

Cezary napisał/a:

No dokładnie. W moim jest po prostu dołożone parę spraw dodatkowo.

PS. dla 941 można USB dołożyć...

Rozebrałem, zauważyłem, tylko skąd wziąć takie gniazdko?

19

Wyciągnij z pierwszej lepszej innej płytki lub idź do jakiegoś elektronicznego czy ze złomem na giełdzie. To standardowe złącza, nie ma raczej problemu z ich dostaniem.

20

Cezary napisał/a:

Wyciągnij z pierwszej lepszej innej płytki lub idź do jakiegoś elektronicznego czy ze złomem na giełdzie. To standardowe złącza, nie ma raczej problemu z ich dostaniem.

Niestety, wg  niejakiego Mausi:
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php … 54&p=5

w wersji 3 nie udało się uruchomić USB, ponadto trzeba jeszcze dołożyć zasilanie +5V

Odpuszczam temat USB - mam w Asusie pendrive (na swap, logi i dansguardian) oraz drukarkę.

Paweł

21

Build dla v3 też już jest: http://ecco.selfip.net/