1

Temat: Ustawienia rutera z poziomu konsoli

Witam
Jestem nowy na forum oraz zielony jeśli chodzi o Open wrt więc proszę o wyrozumiałość smile

Do rzeczy:
Mam Linksysa WRT160NL z wgranym OpenWrt Backfire 10.03. Jest to pozyczony sprzęt więc dokładnej konfiguracji nie znam ale jeśli bedzie trzeba się dopytam. Jesli to istotne to korzystam z Ubuntu 9.10 wubi.
Pytanie jest takie: czy jest możliwość konfiguracji rutera z poziomu konsoli tak jak w przypadku karty sieciowej? Tzn. chodzi mi mniej więcej o to:

sudo iwlist
    iwlist [interface] scanning [essid NNN] [last]
              [interface] frequency
              [interface] channel
              [interface] bitrate
              [interface] rate
              [interface] encryption
              [interface] keys
              [interface] power
              [interface] txpower
              [interface] retry
              [interface] ap
              [interface] accesspoints
              [interface] peers
              [interface] event
              [interface] auth
              [interface] wpakeys
              [interface] genie
              [interface] modulation

a w szczególności chodzi mi o ustawienie na stałe: standardu, rate, modulacja, brak powtórzeń, moc. Widzę że są tu przewidziane takie opcje, oczywiście nie wszystkie działają pod moją kartą sieciową w lapku, ale może mogę to ustawić na ruterze?
Potrzebuje tego aby wykonać pomiary na potrzeby pracy magisterskiej i chciałbym się dowiedzieć czy wogóle jest taka możliwość. Pomiary miałyby się odbywać w trybie infrastrukturalnym. Laptop(klient) i AP podłączony do drugiego laptopa, ustanowione połączenie między nimi a pomiar przepustowości i opóźnień ( i jesli dobrze kombinuje przy wyłaczonych powtorzeniach, PERa z utraconych pakietów) za pomocą Iperfa.

A może zna ktoś sposób pomiaru BERa w takim łączu?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi

2

Odp: Ustawienia rutera z poziomu konsoli

Do ustawienia interesuje Cię polecenie iwconfig nie iwlist. Ale większość tych parametrów i tak nie będziesz w stanie ustawić lub odczytać - dostępność ich zależy od implementacji konkretnej wersji sterowników.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.