1

Temat: [Kamikaze][MMnet1002] Problem z Audio

Chciałem przy pomocy taniego dongla 3d sound z alledrogo odtwarzać dźwięki na małej platformie z OpenWrt.
Niestety w paczkach, które posiadam (http://www.propox.com/download/linux/at … s/Packages) nie ma kmod-usb-audio. Korzystałem z opisu Cezarego dotyczącego odtwarzania w OpenWrt. Mpd  się zainstalował reszta też, no ale nie pojawia mi się wpis w /dev/snd (jak mniemam przez brak wspomnianego modułu).
Moja platforma jest nieco dziwna i różni się od standardowych ruterów, w związku z tym mam pytanie, czy da się jakoś dodać ten moduł (kmod-usb-audio) do mojego systemu ? Przekompilować etc.?

2

Odp: [Kamikaze][MMnet1002] Problem z Audio

Dokładnie, weź źródła i przekompiluj. Tym bardziej że lekko archaicznej wersji używasz i gotowca nie znajdziesz pewnie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Czaro 2010-05-03 20:13:49)

Ok. Kompilacje już opanowałem, ale niestety muszę zmienić jądro na wyższe. Robię to poprzez odpowiedni wpis w /target/arm9/Makefile (LINUX_VERSION). Problem w tym, że całość się kompiluje do czasu kiedy nie jest budowany kernel (podobnie w przypadku próby skonfigurowania kernela). Próbowałem nawet wybrać inną platformę np. Atheros AR71XX i Kernela w postaci 2.6.30.2. Jeśli chodzi o OpenWrt to wersja 8.09 RC2. Kompilacja (lub konfiguracja) trwa i dostaje coś takiego:

.................
touch /home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.30.2/.prepared
[ -e "/home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/target/linux/ar71xx/config-default" ] || touch "/home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/target/linux/ar71xx/config-default"
/home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/scripts/kconfig.pl +  /home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/target/linux/ar71xx/config-default > /home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/build_dir/linux-ar71xx/linux-2.6.30.2/.config
Parse error at /home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/scripts/kconfig.pl line 119, <FILE> line 259.
make[2]: *** [menuconfig] Error 255
make[2]: Leaving directory `/home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/target/linux/ar71xx'
make[1]: *** [menuconfig] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/cezary/Czaro/NewOpen/8.09/target/linux'
make: *** [kernel_menuconfig] Błąd 2

Jeśli nie zmieniam Kernela i zostawiam taki jaki jest fabrycznie wpisany w Makefile to wszystko działa tak jak trzeba.

4

make target/linux/clean
make clean
make menuconfig itd.

Wersji jądra nie zmieniaj, bo do nowszego pewnie patchy nie masz. Już lepiej źródła backfire lub trunka ściągnij na nich testuj.

5

Na tym module MMnet1002 co mam to okazało się, że OpenWrt i jego biblioteki zostały zbudowane na jądrze 2.6.25.20, zaś jądro na którym sam moduł pracuje to 2.6.29.3. No i mam problem. Chciałem oba dostosować do tej samej wersji 2.6.30. Patchów jako takich nie mam, więc pewnie zostawie OpenWrt taki jaki jest, a na module zmienie jądro na niższe (2.6.25.20).

6

Może się nie załadować.

7

smile Może i tak być, szczególnie że mi trochę wiedzy jeszcze brakuje, ale staram się nadrabiać cały czas.

8

No to zrób po prostu upgrade do najnowszego backfire. Chyba ze do MMnet1002 potrzebujesz jakiś specyficznych patchy których nie ma w najnowszym wydaniu/

9 (edytowany przez Czaro 2010-05-04 09:10:24)

Jak ściągam jakiekolwiek OpenWrt to muszę dogrywać swoją platformę (target/linux/at91). No a oryginalny soft, który dostałem z MMnetem kompiluje się tylko z jądrem 2.6.25.20. Jak próbuje wybrać inne to mi wyskakują te błędy o których pisałem w pierwszym poście i nie pomaga czyszczenie. Menuconfig się uruchamia, ale już Kernel_menuconfig nie. Obawiam się, że chodzi o te patchy. Gdzie oprócz katalogu /target/arch/platform mogą się znajdować jakieś wpisy, które sprawiają, że jądro z inną wersją nie chce się kompilować ?

10

Cały katalog gdzie jest to przechowywane to target/linux/at91.

To co jest w patches lub patches-numer_jądra jest nakładane na bieżące jądro, to co jest w files jest kopiowane do katalogu ze źródłami. Ale nawet w trunku nadal jest 2.6.25.20, a to oznacza że brakuje wsparcia dla innych wersji (z jakiegoś powodu - albo brak driverów, albo się nie kompiluje, albo coś sypie).

Więc albo jesteś pierwszy i robisz port na nową wersje kernela albo musisz nauczyć się żyć z tym co masz...

11

Dzięki za odpowiedzi. Coś tam będę kombinował.