1

Temat: Zużycie pasma - różnice po stronie routera i ISP (CP), pytanie

Wersja Gargoyle: 1.5.2 (r29608)

Porównuję zużycie pasma i dane ze szczegółowego zestawienia usług Cyfrowego Polsatu (korzystam z LTE) i tylko kilka dni w miesiącu wartości się zgadzają. Przez większość okresu rozliczeniowego mam istotne różnice. CP wykazuje większe zużycie. Czasem różnica jest kilkadziesiąt megabajtów, czasem kilkaset. Podliczyłem pierwsze 10 dni października narastająco i różnica przekroczyła 1GB (10%).  30 października CP zapisał mi 12.5GB podczas gdy w statystykach widzę 780MB - efekt znaczne przekroczenie limitu miesięcznego.

Pytanie, czy w statystykach Gargoyle rejestruje cały ruch? Czy są jakieś dane (potry), które w statystykach nie są odnotowywane? Miał ktoś podobny przypadek? Co może powodować tak duże różnice?

Pozdrawiam
Marcin

2

Odp: Zużycie pasma - różnice po stronie routera i ISP (CP), pytanie

A w ogóle wiesz co i jaki sposób CP polsat nalicza? Również dobrze może to być błąd po ich stronie, lub liczyć kompletnie wszystko. Pamiętaj też że np. gargoyle liczy normalnie zużycie a operatorzy w przypadku zerwania połączenia zaokrąglają do pełnego pakietu danych, więc w granicznym przypadku możesz być "stratny".

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Oczywiście, że nie wiem. Napisałem reklamację. Modem mam na stałe podłączony do routera, więc jedyny argument jakiego mogę użyć to właśnie statystyki zużycia pasma. Sprawdziłem wyrywkowo kilka miesięcy wstecz. Za każdym razem jest różnica na kilka GB. Do tej pory nie zauważyłem bo mieściłem się w limicie.

Zaokrąglanie do pełnego pakietu danych nie tłumaczy różnicy 12.5GB vs. 780MB

4

Nie tłumaczy faktycznie. Ile zużywasz tak na oko? Oglądasz youtube, ściągasz pliki itd?

5

Do tej pory było to między 600MB a 1.2 GB. Pracuję z domu, często używam VPNa. Poczta, www, youtube... W domu 4 komputery, 4 różne systemy operacyjne, więc częste aktualizacje. Nie oglądam VOD. Do tej pory - przez ostatnie 12 miesięcy, zużywałem 20 - 25GB w miesiącu. Ten "wystrzał" 30 października spowodował nie tylko przekroczenie limitu, ale również aktywowanie zabezpieczenia w postaci 100 zł ekstra max do rachunku i zobaczyłem żółto-złoto-czerwony ekran z przyjaznym pozdrowieniem od CP sad.

6

A gargoyle naliczyło tylko te 700MB?

7

No tak. Poniżej zestawienie z 6 ostatnich dni okresu rozliczeniowego:

Gargoyle      CP
27-10-2012    867              867
28-10-2012    831              2125
29-10-2012    1387            594
30-10-2012    783              12517
31-10-2012    1162            1168
01-11-2012    500              500

Niektóre różnice daje się wytłumaczyć czasem sesji. Gargoyle liczy zużycie w dniu. CP nalicza do kolejnego zresetowania połączenia - co 24 godziny, ale nie koniecznie o północy. Jeśli natomiast posumować zużycie pasma z kilku dni powinno się zgodzić (pomijając te 12GB).

8

różnica 29/30 jest dziwna, bo raz na korzyść gargoyle, raz na CP. Co zrobiłeś z routerem 30? Jakieś restarty?

9

Niskie zużycie po stronie CP 29ego może wynikać z tego, że dużo danych ściągneło się przed 8:00 i zaliczyło do dnia poprzedniego (tak to zdaje się działa w CP).

Routera nie ruszam od kilku miesięcy bo działa jak należy. Był za to problem z połączeniem CP. Modem był zalogowany do sieci , ale 3Ginfo uparcie pokazywało "Rozłączony". Nie pomagały ani próba połączenia ani restart modemu. Zostawiłem to tak na kilka godzin, kiedy wróciłem do domu był potrzebny jeszcze restart modemu. Połączenie zostało nawiązane automatycznie.

10

Gargoyle zapisuje statystyki do flash co kilka godzin. Jeżeli resetowałeś (tak z palca) router to on po prostu nie zapisał danych, bo i nie miał jak.

11

A historia restartów się gdzieś zapisuje? Ja routera nie restartowałem, ale może się okazać, że będę to musiał udowodnić CP, żeby uznali reklamację.

12

W LTE problem jest taki ze  połaczenie jest szybsze od statystyk big_smile

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

13

uptime Ci powie ile masz uruchomiony router. O ile logów nie chowasz na dysk to informacji o restartach nie masz.

14 (edytowany przez Cinsan 2012-11-07 18:35:40)

Jednak coś nie pasuje w statystykach. Za okres od 2 do 6 listopada (5 dni) po stronie statystyk Gargoyle 4 376 MB, CP raportuje 5 131 MB. Router nie był resetowany.

Czy kotoś, kto również korzysta z LTE CP/Plusa mógłby sprawdzić u siebie?

15

Zainstaluj sobie także jakiś inny system liczenia, np. vnstat i zobacz ile Ci naliczy.

16

Ha! Wyszedł błąd w prezentacji podsumowania miesięcznego (w sensie nie naliczania tylko pokazywania zsumowanych danych).

17

Dodatkowo po resecie modemu (muszę go rozłączać co najmniej raz na dobę) kasują się dane z dwóch ostatnich godzin.

18

Więc wymuszaj reset routera z gui. toto zapisuje tymczasowe dane.

19

Cezary, ja nie ruszałem routera. Resetowałem modem. Używam aktywnego huba USB. Modem muszę co najmniej raz na dobę fizycznie odłączyć i podłączyć ponownie. W przeciwnym razie nie nawiązuje połączenia. CP twierdzi, że to wymóg systemu billingowego i modem musi się ponownie zalogować do sieci. Resetowanie routera z gui, a z aktywnym hubme usb również twardy reset, nie załatwiają sprawy.

20

Witam. Podłącze się do tematu ale głownie chodzi mi o "Tabela zużycia pasma". Chodzi o to że  "Okres wyświetlania: Dni" nie zgadza się z "Okres wyświetlania: Miesiące"  tzn że po sumowaniu dni z danego miesiąca nie zgadza się z miesiącem w tabeli przykład:
http://imageshack.us/a/img534/9319/miesic.png http://imageshack.us/a/img819/3070/dniy.png

Dla tego przykładu po sumowaniu dni powinno być ponad lekko 17GB "Łącznie" a w tabeli dla miesięcy jest tylko ponad 13GB. Skąd te różnice czego może nie obliczać, albo tak powinno być ?

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

21

Więc masz ten błąd który Eryk poprawił. Możesz sobie go wprowadzić ręcznie i zobaczysz czy pomogło: http://www.gargoyle-router.com/gargoyle … ndwidth.js

22

OK zrobiłem ale będę musiał poczekać parę dni na zabranie statystyk.

23

Czemu, przecież je masz. Odśwież cache przeglądarki, niech wczyta nowe js i sprawdź jak na podsumowaniu miesięcznym to wygląda.

24

noo... wyzerowałem sobie specjalnie statystyki tongue

25

Czy jest możliwość oddania takiego przycisku w gui dla "Tabela zużycia pasma" który zresetuje statystyki w przyszłych wersjach? Czy nie bardzo pasuje coś takiego ?