126

Odp: Gargoyle - LTE 150Mb/s z Huawei E3276

Dzięki za szybką odpowiedź. A czy możesz pomóc mi z tym dnsem, dlaczego automatycznie sobie go nie pobiera?

127

Bo nie ma kodu do tego? Wykonaj  sobie
echo nameserver 8.8.8.8  > /tmp/resolv.conf.auto

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

128

Cezary czy ten komunikat "NCM: unexpected notification 0x01!" można w jakiś sposób zablokować aby się nie wyświetlał w logach?

129

Tylko przez rekompilację modułu. Aż tak bardzo Ci przeszkadza?

130

Może nie aż tak bardzo, ale gdy wykonam dmesg lub logread to mam praktycznie tylko informację o tym błędzie. Jest to trochę irytujące.

131

Wytnę to w następnej wersji.

132

mexpert napisał/a:

Może nie aż tak bardzo, ale gdy wykonam dmesg lub logread to mam praktycznie tylko informację o tym błędzie. Jest to trochę irytujące.

Potwierdzam po całej nocy "w spoczynku" praktycznie tylko ta informacje w logread można zobaczyć.

TL-WDR3600
TL-WR1043ND
TL-WR842ND

133

Jakiś czas temu "po bojach" uruchomiłem E3276 + 1043 mam jednak czasami mały problem, że raz na kilka dni zrywa mi połączenie z internetem (dioda miga na modemie). Niestety router nie wznawia połączenia i trzeba albo zrobić reboot albo zresetować router. Czy można dodać coś aby automatycznie wznawiał połączenie ??

134

http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#re … uinternetu

Na tą modłę zrób.

135

Zrobiłem tak

if ! ping -q -c 5 -W google.com > /dev/null; then

ale musiałem przerobić  na

if ! ping -c 5 -W 10 google.com > /dev/null; then

ponieważ zgłaszał błąd po po -W trzeba było dodać sekundy. Chyba teraz już samo wstaje.

Mam jeszcze 2 sprawy:

1. Mam podłączane 2 dekodery do N, działają one w usłudze multioom, a w zasadzie to nie chcą działać bo jak stwierdziłem (poprzez podstawienie w miejsce router-a switcha) router nie pozwala im ze sobą "rozmawiać (podlaczone do routera po kablu) blokuje przesyłanie plików. Próbowałem "mieszać" coś w pliku /etc/config/firewall ale bez skutku bo mam zbyt mało wiedzy.
     Co może być tego przyczyną ?? Mam router 1043N + modem 3276 Huaweii. Człowiek od N-ki powiedział że dekodery rozmawiają na porcie 1180. Pomocy
2. używam do komunikacji z routerem putty. Po zalogowaniu podczas edycji pliku przy użyciu vim-a jak próbuje coś wkleić to dorzuca mi do każdej linii tabulatory im dalej tym więcej wygląda to tak:

- /bin/tester.sh 1/4 25%
                                             option family 'ipv6'
                                                     option target 'ACCEPT'

config include
                                                             option path '/etc/f

config include
                                                                     option path

Jak to obejśc aby można było normalnie wklejać całe pliki bez konieczności usuwania znaków tabulacji. ??

136

Losiek napisał/a:

Mam router 1043N + modem 3276 Huaweii. Człowiek od N-ki powiedział że dekodery rozmawiają na porcie 1180. Pomocy

Przecież w sieci lokalnej nic nie jest blokowane, tunery łączą się z siecią prawidłowo?

137

Dekodery łaczą się nawet z internetem ale ze sobą nie mogą się porozumieć. Adresy IP maja kolejne i pobieraja je z DHCP. Jak dekodery połączyłem za pomocą switch-a który podpiąłem do routera to i dekodery się widziały i miały internet. Z tego widać że Router blokuje komunikację pomiędzy dekoderami, które są wpięte w porty LAN Router-a

138

Dzisiaj jeszcze podstawiłem zamiast 1043N na Gargole na MR3420 na oryginalnym firmware i wszystko działa OK tzn dekodery się widzą. Panowie co to może być ??

139

Coś ci nie wyszło z tym /bin/tester.sh to bardziej na zawartość pliki z firewallem wygląda.

140

Tak wygląda

config defaults
        option syn_flood '1'
        option input 'ACCEPT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'ACCEPT'

config zone
        option name 'lan'
        option network 'lan'
        option input 'ACCEPT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'ACCEPT'

config zone
        option name 'wan'
        option network 'wan'
        option input 'REJECT'
        option output 'ACCEPT'
        option forward 'REJECT'
        option masq '1'
        option mtu_fix '1'

config forwarding
        option src 'lan'
        option dest 'wan'

config rule
        option name 'Allow-DHCP-Renew'
        option src 'wan'
        option proto 'udp'
        option dest_port '68'
        option target 'ACCEPT'
        option family 'ipv4'

config rule
        option name 'Allow-Ping'
        option src 'wan'
        option proto 'icmp'
        option icmp_type 'echo-request'
        option family 'ipv4'
        option target 'ACCEPT'

141

Tak, mówiłem tylko to że edytujesz tester.sh a masz w nim zawartość firewalla.

Tabulacjami się nie przejmuj. ustawisz jedną opcję przez uci i sam to ładnie wyrówna.

142

To tylko wrzuciłem tak dla pokazania z tymi tabulacjami. Zawartośc tester.sh wygląda tak:

#!/bin/sh
if ! ping -c 5 -W 10 google.com > /dev/null; then
        (ifup wan) &
fi

Cezary masz jakiś pomysł ??

Gdzie ustawia się tą opcję uci ??

143

Jaką opcję? To o czym pisałem? po prostu ustaw dowolną opcją przez uci w tym pliku konfiguracyjnym, zrób commit i się ustawi. Tyle że to musi być plik od uci, w zwykłym skrypcie musisz sam poprawić tabulacje.

144

Ktoś ma jakiś pomysł z tym problemem niewidzących się dekoderów ??

145 (edytowany przez jarek7714 2013-02-22 18:07:46)

Losiek napisał/a:

Dzisiaj jeszcze podstawiłem zamiast 1043N na Gargole na MR3420 na oryginalnym firmware i wszystko działa OK tzn dekodery się widzą. Panowie co to może być ??

Być może dekodery również komunikują się z zewnętrznym serwerem operatora i firewall Gargoyle to blokuje. Skoro masz do dyspozycji 2 routery to zainstaluj na 1 czyste openwrt, doinstaluj gui-luci i zobacz jak się będzie zachowywał z tym softem (w gui ustawień firewalla jest ciekawa opcja reguł ruchu sieciowego-otwieranie zewnętrznego portu dla wszystkich urządzeń w sieci lokalnej)?

146

Nie dekodery działają bez internetu spięte kablem scross-owanym. Również działają bez netu spięte poprzez switch. Moim zdaniem router blokuje coś na portach lokalnych. Tylko gdzie ????? Zawsze myślałem że nie ma takiej możliwości na portach lokalnych.

147

I nie blokuje. Możesz wyłączyć system opperacyjny a switch będzie działał.

148

Losiek napisał/a:

Nie dekodery działają bez internetu spięte kablem scross-owanym. Również działają bez netu spięte poprzez switch

To może problem leży w zastosowanym kablu?

149

Router mam na górze (strych), a dekodery w pokojach. Jak zmieniam router na np. switch-a to po tych samych kablach dekodery się widzą tylko w miejsce routera podstawiam switch.

To jak wyłączyć system operacyjny ??

150

Sprawę rozwiązałem poprzez zastosowanie switch-a który łączy dekodery i inne urządzenia na kablu.
Mam pytanie czy jest szansa, że będzie wsparcie w GUI dla modem E3276 ??