Odp: Gargoyle - LTE 150Mb/s z Huawei E3276
Dzięki za szybką odpowiedź. A czy możesz pomóc mi z tym dnsem, dlaczego automatycznie sobie go nie pobiera?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle - LTE 150Mb/s z Huawei E3276
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzięki za szybką odpowiedź. A czy możesz pomóc mi z tym dnsem, dlaczego automatycznie sobie go nie pobiera?
Bo nie ma kodu do tego? Wykonaj sobie
echo nameserver 8.8.8.8 > /tmp/resolv.conf.auto
Cezary czy ten komunikat "NCM: unexpected notification 0x01!" można w jakiś sposób zablokować aby się nie wyświetlał w logach?
Tylko przez rekompilację modułu. Aż tak bardzo Ci przeszkadza?
Może nie aż tak bardzo, ale gdy wykonam dmesg lub logread to mam praktycznie tylko informację o tym błędzie. Jest to trochę irytujące.
Wytnę to w następnej wersji.
Może nie aż tak bardzo, ale gdy wykonam dmesg lub logread to mam praktycznie tylko informację o tym błędzie. Jest to trochę irytujące.
Potwierdzam po całej nocy "w spoczynku" praktycznie tylko ta informacje w logread można zobaczyć.
Jakiś czas temu "po bojach" uruchomiłem E3276 + 1043 mam jednak czasami mały problem, że raz na kilka dni zrywa mi połączenie z internetem (dioda miga na modemie). Niestety router nie wznawia połączenia i trzeba albo zrobić reboot albo zresetować router. Czy można dodać coś aby automatycznie wznawiał połączenie ??
http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#re … uinternetu
Na tą modłę zrób.
Zrobiłem tak
if ! ping -q -c 5 -W google.com > /dev/null; then
ale musiałem przerobić na
if ! ping -c 5 -W 10 google.com > /dev/null; then
ponieważ zgłaszał błąd po po -W trzeba było dodać sekundy. Chyba teraz już samo wstaje.
Mam jeszcze 2 sprawy:
1. Mam podłączane 2 dekodery do N, działają one w usłudze multioom, a w zasadzie to nie chcą działać bo jak stwierdziłem (poprzez podstawienie w miejsce router-a switcha) router nie pozwala im ze sobą "rozmawiać (podlaczone do routera po kablu) blokuje przesyłanie plików. Próbowałem "mieszać" coś w pliku /etc/config/firewall ale bez skutku bo mam zbyt mało wiedzy.
Co może być tego przyczyną ?? Mam router 1043N + modem 3276 Huaweii. Człowiek od N-ki powiedział że dekodery rozmawiają na porcie 1180. Pomocy
2. używam do komunikacji z routerem putty. Po zalogowaniu podczas edycji pliku przy użyciu vim-a jak próbuje coś wkleić to dorzuca mi do każdej linii tabulatory im dalej tym więcej wygląda to tak:
- /bin/tester.sh 1/4 25%
option family 'ipv6'
option target 'ACCEPT'config include
option path '/etc/fconfig include
option path
Jak to obejśc aby można było normalnie wklejać całe pliki bez konieczności usuwania znaków tabulacji. ??
Mam router 1043N + modem 3276 Huaweii. Człowiek od N-ki powiedział że dekodery rozmawiają na porcie 1180. Pomocy
Przecież w sieci lokalnej nic nie jest blokowane, tunery łączą się z siecią prawidłowo?
Dekodery łaczą się nawet z internetem ale ze sobą nie mogą się porozumieć. Adresy IP maja kolejne i pobieraja je z DHCP. Jak dekodery połączyłem za pomocą switch-a który podpiąłem do routera to i dekodery się widziały i miały internet. Z tego widać że Router blokuje komunikację pomiędzy dekoderami, które są wpięte w porty LAN Router-a
Dzisiaj jeszcze podstawiłem zamiast 1043N na Gargole na MR3420 na oryginalnym firmware i wszystko działa OK tzn dekodery się widzą. Panowie co to może być ??
Coś ci nie wyszło z tym /bin/tester.sh to bardziej na zawartość pliki z firewallem wygląda.
Tak wygląda
config defaults
option syn_flood '1'
option input 'ACCEPT'
option output 'ACCEPT'
option forward 'ACCEPT'config zone
option name 'lan'
option network 'lan'
option input 'ACCEPT'
option output 'ACCEPT'
option forward 'ACCEPT'config zone
option name 'wan'
option network 'wan'
option input 'REJECT'
option output 'ACCEPT'
option forward 'REJECT'
option masq '1'
option mtu_fix '1'config forwarding
option src 'lan'
option dest 'wan'config rule
option name 'Allow-DHCP-Renew'
option src 'wan'
option proto 'udp'
option dest_port '68'
option target 'ACCEPT'
option family 'ipv4'config rule
option name 'Allow-Ping'
option src 'wan'
option proto 'icmp'
option icmp_type 'echo-request'
option family 'ipv4'
option target 'ACCEPT'
Tak, mówiłem tylko to że edytujesz tester.sh a masz w nim zawartość firewalla.
Tabulacjami się nie przejmuj. ustawisz jedną opcję przez uci i sam to ładnie wyrówna.
To tylko wrzuciłem tak dla pokazania z tymi tabulacjami. Zawartośc tester.sh wygląda tak:
#!/bin/sh
if ! ping -c 5 -W 10 google.com > /dev/null; then
(ifup wan) &
fi
Cezary masz jakiś pomysł ??
Gdzie ustawia się tą opcję uci ??
Jaką opcję? To o czym pisałem? po prostu ustaw dowolną opcją przez uci w tym pliku konfiguracyjnym, zrób commit i się ustawi. Tyle że to musi być plik od uci, w zwykłym skrypcie musisz sam poprawić tabulacje.
Ktoś ma jakiś pomysł z tym problemem niewidzących się dekoderów ??
Dzisiaj jeszcze podstawiłem zamiast 1043N na Gargole na MR3420 na oryginalnym firmware i wszystko działa OK tzn dekodery się widzą. Panowie co to może być ??
Być może dekodery również komunikują się z zewnętrznym serwerem operatora i firewall Gargoyle to blokuje. Skoro masz do dyspozycji 2 routery to zainstaluj na 1 czyste openwrt, doinstaluj gui-luci i zobacz jak się będzie zachowywał z tym softem (w gui ustawień firewalla jest ciekawa opcja reguł ruchu sieciowego-otwieranie zewnętrznego portu dla wszystkich urządzeń w sieci lokalnej)?
Nie dekodery działają bez internetu spięte kablem scross-owanym. Również działają bez netu spięte poprzez switch. Moim zdaniem router blokuje coś na portach lokalnych. Tylko gdzie ????? Zawsze myślałem że nie ma takiej możliwości na portach lokalnych.
I nie blokuje. Możesz wyłączyć system opperacyjny a switch będzie działał.
Nie dekodery działają bez internetu spięte kablem scross-owanym. Również działają bez netu spięte poprzez switch
To może problem leży w zastosowanym kablu?
Router mam na górze (strych), a dekodery w pokojach. Jak zmieniam router na np. switch-a to po tych samych kablach dekodery się widzą tylko w miejsce routera podstawiam switch.
To jak wyłączyć system operacyjny ??
Sprawę rozwiązałem poprzez zastosowanie switch-a który łączy dekodery i inne urządzenia na kablu.
Mam pytanie czy jest szansa, że będzie wsparcie w GUI dla modem E3276 ??
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6 7 8 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle - LTE 150Mb/s z Huawei E3276
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc