1

Temat: Zużywanie się (fizyczne) pamięci flash

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z uszkodzeniem się pamięci w wyniku wielokrotnego flashowania albo na skutek intensywnego używania jffs2 na tej pamięci?
Mam teraz dylemat co zrobić z logami i innym istotnymi danymi, które będą napływać nie wiadomo kiedy, a nie chcę ich stracić po zaniku zasilania czy restarcie.

2

Odp: Zużywanie się (fizyczne) pamięci flash

Co do flashowania - to nie, jeszcze mi się nie przydarzyło, a dużo tego robię.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Producent deklaruje np. dla układu 29lv160 - 100 000 cykli kasowania, tak że przy wymianie oprogramowania wydaje się to nierealne, ale gdybyśmy robili to co minutę - mamy po sprawie za 2, 3 miesiące.
W przypadku zapisu do jffs2 powinno być znacznie lepiej, bo nie kasujemy całej pamięci tylko niezbędne bloki. Powinno to zależeć od wielkości pamięci na jff2, wielkości bloku, ilości wolnego miejsca i ilości danych jakie jednorazowo zapisujemy - nie ma na to jakiegoś wzoru?

4

A wiecie może z doświadczenie ile wytrzyma karta micro sd np Kingstona Class 4 używana jako SWAP ?

Xiaomi AX3200, AX3600, 3G, 4A

5 (edytowany przez Tekkenmoor 2013-01-12 22:19:23)

Sam też jestem ciekaw ile jaka pamięć wytrzymuje. Oczywiście interesuje mnie tutaj intensywna praca tych pamięci za sprawą zainstalowanych pakietów. W teorii czy to pamięć flash czy karta pamięci, mówi się że żywotność to ok.  100 000 cykli zapisu.

Sprzęt: Seagate GoFlex Home
Info: 128MB RAM / 1,2GHz CPU /  USB / sATA / RJ45
Osprzęt: 500GB SATA / LCD DPF 2,4" / USB rt2800