1

Temat: Upgrade softu a extroot

Przeglądając pierwsze 20 stron wyników wyszukiwania na forum nie znalazłem sensownej odpowiedzi więc postanowiłem napisać posta.

Mam aktualnie Gargoyle 1.5.8.5 z extrootem i mnóstwem konfigów które trochę mi zajęły i nie chciałbym tego tracić i ustawiać od początku. I teraz chciałbym sobie to upgradować do 1.5.9.2, bo widzę że są nowe sterowniki do wifi i myślę że warto by to wrzucić. Ze znajomości linuxa i budowy OpenWRT jestem jeszcze kiepski więc jest dla mnie kilka niejasności.

Na razie wiem że te sterowniki są chyba w kernelu więc muszę wgrać cały obraz i nie da się tego załatwić przez opkg update (a może jakoś inaczej da się to podmienić?). I że stracę extroota tzn. trzeba będzie konfigurować to od początku. Ale może jakoś da się to zrobić bezboleśnie? I drugie pytanie, po upgradzie co zrobić z pamięcią na której trzymałem extroota, sformatować, czy jakoś da się to zupdatować?

I ostatnie pytanie, jest jakaś opcja żeby trzymać wszystko na zewnętrznym nośniku i jego też obejmowały upgrady? Żeby nie trzeba było tego w kółko rekonfigurować?

2

Odp: Upgrade softu a extroot

Da się, po prostu zainstaluj nowe pakiety od wifi. Dopóki numer kernela się nie zmieni to możesz tak zrobić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hm myślałem że to jest wkompilowane na stałe. Czyli mogę normalnie przez opkg updatować do bólu dopoki kernel sie nie zmieni? Gargoyle tez da sie jakoś tak upgradować?

4