Temat: Pomocy! Brak komunikacji z routerem

Nie wiem jak ale już nie mam połączenia z routerem!
Chciałem tak jak parę dni temu wgrać nowego OpenWrt. miałem kamikaze 8.09.x i chciałem wrzucić do środka Backfire.
Router to Asus WL-500W. Przechodzę w Diag Mode. ustawiam na eth0 IP 192.168.1.2, podłączam kabel do portu LAN nr 1 i nic..nie łączy mi!

Wie ktoś jak to naprawić?
Jeżeli uda się wgrać tego Backfire to z konfiguracją sobie poradzę..ale jak go połączyć??

2

Odp: Pomocy! Brak komunikacji z routerem

Poczekaj, tamto kamikaze jeszcze jest i działa na tym ruterze? Jak tak po prostu przez sysupgrade zrób.

A tak swoją drogą - diagmode jest po stronie asusa i cfe robione, nic nie ma wspólnego z zainstalowanym systemem...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wczesniej sprawdzałem to kamikaze było..teraz już nie ma bo przez luci chciałem wgrać backfire. no i klopsik.
Myslałem że tak jak za pierwszym razem przechodzac w Diag mode bede mogł wgrac openwrt bo inaczej sie nie da.mylę się? wiesz co może byc?

4

Jeżeli działa tam openwrt to możesz przez mtd. Jeżeli nie - przez tftpd/diagmode. Jeżeli diag mode nie chce działać - zostaje jest połączenie przez serial i sprawdzenie czy w ogóle się uruchamia...

5

w normalnym stanie wygląda jak w diag mode! dioda power miga ciągle i nic...
myślisz, że go uśmierciłem?
jak połączyc go przez serial? jakis dodadkowy kabel będzie mi potrzebny?
co jeżeli po sprawdzeniu okaże się że zdechł?

6

Jeżeli Ci cały czas miga - sprawdź czy zaraz po stracie przyjmie po tftpd dane.

Do seriala potrzebujesz zwykły kabel null-modem z konwerterem napięć lub po prostu kabel od gsm, np. CA-42, wielokrotnie była o nim mowa. Jeżeli faktycznie go ubiłeś - będzie ciężko - wl-500W nie ma jtaga z tego co pamiętam, wiec zostanie wylutowanie kości pamięci i zaprogramowanie i wlutowanie jej. Jak znajdziesz cfe do asusa.

7

a jak to oddam na serwis gwarancyjny? powiem, że zdechł sam z siebie...
przejdzie? bo coś czuję, że to mnie przerośnie smile

pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi

8

Jeżeli jest na gwarancji - to oddaj, pewnie ze tak.

9

ogólnie ASUS jako firma sprawdza czy jest oryginalny firmware...więc gdybym oddał go w ręce ASUSa to zapłaciłbym koszty transportu. Pracuje w komputerowym więc to lekko obejdę i mam nadzieję, że za jakieś 10dni go odzyskam działającego...
ciekawe czy się uda..
Pozdrawiam