Odp: [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Więc masz problem z tym przekierowaniem w liveboxie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Więc masz problem z tym przekierowaniem w liveboxie.
może coś robię źle ?
czy konfiguracja firewalla jest dobra w moim przypadku ? wziąłem z eko.one.pl z tematy dynamic dns. Kurcze, a jakieś inne rozwiązanie ? zależy mi na zdalnym dostępie do tego skryptu
Skoro od wan routera Ci działa to tu jest dobrze. Zostaje tylko przekierowanie portów, a ddns ma jeszcze z tym mało wspólnego skoro Ci po ip też nie działa (czy działa)?
Nie. Po ip tez nie dziala ![]()
Na bezkabli poradzili mi zebym zrobil tak:
Zmień adresację tak aby oba urządzenia były w jednej sieci, oczywiście adresy nie mogą sie pokrywać. Wyłącz dhcp w openwrt, połącz jeden z drugim (porty lan w obu), zrób odpowiednie przekierowanie portu na liveboxie.
Jak wylaczyc dhcp w openwrt ?
Masz w zakładce dhcp wyłączenie serwera. Mimo że tak możesz zrobić to nie wiem po co, skoro po stronie routera masz dobrze - sprawdzałeś.
Graficzne openwrt mi nie dziala. Jest jakies polecenie zeby wprowadzic je w PuTTY ?
/etc/init.d/dnsmsq stop
/etc/init.d/dnsmsq disable
Czy Huawei E3276 odłącza kartę przy przełączaniu modemu?
Czy jest mozliwosc dostania sie do interfejsu graficznego Gargoyle ? Przypadek ten sam. Livebox, przekierowanie portu. Wystarczy tylko przekierowac port 80 na adres routera ? Czy jakos inaczej ?
Przekierować jakiś port na 80 routera, tak.
Szanowni.
znam ten wątek na pamięć ale nikt nigdy nie podjął tematu jak naprawić system plików na extroot nie mając dostępu do router (maszt). Było parę podjętych postów ale zdalnie nikt tego jeszcze nie kombinował.
Może ktoś (bardzo proszę) pomoże. Widać w logach, że ext2 się sypie ale router wstaje (ale np. już crond się nie uruchamia). Dostęp do routera mam. Chciałbym teraz jakoś wyłączyć extroot potem reboot do konfiguracji przed extroot (jest to samo ip itd.), do ramu instalacja toolsów do fsck, potem fsck na uszkodzonym systemie, podmianka na extroot, reboot i działam dalej juz ok.
Więc pytanie jak włączyć a ważniejsze WYŁĄCZYĆ zdalnie extroot.
Z góry dziękuje,
MvincM
Bardzo prosto:
mkdir -p /tmp/flash
mount -t jffs2 /dev/mtdblock3 /tmp/flash
W /proc/mtd sobie zobacz która partycja to jest rootfs_data, zwykle to jest mtd3 w tplinkach.
W /tmp/flash/etc/config/fstab wyłącz extoota, reboot i masz system uruchomiony bez extroota. Sprawdź system, włącz extroota, reboot.
Cezary dziękuję za szybkie wsparcie !
MvincM
Bardzo prosto:
mkdir -p /tmp/flash
mount -t jffs2 /dev/mtdblock3 /tmp/flashW /proc/mtd sobie zobacz która partycja to jest rootfs_data, zwykle to jest mtd3 w tplinkach.
W /tmp/flash/etc/config/fstab wyłącz extoota, reboot i masz system uruchomiony bez extroota. Sprawdź system, włącz extroota, reboot.
Czy wystarczy tylko zmienić:
option 'enabled' '1'
na
option 'enabled' '0'
w sekcji "mount"?
Pytam bo zakładam, że mam jedną szansę na wyłączenie. Błędnie wyłączę i się nie podniesie i wizyta ma maszcie... ![]()
MvincM
Nawet możesz zakomentować całą sekcję. Wtedy nie uruchomi się extroot, ale podniesie sie z flash.
Chyba że po tym jak uruchomi się z flash to nie będziesz miał jak się do niego dostać.
Yeep. Wszystko naprawione i śmiga jak powinno. Wizyty na maszcie nie było
Dzięki.
P.S.
Swoją drogą pomyślę o powrocie do takiego patentu:
- fstools na oddzielnej partycji
- boot routera
- mount partycji z fstools (w trybie RO)
- sprawdzanie tak czy siak (-f) partycji z extroot
- umount partycji z fstools
- dalszy boot normalny do extroot
MvincM
Był tu taki pomysł prezentowany, poszukaj.
Tak wiem, znam te posty (Twoje i Tao) ale niestety nie do końca je rozumiem na dzień dzisiejszy a konkretnie nie mogę obczaić właściwego momenty podczas bootowania a więc:
Jeśli możesz podpowiedzieć to powiedz proszę:
- kiedy (czyli który skrypt) robi extroot - przełącza na niego
- czy dobrym pomysłem jest aby na te parę kroków przed extroot (patrz wskazanie miejsca w punkcie powyżej) wykonać to co zaplanowałem (patrz post wyżej)
I jeszcze jedno
może najważniejsze ![]()
Czy ja dobrze rozumiem, że jakbym zrezygnował z GUI i dał czyste TWOJE AA (mowa o MR3420) to miałbym we flashu e2fsprogs i wtedy nie ma takiego problemu (znaczy zachodu z montowaniem podczas bootowania innej partycji z pakietami)? Dobrze myślę?
Jeśli jest jak powyżej to nie ma sensu kombinować. Z powłoki shell wszystko da się zrobić i wcale GUI nie jest potrzebne
Pytanie tylko czy SAM automatycznie będzie się sprawdzał i reperował rootfs na przykładowej mojej partycji /dev/sda1? Czy to jest by default ustawione aby się sprawdzała ta partycja z extrootem?
Pozdrawiam,
MvincM
Skrypty w /lib/preinit. Sam będzie sprawdzał o ile to ustawisz w konfigu, i tak, możesz używać czystego obrazu.
Dobra dzięki ! Widzę teraz kolejność odpalania skryptów - cenna wiedza. Ale skoro AA bez GUI ma e2fsprogs to nie muszę już kombinować.
Powiedz tylko o którym "konfigu" mówisz gdzie można wskazać automatyczne sprawdzanie/reperowanie FSu pod extroot?
Dzięki,
MvincM
enabled_fsck 1 przy sekcji extroota.
Router MR3420v2
overlay-disabled?
root@Gargoyle:~# mount | grep /dev/sd
/dev/sda1 on /tmp/overlay-disabled type ext2 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1)
root@Gargoyle:~# df -h | grep /dev/sd
/dev/sda1 1.4G 4.8M 1.4G 0% /tmp/overlay-disabledTak, bo masz sumę kontrolną na dysku która nie jest od tego systemu który masz. Opisane to jest u mnie na eko.one.pl w poradniku o extroocie.
Zrobiłem wszystko co jest tam napisane i:
root@Gargoyle:~# mount | grep /dev/sd
/dev/sda1 on /overlay type ext2 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1)
root@Gargoyle:~# df -h | grep /dev/sd
/dev/sda1 1.4G 4.8M 1.4G 0% /overlayProblem jest kolejny bo gdy wejdę w GUI czy chcę zainstalować dodatki to i tak wyskakuje info ,że mam mało miejsca...
Strony Poprzednia 1 … 19 20 21 22 23 … 38 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → [howto] Extroot dla Gargoyle na TL-MR3420/MR3220/MR3020/MR3040
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc