Temat: MR3420 - nie daje znaku życia po instalacji openwrt - POMOCY

Opiszę kolejność, może to ważne.
1. Kupiony nowy mr3420
2. Instalacja Gargoyle PL i skuteczne uruchomienie na nim modemu mf669
3. Instalacja czystego oryginalnego firmware ze strony tp linka
4. Instalacja OpenWRT poprzez załadowanie pliku openwrt-ar71xx-tl-mr3420-v1-squashfs-factory.bin ze strony http://downloads.openwrt.org/backfire/10.03.1/ar71xx/

Po restarcie router nie odpowiada pod żadnym adresem, nie przyznaje także żadnych adresów. Ustawiałem w XP na sztywno adres 192.168.1.2 i próbowałem się łączyć z 192.168.1.1 oraz 192.168.0.1

Na routerze świecą tylko dwie diody PWR i oraz "1" od portu pierwszego. Cała reszta ciemnica.

Próbowałem już http://eko.one.pl/?p=openwrt-failsafe . Zero reakcji na naciskanie czy to QSS czy resetu.

Co teraz?

2

Odp: MR3420 - nie daje znaku życia po instalacji openwrt - POMOCY

Oddać na gwarancję lub rozebrać i reanimować.

Trzeba było AA wgrać. A tak go uwaliłeś, bo backfire nie zna typów pamięci które montują w nowych wersjach mr3420.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Kurcze to po co wogóle tworzone są pliki, które uwalają routery?
Do tego pliku doprowadziła mnie strona openwrt.pl

Rozumiem, że rozebranie to walka z portami COM, flash itd?

4

A możesz powiedzieć po co wgrałeś wersję która kompletnie nie jest wspierana? Tym bardziej - po co wgrałeś starą wersję jak  jest nowsza?

5 (edytowany przez TheOktik 2013-01-12 20:26:57)

Cezary,
adres strony openwrt.pl daje pewną obietnicę tego, że ta strona zawiera informacje, które będą mi potrzebne do instalacji openwrt.
Klikasz zakładkę "pobierz openwrt", sięgasz do ar71xx i wybierasz plik z modelem Twojego routera.

Czy to nie jest oczywiste postępowanie? Gdzieś tam jest napis, że coś jest niewspierane? Po chorobę ten plik tam wisi skoro jest wadliwy? Może to nie pytania do Ciebie ale pretensja do mnie dlaczego tak zrobiłem wydaje mi się być nieuzasadniona.

Naprawa gwarancyjna wogóle jest realna? Router został kupiony za 90zł gdzieś na allegro z drugiego końca Polski.

6

Sorry, ale czytasz informacje z openwrt.pl a pytasz się tutaj. Trzeba było u mnie na eko.one.pl zobaczyć, jest ta informacja zawarta.

W czasach kiedy backfire było nikt nie miał pojęcia że tplink będzie stosował nowe typy pamięci w swoich urządzeniach.

7

Pomóżcie mi chociaż z naprawą. Komuś udało się zrealizować to na gwarancji? Jeżeli naprawa jest wątpliwa to nawet nie będę się bawił w odsyłanie go do sprzedawcy. Były już takie przypadki?

8

Po prostu się nie przyznawaj co zrobiłeś. Działał i przestał, więc im odeślij.

9

serwis TP-Link'a jest spoko 2 razy mi wymienili urządzenia po burzy smile (wyciągnięte z sieci ale ściągnęły przez antenki) wiec powinni naprawić tongue

Xiaomi AX3200, AX3600, 3G, 4A

10

Witam Szanownych Kolegów
Nie chcę śmiecić na forum dlatego podpinam się pod już istniejący temat.
Od dwóch lat byłem zadowolonym użytkownikiem routera tplink mr3420
Po zakupie wgrałem do niego gargoyle.
Po dwóch latach pożyczyłem router koledze bo po opadach śniegu został pozbawiony internetu z neo i był zmuszony wykorzystywać łącze GSM. Z powodu narzekań że net mu się ciągle rozłącza postanowiłem wgrać nowe oprogramowanie.
Do rutera przez pomyłkę wgrałem to: gargoyle-1.5.9.3-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-factory.bin

Skutek:
Po włączeniu routera do sieci zapalają się na ok. 5 sekund wszystkie kontrolki oprócz 3G, potem gasną na 3 sekundy i tak w kółko.
Brak komunikacji po lan i wan.

Moje pytanie
1 Czy za pomocą portu szeregowego można przywrócić go do życia
2 Co mam kupić konwerter TTL, JTAG (najchętniej proszę o link do aukcji ze sprawdzonym sprzętem)

Z góry dziękuję za odpowiedź

11

Jezeli używałeś go tyle czasu to znaczy że miałeś v1, czemu wgrałeś więc soft od v2?

1. Tak
2. konwerter ttl.

12

Witam ponownie
Wyposażyłem się w konwerter ttl i chciałbym spróbować podnieść ten router nie za bardzo wiem jak.
Jakby ktoś z kolegów podesłał linka z podobnym problemem to byłbym wdzięczny.

13

Przylutuj do routera (rozpiskę złączy masz na eko.one.pl, zależy o jakim routerze piszesz), tam też jest napisane co dalej trzeba zrobić.

Dla MR3420v1:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420#ins … bootloader
http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420#portszeregowy

14

Witam ponownie szanownych Kolegów
Mr 3420 wersja 1 udało mi się przywrócić do życia działa sobie dalej z Gargoyle smile
Ale niestety, że nie jestem orzełkiem zdążyłem już zepsuć i naprawić mr 3420 wersja 2
Chciałbym wgrać mu orginalny soft ale nie znalazłem bez bootloadera.
Czy ktoś z Kolegów nie posiada może takowego bez słowa boot w nazwie?
Pozdrawiam

15

http://ecco.selfip.net/orig/tl-mr3420v2/