1

Temat: asterisk na openwrt - nie ładuje doinstalowanego modułu

To może raczej pytanie na forum asteriska, ale może ktoś to przerabiał: doinstalowałem moduł asterisk18-app-record i powinien on być automatycznie ładowany - niestety nie jest. Jeżeli zmuszę go do ładowania dyrektywą "require" to dostaję komunikat "failed to load module ..." i nic więcej. Doinstalowałem też drugi i to samo. Oczywiście pliki tych modułów istnieją tam gdzie powinny i wyglądają podobnie jak inne.
Najciekawsze jest to, że nie mam jak skompilować w całości, bo w svn nie ma tych pakietów (dopiero co aktualizowane, w trunku też nie ma), natomiast opkg to instaluje - jak to możliwe?

2

Odp: asterisk na openwrt - nie ładuje doinstalowanego modułu

app-record jest określone zarówno w trunku jak i AA w pakiecie asterisk, więc nie wiem jak to patrzyłeś.

Zwykle takie coś oznacza że brakuje Ci czegoś od czego ten moduł zależy (biblioteki), i po prostu nie może się załadować.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ale gdzie to sprawdzasz? Bo ja w menuconfig tego nie mam (nie widzę). Być może muszę na nowo źródła pobrać - bo zwykle robię tylko svn up?
To opkg nie sprawdze kompletnie zależności? Nie wiem od czego może zależeć ten pakiet - najwyżej od innych modułów - to powinien byc komunikat że nie może załadować tego brakującego jak już.

4

W makefile pakietu. opkg sprawdza o ile ktoś te zależności określił. Jak nikt tego nie zrobił to i opkg o tym nie wie. O ile to faktycznie jest problem zależności.

5

Pierwsza linijka się odnosiła do pierwszej Twojej wink - gdzie widzisz pakiet app-record?

6

Na samym końcu makefile...

7

PS. W menuconfig też normalnie jest.

8

...faktycznie jest. To jest trochę dziwnie zorganizowane, bo nie widać gdzie pod pakietem podstawowym kryją się inne - powinno być to jakoś oznaczone, że tam są niezaznaczone pakiety albo że są zaznaczone wszystkie i nie ma po co tam wchodzić.
Kompilować od nowa? Jeśli to problem zależności - nie widzę żeby coś się wraz z nim zaznaczyło - to pewnie nic to nie pomoże.

9

I jest ----> na końcu nazwy pakietu...

10

Raczej to nie jest kwestia zależności, wewnętrznie nie przyznaje się żeby korzystał z innych bibliotek niż te w zależnościach.

11 (edytowany przez mrox 2013-01-12 22:22:43)

No to teraz się wyjaśniło: miałem za wąsko ustawiony terminal - nie było tego ------>widać. Kiedyś podczas konfigurowania chciałem sobie rozszerzyć bo zauważyłem, że coś tam się nie mieści ale wysypało mi się to całkiem - musiałem zamknąć terminal i postanowiłem więcej tego nie robić wink
Ale nie widać jednak czy zaznaczone jest wewnątrz wszystko, czy coś, czy nic.

12

Nie, nie widać. Musisz wejść w podmenu. Dokładnie tak samo jak w głównych sekcjach np. "Network".

13

Chyba znalazłem o co chodzi: "Module 'app_record.so' was not compiled with the same compile-time options as this version of Asterisk."
Wygląda na to, że trzeba reinstalować połowę pakietów Asteriska, a to mija się z celem. Po to go skompilowałem żeby mieć więcej miejsca a tu takie przygody. sad

14

Jak sam go kompilowałeś to skompiluj tez moduły do niego. Historia podobna jak z modułami kernela.