1

Temat: Jaki sprzęt

Witam,

Obecnie w pokoju gdzie mam tv (korzystam z nki) mam przy telewizorze zwykły switch 100MB, który rozdziela mi sieć na dekoder i telewizor. Pod choinkę dostałem stację pogodową, którą chciałbym wpiąć w sieć poprzez USB tak, aby na bieżąco ściągać dane z tej stacji (zakładam wykorzystanie pakietu fowsr). I teraz pytanie. Czym zastąpić switcha, aby poza jego funkcjonalnością mieć możliwość podłączenia stacji meteo przez usb i wgrania w to openwrt + fowsr. To jest minimum, które potrzebuję. Rozwiązanie powinno być w miarę tanie i oszcędne pozd względem zużycia prądu. Jako główny router ma u siebie Linksysa WRT160NL z wgranym OpenWrt, więc WiFi ma z niego, podobnie jak obsługa dysku sieciowego, czujników temperatury.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

Pozdrawiam i przy okazji życzę samych pomyślności w Nowym 2013 Roku.

tomek

2

Odp: Jaki sprzęt

Najtańszy z usb. MR3220?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Wcześniej postudiowałem trochę forum i celowałem w mr3420, ale to chyba praktycznie bliźniacze konstrukcje. Co prawda natknąłem się na posty mówiące o jakiś problemach w przypadku v2. Czy jeśli będę kupował mr3420 to mam na coś zwrócić uwagę. Generalnie jestem praktycznie zdecydowany, bo cenowo wygląda to naprawdę ok.

4

Akurat mr3420v2 nie kupuj bo jeszcze nie jest wspierany smile

5

Czyli mr3220 w dowolnej wersji?

6

Tak, lub 3420v1. Lub coś innego, switch to switch, maszynka z usb Ci jest potrzebna.

7

A 842 jest tańszy? Bo w ten sposób patrząc to i 1043 może być.

8

Kilka postów wyżej Cezary odradzał zakup mr3420v2,  bo jeszcze nie jest wspierany. Ja nie mam wyboru, bo taki dostałem na gwiazdkę. I tu pytanie, czy jest szansa, ze niebawem i ten model jednak będzie wspierany? Czy coś w trawie piszczy w tym temacie? Mam ADU-890w nie mogę się doczekać, aby próbować te sprzęty ożenić.

9

Gotowe obrazy są na forum openwrt.org, możesz sprawdzić i się pobawić.

10

Znalazłem coś takiego na tym forum "openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3420-v2-squashfs-factory.bin", czy o to chodziło w Twoim poście. Niestety jestem zielony w tym temacie, ale za to dosyć pojętny, więc wybacz, że w przyszłości jeszcze może Cię trochę pomęczę, bo zauważyłem, że chyba należysz do osób które lubią pomagać i dzielić się swoja wiedzą,

11

Na tym to raczej nie, nie wyprodukowałem jeszcze obrazów ma mr3420v2. Ale to o takie obrazy chodzi.

12

A masz może jakieś plany w tym względzie?

13

Docelowo tak. Na razie nie mam sprzętu żeby sprawdzić czy w ogóle działają.

14

Kupiłem używany MR3220, pieniądze naprawdę nieduże. Powoli sie biorę za konfigurację, ale mam dosyć banalne pytanie na początek. Tak jak pisałem, posiadam Linksysa WRT160NL z wgranym OpenWrt, adres standardowo 192.168.1.1. I teraz potrzebuję aby MR3220 działał jako switch czyli jak coś do niego podłącze żeby dostawało adres  192.168.1.xyz. A na mój chłopski rozum jak podłączę MR3220 do swojej sieci to on chyba dostanie z puli 192.168.1.xyz i co dalej???. Jakoś nie bardzo czuję jak to ruszyć a nie chcę czegoś sknocić.

15

Czyli wyłączasz dhcp serwer na mr3220 i dajesz mu na stałe adres na lan powiedzmy 192.168.1.2.

16

Strasznie wolno mi z tym wszystkim idzie, co prawda jakoś idzie. Ale teraz natknąłem się na małą zagwosdkę. A więc po kolei:
1. Czyli wyłączasz dhcp serwer na mr3220
nie wiem czy dobrze ale ja po prostu wyłączyłem dnsmasq

/etc/init.d/dnsmasq disable
/etc/init.d/dnsmasq stop

2. dajesz mu na stałe adres na lan powiedzmy 192.168.1.2
to raczej proste, update w pliku /etc/config/netork

Po takich operacjach wygląda, że router działa jak switch, ale..

root@OpenWrt:/etc/config# ping www.onet.pl
ping: bad address 'www.onet.pl'
root@OpenWrt:/etc/config#

Stawiam na tablicę z routingiem ale mam prostsze rozwiązanie. Wracam do ustawień z obrazu i podmieniam routery czyli zamiast WRT160 stawiam MR3220. Niby wszystko ok ale działa masakrycznie wolno, nie jest w stanie odświeżyć nawet strony na eko. Pod windą przykładowo:

Tracing route to www.onet.pl [213.180.141.140]
over a maximum of 30 hops:

1    <1 ms    <1 ms    <1 ms  OpenWrt.lan [192.168.1.3]
  2     *        *       <1 ms  192.168.45.1
  3     2 ms     1 ms     2 ms  10.10.29.1
  4     *        *        *     Request timed out.
  5     *     2006 ms    10 ms  217.153.234.29
  6    15 ms    18 ms    13 ms  onet.tpix.pl [195.149.232.21]
  7    15 ms    15 ms    24 ms  sdr1.m2d1.z.dab-BR1.net.onet.pl [213.180.151.43]
  8    15 ms    24 ms    14 ms  213.180.141.140

Generalnie nie da się pracować. Wina ewidentnie tkwi w mr3220. Podmieniam więc z powrotem na WRT160. I teraz pytanko więc, co zrobić abym z tego mr3220 (czyli wpięty w sieć i ustawiony jako switch) widział świat tak aby można było pociągnąć np. fowsr z repo? W sumie mogę skopiować go na mr3220 i tam odpalić ale może można bardziej elegancko. No i czemu ten mr3220 tak muli jak go stawiam jako główny router?

17

Ale... musisz jeszcze ustawić gateway i dns, np. w sekcji lan. Bo tego nie zrobiłeś.

18

OK, poszło smile Jak zwykle trafna podpowiedź
A czemu ten mr3220 tak mi mulił, w sumie to nie ma znaczenia teraz ale pytam tak z ciekawości

19

Muli? Normalny jest, wydajnościowo podobny do 842 czy 160.

20

Eee, to nie jest normalne mulenie, może się źle wyraziłem, ale np. na wyświetlenie http://eko.one.pl/ musiałem czekać pewnie z minutę. Z braku czasu odpuściłem sobie szukanie przyczyny tego, bo jako switch wygląda, że działa jak powinien, chociaż na razie zrobiłem tylko wstępne testy. Powoli zbliżam się do końca z tym co sobie zamierzyłem, wszystko właściwie działa mi tak ja chciałem.  Poza wrt160 postawiłem sobie serwer na debianie i dołożyłem tego mr3220. Pokonfigurowałem sambym nfs, rsync, Generalnie jest ok. Jestem pod wrażeniem możliwości sprzętowych jaki są obecnie. Debiana postawiłem na płytce jaką kupiłem za równe 100zł na allegro. Płytka z 1GB i atomem na pokłądzie chłodzonym pasywnie, debian śmiga jak ta lala. No i ten mr3220, za małe pieniążki pełnoprawny lunux. Jedyne co mnie trochę denerwuje, to że fowsr nie zczytuje mi wszystkich pomiarów ze stacji (brak pomiarów wewętrznych) ale chyba po prostu tak ma. Suma sumarum upgradfe mojej sieci domowej można powiedzieć zakońćzony sykcesem smile

21

Witam,

Mam małą zagwozdkę z moim mr3220. Tak jak pisałem w tym wątku korzystam z niego jak z przełącznika plus dodatkowo mam przez usb podłączoną do niego stację pogodową. I generalnie wszystko jest ok, ale... No właśnie. Czasami, zwykle po padach prądowych (ponieważ mieszkam praktycznie na wsi i notuję dosyć częste wyłączenia sieci) mój mr3220 wstaje ale nie widzę go w sieci. Muszę odłączyć go od sieci, podpiąć bezpośrednio do komputera i zalogować się do niego ale nie pod jego adresem 192.168.1.3 ale pod adresem 192.168.1.1. Następnie stopuje dnsmasq:
/etc/init.d/dnsmasq disable
/etc/init.d/dnsmasq stop
i wszystko już działa ok. Czyli najwyraźniej na mr3220 startuje mi serwer dhcp. Czy można to jakoś na stałe ustawić aby serwer dhcp się nie włączał. Procedura przwyracania tego jest prosta ale staje się upierdliwa kiedy trzeba ją robić po raz któryś tam z rzędu.

22

Jeżeli router jest dostępny pod innym adresem ip to? Pada Ci flash czy jak? Bo nie może sam z siebie zmienić adresu.

23 (edytowany przez telewy 2013-09-05 18:43:08)

Jak wszystko jest ok to router ma adres 192.168.1.3. W momencie kiedy przestaje mi działać, jak pisałem zwykle po przerwie w dostawie prądu (ale nie zawsze) routera zwyczajnie w sieci nie ma. Ani ping na 192.168.1.3 ani logowanie się nie działa. Wyłączanie routera nie pomaga. To co robię to:
1. wyciagam wszystkie kable sieciowe z routera
2. podłączam kompa do routera
3. wyłączam i włączam router
4. loguje się na 192.168.1.1 
5. /etc/init.d/dnsmasq disable
/etc/init.d/dnsmasq stop
6. router zaczyna odpowiadać na pinga pod 192.168.1.3

Nie kumam czaczy o co chodzi. Podejrzewam, że mam coś źle ustawione, tylko co? Poniżej pliki konfiguracyjny /etc/config/network

config interface 'loopback'
        option ifname 'lo'
        option proto 'static'
        option ipaddr '127.0.0.1'
        option netmask '255.0.0.0'

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option type 'bridge'
        option proto 'static'
        option ipaddr '192.168.1.3'
        option gateway '192.168.1.1'
        option dns '192.168.1.1'
        option netmask '255.255.255.0'

config interface 'wan'
        option ifname 'eth1'
        option proto 'dhcp'

config switch
        option name 'eth0'
        option reset '1'
        option enable_vlan '1'

config switch_vlan
        option device 'eth0'
        option vlan '1'
        option ports '0 1 2 3 4'

24

Sorry, powinno być
1. wyciagam wszystkie kable sieciowe z routera
2. podłączam kompa do routera
2a. wyłączam i włączam router
3. loguje się na 192.168.1.1 
4. /etc/init.d/dnsmasq disable
/etc/init.d/dnsmasq stop
5. router zaczyna odpowiadać na pinga pod 192.168.1.3

25

Masz extroota?