Odp: Gargoyle - LTE 150Mb/s z Huawei E3276
Przecież masz opisane dokładnie co zrobić w poście 83 tego wątku.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle - LTE 150Mb/s z Huawei E3276
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przecież masz opisane dokładnie co zrobić w poście 83 tego wątku.
A u mnie nie jest tak kolorowo...
Dostałem modem Huawei E3276 z routerem TPLINK MR3220 do konfiguracji, ale oczywiście nikt nie pomyślał że to nie będzie współgrało.
Wgrałem więc Gargoyle (http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … actory.bin) i modemu nie wykrywa tak po prostu (post 83 nie wystarczy ;\).
Mam coś takiego w /proc/bus/usb/devices:
E: Ad=01(O) Atr=02(Bulk) MxPS= 512 Ivl=4ms
I:* If#= 1 Alt= 0 #EPs= 1 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=(none)
E: Ad=82(I) Atr=03(Int.) MxPS= 64 Ivl=2ms
I: If#= 1 Alt= 1 #EPs= 3 Cls=ff(vend.) Sub=02 Prot=16 Driver=(none)
E: Ad=82(I) Atr=03(Int.) MxPS= 64 Ivl=2ms
Poratuje mnie ktoś?
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=58981#p58981
O gui zapomnij. Nie ma miejsca na takie coś. Jak chcesz MR3220v2 to czysty openwrt bo zaraz w gargoyle falsh zapchasz.
To ktory rom mam wgrać żeby to działało zgodnie z tym linkiem którego wkleiłeś?:)
To ktory rom mam wgrać żeby to działało zgodnie z tym linkiem którego wkleiłeś?:)
OpenWrt - zmodyfikowane obrazy Attitude Adjustment z tąd. W Gargoyle domyślnie Cezary przygotował sterowniki CDC NCM dla routerów z 8 MB flash. MR3220v2 ma 4 MB.
Tak jak Cezary Ci napisał musisz zainstalować zwykle OpenWRT i doinstalować sterowniki kmod-usb-net-cdc-ncm.
Przepraszam, może czegoś nie rozumiem. Mam zainstalowany najnowszy Gargoyle PL. Do niedawna działał mi na nim mf669.
Zmieniłem teraz modem na e3276. Co dalej? Coś trzeba do instalować ? Jeżeli tak to co? Skąd?
Całe życie do edycji wszystkiego w linuchu używałem MC. Tu tego nie ma i się nie zmieści na tych 4MB.
Czy jest szansa na niedaleką obsługę tego modemu natywnie? Wkładam, ewentualnie doinstalowuje jakąś paczkę ze sterownikiem i konfiguruje sieć via WEB. ?
Router MR3420.
Nie, z konsoli. E3276 jest inny i wymaga ręcznej konfiguracji po instalacji pakietu kmod-usb-net-cdc-ncm. Na domyślną zawartość w obrazie z gargoyle nie licz, nie mam już miejsca tam żeby w 4MB zmieścić coś więcej.
Dobra, wszystko rozumiem. Generalnie czyste open WRT, pakiet kmod-usb-net-cdc-ncm i konfiguracja pod konsolą. Jutro się z tym zmierzę.
Jeszcze pytanie z innej beczki. Ponieważ planowałem tak czy tak wymienić router na coś z większym ROMem i Gigabitowymi portami np. WDR4300. Czy Twoje ROMy pod ten sprzęt natywnie wspierają e3276? Ten model jest fajny z uwagi na dwa porty USB. W drugi można wpiąć pena i instalować do woli obsługę wszystkiego co potrzebne.
Trochę szkoda rozstać mi się z Gargoyle z uwagi na wykresy i ławość obsługi w przeglądarce ( w iPadzie SSH nie jest najwygodniejsze)
Obrazy dla innych routerów z większą ilością flash mają NCM wbudowany. Konfigurację musisz sobie jednak zrobić ręcznie, w gui tego nie znajdziesz.
Mając do dyspozycji łączną wiedzę z całego wątku uruchomiłem E3276 z Plusa na WRT160NL, obecnie śmiga na oknie 18/9 Mbit - podziękowania dla autorów/przedpiśców/itd. ![]()
A, używając sekwencji czysta instalka -> konfiguracja wifi z GUI -> potem modem - póki co wszystko działa łącznie z wifi. Czy powinienem się obawiać jakichś straszliwych konsekwencji (oprócz zemsty bogów Linuxa) że zrobiłem to wifi z GUI?
Kompletnie nie.
Witam
zrobiłem konfigurację kilka razy, jednak mam problem.
interfejs wstaje, driver ok, wszytsko sie wykrywa i lacze skryptem.modem sie alczy, dioda stale swieci, dnsy pobiera
i po chwili(2-3s) sie rozlacza i router rebootuje.
mam tp link wdr 3600, wgralem gargoyla aa i driver cdc ncm.
Jakies pomysly? moze by ktos zrobil release dla wdr3600 z wkompilowanym driverem?
w logread stadardowy error
Jakies pomysly? moze by ktos zrobil release dla wdr3600 z wkompilowanym driverem?
Cezary zrobił Gargoyle PL
--
Zaktualizowałem w TL-WR842ND do najnowszej wersji Gargoyle PL - wersja 1.5.9.2 - metoda połączenia jak tym temacie - działa bez zarzutu.
Witam
za poradą cezarego i prybki zrobiłem reinstall gargoyla na ver 1.5.9.2 i wszytko smiga na tp link wdr 3600.
1)instalacja
2)konfiguracja wifi przez www gargoyla
3)wgranie plikow ponizej i restart
pozdrawiam i dziekuje

moj conf:
/etc/config/network:
config interface 'loopback'
option ifname 'lo'
option proto 'static'
option ipaddr '127.0.0.1'
option netmask '255.0.0.0'
config interface 'lan'
option ifname 'eth0.1'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
config interface 'wan'
option proto 'dhcp'
option auto '0'
option ifname 'eth0.2'
option ifname 'wwan0'
config switch
option name 'eth0'
option reset '1'
option enable_vlan '1'
config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '1'
option ports '0t 2 3 4 5'
config switch_vlan
option device 'eth0'
option vlan '2'
option ports '0t 1'
/etc/rc.local
# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.
#!/bin/sh
(sleep 60; /sbin/lte) &
exit
/sbin/lte
#!/bin/sh
DEBUG=
PORT=/dev/ttyUSB0
ETH=wwan0
MODE="AT^NDISDUP=1,0" gcom -d $PORT -s /etc/gcom/setmode.gcom
sleep 3
MODE="AT^NDISDUP=1,1,\"internet\"" gcom -d $PORT -s /etc/gcom/setmode.gcom
sleep 3
A=`((sleep 1 && echo -e "AT^DHCP?\r" >$PORT) &) && grep -m1 "DHCP:" $PORT | cut -f2 -d:`
IP=$(echo "$A" | cut -f1 -d, | sed 's/ //g')
NETMASK=$(echo "$A" | cut -f2 -d,)
GATEWAY=$(echo "$A" | cut -f3 -d,)
if [ ${#IP} -eq "8" ] && [ ${#NETMASK} -eq "8" ] && [ ${#GATEWAY} -eq "8" ]; then
IP=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${IP:6:2} 0x${IP:4:2} 0x${IP:2:2} 0x${IP:0:2})
NETMASK=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${NETMASK:6:2} 0x${NETMASK:4:2} 0x${NETMASK:2:2} 0x${NETMASK:0:2})
GATEWAY=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${GATEWAY:6:2} 0x${GATEWAY:4:2} 0x${GATEWAY:2:2} 0x${GATEWAY:0:2})
$DEBUG ifconfig $ETH $IP netmask $NETMASK
$DEBUG ip route add default via $GATEWAY
fi
Witam,
od jakiegoś czasu próbuje skonfigurować modem E3276 w OpenWRT na routerze TL-WR1043ND ale coś mi średnio idzie. Zastosowałem się do ostatniego wpisu i zaktualizowałem system do najnowszej wersji i "wklepałem" skrypty. Efekt jest taki że router pobiera adresy i wszystko świadczyło by że połączenie jest nawiązane. Ale nie ma Routingu
po żadnym z interfejsów. Coś jeszcze pominąłem? Gdzieś jeszcze trzeba ustawić przekierowania? Interfejs dla modemu nazwany wwan0.
Poza tym takie pytanie. Gdzie jest wpis dotyczący kodu PIN?
PINCODE="1111" gcom -d "$PORT" -s /etc/gcom/setpin.gcom
w 5 linii tego skryptu. Ten skrypt ustawia już routing.
niestety...
połączenie podnosi, pobiera adres IP, bramy, maski ale już DNS'a nie zaciąga. A nawet jak pobrał bramę to nie idzie jej zapingować. Interfejsy są podniesione porawnie (tak mnie się wydaje). Wracając do bramy to jest ona co najmniej z dziwnym adresem pobrana. Standardową bramę na modemie 3G mam 10.64.64.64 a pobierana przez LTE jest bliska adresowi IP. Jakiś pomysł?
I tak ma być z tym gateway. A dnsy przecież sobie możesz ręcznie ustawić - jeżeli nie zauważyłeś to w/w nie parsuje dnsów w ogóle.
A nawet jak pobrał bramę to nie idzie jej zapingować. Wracając do bramy to jest ona co najmniej z dziwnym adresem pobrana. Standardową bramę na modemie 3G mam 10.64.64.64 a pobierana przez LTE jest bliska adresowi IP. Jakiś pomysł?
Tak jw piszę Cezary wszystko jest ok! U mnie bramą też jest adres o 1-cyfrę niżej, brama nie odpowiada na pingi! Ja mam połączenie w NDIS ustawione obecnie poprzez QMI-E367 już 5 dzień (DNS w moim przypadku też pobiera ale i tak na komputerze mam ustawione inne DNS).
Robiąc wczoraj konfigurację dla jednego z użytkowników znalazłem mały błąd w skrypcie. Czasami adres przyznawany przez plus ma końcówkę .1, w związku z tym dane zwracane przez at^dhcp są 7bajtowe a nie ośmio. Poprawny skryp można pobrać z http://ecco.selfip.net/projekty/ndis.sh
(nie umieszczajcie tu jego zawartości żeby nie wprowadzać przyszłych użytkowników w błąd - coś w nim się jeszcze może zmienić).
PS. Zrobiłem kilka kolejnych optymalizacji i zmieszczę dla MR3420/3220 sterownik NCM. Więc następne wydania będą zawierały wbudowane sterowniki i skrypt do NDISa, choć jeżeli ktoś będzie chciał używać tego będzie musiał odkomentować jedną linię w /etc/rc.local.
Ktoś ma E3276 i jest chętny do testów?
Ktoś ma E3276 i jest chętny do testów?
Mógłbyś też przygotować dla TL-WR842ND?
Mógłbym. Zgłoś się na priv do tam Ci obraz.
Witam
Mi też udało się uruchomić E3276s, nietety ale musiałem dodać ręcznie dns, bo inaczej nie działa internet, kilka razy wgrywałem soft do routera po sysupgrade -n ale nie przynosiło to efektu. Co wy na to?
config interface 'lan'
option ifname 'eth0.1'
option type 'bridge'
option proto 'static'
option ipaddr '192.168.1.1'
option netmask '255.255.255.0'
option dns '8.8.8.8'
Poza tym non stop mam jakiś dziwny błąd.
Jan 31 15:53:21 Gargoyle kern.err kernel: [ 715.260000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1045.300000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1045.510000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1055.300000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1055.510000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1065.300000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1065.520000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1075.300000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1075.520000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1085.300000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1085.520000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1095.310000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
[ 1095.520000] usb 1-1: NCM: unexpected notification 0x01!
Jakieś sugestie?
Pozdrawiam
TPLINK 1043ND gargoyle 1.5.9.2
To pochodzi że sterownika, całkowicie to możesz zignorować. To typ komunikatu z modemu nie obsługiwany przez ten sterownik.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 7 … 11 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Gargoyle - LTE 150Mb/s z Huawei E3276
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc