Temat: Działanie modemu ( połączenia ) w routerze a pod windowsem

Witam...

Ostatnio mam problemy z połączeniem internetowym ( modem compass 889 + Tp-Link 3220 v1 z gargoyle ).
Modem wpięty w router gubi połączenie potem i nie chce się połączyć ( miga dioda w logach wan is down).
Po wyjęciu modemu z routera wpinam do lapka ( windows 8 + oprogramowanie sierry ) i załapuje od pierwszego kliknięcia hmm

Qrcze czy router z gargoyle jest gorszym rozwiązaniem niż lapek z windowsem ????

Może jakieś podpowiedzi ... jak to ulepszyć.

Pc Engines APU2 OpenWrt 18.06-SNAPSHOT r7714-4918fe0291

2

Odp: Działanie modemu ( połączenia ) w routerze a pod windowsem

Modemy GSM bywają kapryśne jeśli chodzi o zasilanie. Może mieć też znaczenie "masa" laptopa jako przeciwwaga do anteny.
Spróbuj dorwać jakiś aktywny (z zasilaczem) hub USB i włóż do niego modem i podłącz do laptopa - jeśli będzie chodził dobrze z laptopem to już nie ma powodu żeby nie działał z routerem. Jeśli nie masz skąd wziąć aktywnego huba to popróbuj ze zwykłym albo nawet z przedłużaczem USB.

3

Miałem podpięty hub aktywny do routera ( niby że pobiera więcej energii i potrzeba mu dodać "energii" ) i był ten sam efekt sad
Taki... tego tematu http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=38560#p38560 teraz służy przy tunerze sat.
Może jeszcze opiszę instalację:
Modem compass 889, router tplink 3220, antena panelowa 16dBi na dachu, odległość od BTSa około 7km.
Na laptopie OK na routerze tak jak opisałem ...

4

A na laptopie z tym hubem działało ok?
Spróbuj jeszcze z kablem. Jak będzie działało ok na laptopie z powiedzmy 1,5 metrowym kablem i jeszcze laptop nie będzie podłączony do zasilacza (uziemiony) a w tym samym miejscu, z tym samym kablem i z routerem - nie, to zostaje tylko problem software-owy.

5

mrox napisał/a:

A na laptopie z tym hubem działało ok?

Sprawdzę jutro... teraz żona ogląda TV sad