Cezary napisał/a:O x-wrt możesz zapomnieć. Nie dorobili jeszcze obsługi wifi poprawnej, więc skorzystanie z x-wrt oznacza tylko zgrzytanie zębów.
PS1. 941nd ma wyprowadzony header do USB na płycie.
PS2. Mogę zrobić, ale - sam nie posiadam takowego sprzętu, więc ktoś to musi przestestować.
PS3. Co chcesz mieć gotowego w obrazie?
Dzięki za tak szybką odpowiedź.
Czytając zawartość Twojego autorskiego mod'a poniżej zamieściłem co chciałbym aby w modzie dla 941ND się znalazło.
- obsługę wifi (sterownik ath9k), działa zarówno tryb AP jak i APClient
- narzędzia do obsługi interfejsu radiowego: iw, crda
- pełna obsługa vlanów
- obsługę led "WLAN" (pulsuje w trakcie transmitowania danych)
- ustawiona strefa czasowa Europe/Warsaw
- rdate (klient czasu)
- obsługa przycisków
- interfejs graficzny LuCI
To co powyżej, to w zasadzie wszystko co w buildzie dla 1043ND jest umieszczone, oprócz narzędzi do USB, systemami plików, usługami jak np. samba, ftp... (941ND domyślnie nie posiada wyjścia USB, a majsterkowicz ze mnie żaden, więc takiego portu sobie do routera nie przyspawam :)
Nie wiem czy w standardzie jest jakiś QoS? Jeśli nie to przyjemnie byłoby posiadać prosty QoS w podziale na usługi (jeśli takowy będzie można wyklikać w LuCI to też nie ma problemu) - np. DNS, ACK - najszybsze, WWW - średnie, P2P - najwolniejsze.
Generalnie gdyby system po instalacji na routerze posiadał działające WIFI AP (do rozdzielenia sygnały z telewizji kablowej w mieszkaniu) i prosty QoS, a dodatkowe głupoty jak szyfrowanie transmisji, SSID dałoby się ustawić przez LuCI - byłbym niezwykle szczęśliwy. Zależy mi tylko i wyłącznie na stabilnym urządzeniu (z niewielkim potencjałem :)
Aha, instalowane to będzie przez WWW od firmware'u TP-Linka, więc potrzebuję wersji factory.
Jeśli masz jeszcze jakieś swoje spostrzeżenia odnośnie firmware do tego sprzętu - chętnie posłucham i się dowiem czegoś nowego.
Z góry dziękuję!
pozdrawiam