101

Odp: Kiedy Gargoyle dla TL-MR3220 V2 ?

Kolego mi Pen-drive też widzi normalnie. Co więcej widzi mi też modem dopóki się nie zaloguje do sieci i nie zaświeci na zielono. Wklejałem wyżej wyniki wpisania polecenia cat /proc/bus/usb/devices dopoki się nie zalogował to wykrywało mf195 a po zaświeceniu diody na modemie na zielono pokazywało jakby nic nie było podłączone.
Nic z obrazem nie robiłem po prostu pobrałem i zainstalowałem. Hehe ja to wogóle robie pierwszy raz więc jak coś do mnie piszesz to pisz DUŻYMI literami xD wink

102 (edytowany przez Rambo_40 2012-12-03 16:51:57)

Dodam że właśnie sobie pstrykam w środowisku graficznym i znalazłem zakładkę do zmian w diodach led wiec patrze co to a tam w jednym z opcji do ktorejś diody usb-ZTE-MF-195  wiec klikam i jest  dioda myrga ale nie łączy i w połączeniach też nie widzi mi modemu

Domyśla się ktoś co to może być ???

103

Cezary napisał/a:

Na forum openwrt znajdziesz nieoficjalnie buildy. Jak zainstalujesz i potwierdzisz że działają w ogóle to zbuduję dla Gargoyle odpowiednie obrazy.

Cerazy próbowałeś już coś 'upichcić' ?

Xiaomi AX3200, AX3600, 3G, 4A

104

Nie, nie zabrałem się jeszcze za to.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

105

Czy ktoś podpowiedziałby gdzie mogę znaleźć obraz dla tplinka mr3220v2. W oryginalnym firmwarze coś co wpisaniu pinu do modemu, zapisaniu zmian i tak go później nie pamięta i po zrestartowaniu ponownie w statusie widać że chce pin ...

106

Był tu link do forum openwrt.org, gdzie były obrazy.

107

Z tych linków openwrt chodzi bez problemu smile
https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=38896

Dla modemu MF192 próbowałem wyłączyć pin wg tych komend ale zawsze był error a teoretycznie powinno chodzić.
http://oflabs.wordpress.com/2011/07/28/ … -commands/

Na szczęście obrazy beta z openwrt chodzą ok smile

108

Nie ma każdej karcie możesz pin wyłączyć. Orange np. robi problemy z tym.

109

Cezary, kiedy zrobisz obsługę ?

110

Jak będzie zrobiona smile

111

Witam, z tego co widzę to działa ten obraz: openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3220-v2-squashfs-factory.bin

Mam pytanie, czy wrzucając go na mr3220 v2 otrzymam po upgrade wersję z GUI ,czy GUI muszę dokonfigurować?

Przed tem korzystałem na mr3220 v1 z wersji Gragoyle ,a teraz niestety mi przysłali wersję v2 sad

112

malowany napisał/a:

Witam, z tego co widzę to działa ten obraz: openwrt-ar71xx-generic-tl-mr3220-v2-squashfs-factory.bin

Mam pytanie, czy wrzucając go na mr3220 v2 otrzymam po upgrade wersję z GUI ,czy GUI muszę dokonfigurować?

Przed tem korzystałem na mr3220 v1 z wersji Gragoyle ,a teraz niestety mi przysłali wersję v2 sad

jest gui - LuCI

113

Dzięki smile

114

Witam wszystkich.
Chciałbym dołączyć się do dyskusji, gdyż właśnie jestem po wątpliwej przyjemności zmaganiem się z zestawem jak u kolegi Rambo_40, czyli mr 3220 v.2, oraz mf195. Przyznam że powyższa dyskusja bardzo mi pomogła i doszedłem nawet dalej niż Rambo_40, bo modem jest widziany, zapisuje się jego model i rodzaj. Mam natomiast inny kłopot. Chodzi o zapalanie się diody na modemie. Na routerze trzeba było przypisać i sią zapala, natomiast na modemie jeszcze się nie zapaliła, ani na czerwono ani na zielono, a modem działa, bo się pokazuje na liście. Połączenie internetowe także nie działa. Czy może to być związane z bardzo słabym zasięgiem sieci u mnie? Wyczytałem gdzieś że modem czasem może potrzebować większego napięcia niż router jest w stanie dostarczyć, może to mieć związek z zasięgiem?

115

Jeżeli masz słaby zasięg to możesz od razu zakupić hub zasilany, aktywny.

116

Dzięki za szybka odpowiedź. Chodzi o to że słaby zasięg jest tu gdzie konfiguruję, natomiast w docelowym miejscu jest ok. Pytanie tylko czy właśnie to może być przyczyną i po zawiezieniu wszystkiego w zasięg będzie działać, czy może coś spartoliłem?

117

Jak pisałeś - modem Ci wykryło, masz interfejsy. Więc ustaw połączenie i sprawdź czy się połączy. Jeżeli przeniesiesz go w docelowe miejsce i nic nie zepsułeś w konfiguracji to ma po prostu zadziałać.

118

Powiedz mi jeszcze czy dobrze ustawiam(modem jest t mobile), w interfejsie WAN ustawiam:
Protocol - UMTS/GPRS/EV-DO
Service Type - UMTS/GPRS
APN - internet
PIN - kod
PAP/CHAP username - puste
PAP/CHAP password - puste
Modem device - co wybrac? - mam/dev/ttyATH0, albo /dev/ttyS0 i coustom

119

Czekaj - to nie jest z gargoyle. Jakie firmware masz?

120 (edytowany przez Krzysiek11 2013-01-12 20:48:13)

No tak, podstawa. OpenWrt Attitude Adjustment 12.09-beta2
Aha i tak w nawiasie to robię to po raz pierwszy w życiu, także mogłem coś zrobić nie tak.

121

Żadnego modemu Ci nie wykryło. Nie zainstalowałeś sterowników do niego?

122

Wydaje mi się że wykryło, bo pojawiał mi się w logach jak go podłączałem. Teraz nie mogę tego już znaleźć bo jeszcze coś nagrzebałem, a modemu już niestety nie mam. Musiałem oddać bo net musi działać chociażby na laptopie.
Kolego, jak myślisz, czy teraz mógłbym wykorzystać na próbę moją nokię jako modem(przy odpowiedniej konfiguracji)?

123

Jak nie masz modemu to i jego interfejsów nie pokaże. To nie ma być ani /dev/ttyATH0 ani /dev/ttyS0. http://eko.one.pl/?p=openwrt-modemygsm#ztemf przeczytaj.

124

Kolego, powiedz czy dobrze rozumiem?Te interfejsy /dev/ttyACM0 /dev/ttyACM1 są powiązane z zainstalowaniem sterowników do modemu? a te sterowniki to kmod-usb-net-cdc-ether? I jeszcze jedno, który interfejs mam wybrać, bo mogę tylko jeden?

125

tak/tak/tak. /dev/ttyACM0 może być.