Temat: AA Garygoyle hdd-idle, samba

Witam

1. Przeszedłem z Backfire na AA. Mam problem z usypianiem na dysku. Na backfire dysk usb miałem sformatowany jako NTFS i usypianie mi działało. Po przejsciu na AA chcąc "uciec" od problemów zanikającego dysku sformatowałem go jako ext4 (sdb)i zauważyłem że teraz dysk nie usypia sie. Z ciekawości - podłączyłem pod Windowsa sformatowałem podłączyłem pod Garygoyle i sprawdziłem usypianie - działa. Gdzie może tkwić problem?

poniżej wklejam log

rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sda1 on /overlay type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
nfsd on /proc/fs/nfsd type nfsd (rw,relatime)
/dev/sda2 on /tmp/usb_mount/4d51ede3-4c86-4cdc-b8c8-b9d9c54f89f2 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
/dev/sdb1 on /tmp/usb_mount/08fddf71-e129-44fd-a010-57de5d10edd0 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)

2. Samba skonfigurowana odnośnie udostępniania udziałów po nazwie usera i haśle. Dlaczego pod windą po wpisaniu hasła nie wpuszcza mnie do udziału mimo poprawnych poświadczeń ? "Nie masz uprawnień do tego udziału..."

Dziekuję

2

Odp: AA Garygoyle hdd-idle, samba

1. A wyłącz sambę/ftp/nfs i zobacz

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

oki za chwile - wydaje mi sie ze sprawdzałem i była lipa. Sprawdzam teraz na ext3

4 (edytowany przez prorock 2013-01-29 19:31:44)

formaci sie na ext3 smile a co do pyt. nr 2 ? wydaje mi się że udało mi się kiedyś dostać do udziału za posrednictwem log i pwd

5

Na domyślnych ustawieniach nie znalazłem problemu - przynajmniej dla winxp i 7home premium. Wpuszcza, działa.

6

problem zapewne lezy w "nośniki USB" czyli FTP,SAMBA teraz nie widzi mi sformatowanego dysku na ext3 i ext4. dysk na ext4 teraz się usypia. Jak zakutualizować moduł "nosniki usb" czyli sambe i ft.

7

Do czego niby chcesz zaktualizować? Dysk się nie uśpi jeżeli jakiś proces z niego korzysta. Pytanie więc było - czy dysk się uśpi jak ubijecie sambę/ftp/nfs?

8

pewnie się uśpi bo samba teraz nie funkcjonuje. Chcialem ewenetulanie odinstalować moduł samby i zainstlować go ponownie. Ponieważ zakładka "nośniki usb" pokazuje mi komunikat "Współdzielenie dyskówNie wykryto żadnego zamontowanego nośnika USB" . Poleceni mount pokazuje mi - /dev/sdb1 on /mnt/sdb1 type ext4 (rw,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered). Dlatego to mi przyszło do głowy.

9

Tyle razy powtarzałem już - jak używasz fstaba to nie używa się pluginu usb-strorage z gargoyle i na odwrót. Nie działa to razem, to dwa różne mechanizmy montowania. Więc dlaczego to w ogóle zrobiłeś?

10

poniewż wg poradnika aby zrobić extroot - należy zrobić

# opkg update
    # opkg install block-mount kmod-fs-ext4 #jeżeli używamy systemu pliku ext4, ext3 lub ext2.
    # uci set fstab.@mount[0].target=/overlay
    # uci set fstab.@mount[0].device=/dev/sda1
    # uci set fstab.@mount[0].fstype=ext4
    # uci set fstab.@mount[0].options=rw,noatime
    # uci set fstab.@mount[0].enabled=1
    # uci commit fstab
    # /etc/init.d/fstab enable
    # reboot

czyli jeżeli chcemy zrobić extroot to nie ma możliwości uruchamienia automontowania USB? (plugin-gargoyle-usb-storage)
możemy montować dyski tylko poprzez fstab - montowanie na sztywno? co się z tym wiąże konfiguracja ftp i samby z palca?

Jestem początkujący jeśli chodzi o linux i próbuje to rozgryźć.

11

Przecież fstab umożliwia automontowanie nośników - i robi to domyślnie.

Jak używasz fstaba masz wyinstalować plugin-gargoyle-usb-storage. I nie, nie będzie plugin działać, ponieważ nośnik nie będzie przez plugin montowany a przez fstaba. Konfigurację ręczna demonów.

12

próbuje skumać - moge skonfigurować AD w win srv, vss itp. itd. ale z linukiem próbuje - prosze o wyrozumiałość. W backfire udało mi sie odpalic ftp, samba, motion, trannsmision ala widze że AA zmusza do znajmości shella

13

Jeżeli zrobiłeś to w Backfire to w AA masz te same programy. Więc?

14

Panie Cezary prosze mi werzyć ale nie działa usypianie dysku na ext4 na ntfs działa, samba po log i pwd nie działa z gui, ftp działa nie wiem jak monitor sieci - testuje. Mówię i piszę to odnosnie swoich - pewnie ubogich dośwaidczeń z openwrt. siedze od 10 rano bo mam czas i "przekabacam" kolejny router na openwrt. Z openwrt mam doczynienia ok 6mcy i to sporadycznie posiłując się problemami z forum.

Walcze i napisze Panu poradnik dla laików jak ja. Zainstaluj AA. uruchom. Sformatuj pena podłączonego do USB do rutera ze swap. Odłącz Pena. Podłącz dysk na USB sformatuj z 0% swap. podłącz Pena pod USB i hdd USB pod hua USB. Router uruchamia się z extroot z Pen'a. Z gui możesz ustawić sambe na annonymous dostęp - działa , ftp jest po haśle. itd. itp. Wkurza mnie nie moc ustawiania samby i ft z gui tylko z palca aaaaaAAA i że GUI jest dla zaawansowaengo usera który ustawi to wczesniej z palca.

Bez urazy... prorock

15

Przez zrobienie extroota zostały zniszczone mechanizmy Gargoyle - więc nie będzie działać plugin usb-storage. No sorry coś za coś - trzeba  było nie robić extroota wtedy wszystko zostało by w gui.

16

no tak ale wymagania rosną w miare upłwu jedzenia. transsmision, motion chociażby

17

Więc trzeba było kupić router z większą ilością flash.

Gargoyle jest dość spójnym gui i nie pozwala na zrobienie wielu rzeczy którym można w openwrt. Grzebanie ręcznie w plikach prowadzi do tego że gui albo zaczyna wariować albo nie działa tak jak zostało to przewidziane.  I nie jest to żadne odkrycie, jak chce się więcej to konsola i już.

18

np. hdd usb sformatowany jako ext4 nie usypia się
hd-idle -t sdb
sformatowany jako ext3
hd-idle -t sdb - śpi

Zakładka nośniki usb już nie widzi dysku w tym formacie hmm

19

Ja nie mam do Pana pretensji. Tylko opisuje podstawowe problemy laików.

20

Jeszcze raz - zakładka nie zobaczy nośników zamontowanych przez fstab...

21

ghrrrrr a jak go sformatuje na ntfs to jest montowany przez fstab ?

22

dobra inaczej .... to jak go uśpić kiedy na ext4 jest widoczny w gui i jest cacy w sensie że est widoczny w gui.

23

Tak, może. fstab zamontuje każdy system plików o ile w samym systemie potrafi zamontować to przez mount.

24

czyli jak mam gargoyle-usb-storage i nie korzystam z fstab - brak w etc/config /fstab - korzystam z automount usb- to nie jestem w stanie tego uzykać? - opcja dla leniwych i ciemniaków.

a co Pan myśli o hdparm też sobie nie poradzi w tym przypadku? tez potrzebuje fstab'a?

25

Plugin gargoyle potrafi montować nośniki z systemem plików fat, ext2/3/4, ntfs oraz exfat w ostatnich wersjach po instalacji dodatkowe pakietu.

hdparm nie potrzebuje do działania ani systemu plików, ani mechanizmów montowania. Działa w innym trybie i na innej zasadzie.