76

Odp: WL-500GP + OpenWRT + konfiguracja Dysku zewnętrznego + USB + rTorrent

Lista aktualnie zainstalowanych pakietów to opkg list_installed. Jak zainstalujesz sobie system od nowa i porównasz to będziesz wiedział czego brakuje. konfigi masz w /etc/config, możesz wiec skopiować na bok i żywcem podmienić potem.
Ale od tego masz też polecenie sysupgrade które potrafi wgrać nowy firmware z zachowaniem plików konfiguracyjnych.

Skoro już zainstalowałeś i Ci działa, bo nic nie stoi na przeszkodzie żebyś zainstalował to jeszcze raz i skonfigurował. Na dobre Ci to tylko wyjdzie smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

77

Witam,
Prawie rok mnie tu nie było, myślałem, ze dam sobie sam rade z routerem, ale nie chyba sie mylilem. Nie chciałem zakladać nowego tematu, poprzednio w nim uzyskałem naprawdę wielką pomoc więc sprobuję i tym razem.

Z pewnym powodów musiałem przeinstalować Kamikaze w swoim Asusie WL-500gP na najnowsza wersje. O ile poprzednio poszlo jednak za pierwszym razem, o tyle teraz mam problem z podpieciem dysku (tego samego) i postawienia samby. Udalo sie zrobic tak, ze łączac się przez putty moge z konsoli przeglądać dane z dysku (ale tylko w konsoli). Gdy ustawiam Sambe pod konkretny katalog z tego dysku, tą samą grupę roboczą i ogólnie tak samo, jak już przecież miałem to nijak nie moge zobaczyć danych pod windowsem XP.

Poprzednią konfiguracje robilem juz jakis czas temu, dlatego chciałbym spytać, o czym zapomniałem? Wiem, że mogłem zapisać pliki konfiguracyjne, ale zgapiłem się, a potem przez głupotę zablokowałem dostęp do routera z każdej strony (no poza kabelkiem rs, ale tego nie mam niestety).

z góry dzięki za pomoc! smile

78

No to pokaż plik konfiguracyjny Samby, bo bez tego trudno jest powiedzieć dlaczego nie działa.

79

Proszę:

plik "/etc/config/fstab"

config mount
        option fstype ext2
        option options rw,noatime
        option enabled 1
        option device /dev/scsi/host0/bus0/target0/lun0/part1
        option target /hdd

config swap
        opton device /hdd/swap
        option enabled 1

plik "/etc/config/samba"

config 'samba'
        option 'homes' '1'
        option 'name' 'Openwrt'
        option 'description' 'Router'
        option 'workgroup' 'HOME'

config 'sambashare'
        option 'path' '/hdd/Files'
        option 'read_only' 'no'
        option 'guest_ok' 'yes'
        option 'create_mask' '0700'
        option 'dir_mask' '0700'
        option 'name' 'Files'

Na dysku mam łącznie 440 GB danych. Przy recznym uruchomieniu samby konsola nic nie wyrzuca. Na liscie procesów z tego, co najbardziej przypomina sambe mam cos takiego:

Command: 0% smbd -D
CPU usage: 12%
Memory Usage: 3744% (tak, dobrze wpisałem)

80 (edytowany przez KeFaS 2010-04-17 19:38:20)

Zużycie pamięci jest "trochę" dziwne.
Udostępnij dla testu jakiś katalog z mniejszą ilością danych (kilka GB) i wtedy zobacz.

A w ogóle zużycie pamięci sprawdzaj poleceniem free

81

Tak się składa, że mniejszego katalogu samba także nie udostępnia. Nie mogę tego zrozumieć, bo serwer ftp działa prawidłowo, więc dysk jest montowany. Zresztą, mam do niego dostęp. Czy jest jakaś inna wersja samby? "Lepsza"? smile

Mam także drugie pytanie, które pojawiło się po wgraniu najnowszego kamikaze. Mianowicie, jak zainstalować teraz transmission'a? Instrukcja z głównej strony nie działa, bo takich paczek nie ma, ale widziałem na liście paczek do tej wersji, że jest dosłownie "transmission" zamiast dawnego "tansmission-daemon". Nie ma też interfejsu GUI w postaci "transmission-web", dlatego zastanawiam się, czy jest możliwość korzystania z tego klienta torrentów tak, jak to miało miejsce w poprzednich wersjach, czyli przez www? I jak sprawić, aby działał? smile z góry dzięki. smile

82

Nie ma 'nowej' wersji kamiakaze. Jest Backfire. A w nim właśnie transmission-web i reszta. Upgrade zrób po prostu.

83

Bardzie miałem na myśli ostatnią wersję Kamikaze 8.09.2, bo przez blisko rok miałem starszą.

A jeśli chodzi o Backfire, domyślna wersja ma luci i jakąś inną sambe? smile

84

Moje buildy nie mają, te oryginalne tak. samba jest w wersji 3. Co z nia nie tak?

85

Po prostu kilkakrotnie starałem sie udostepnic zasoby i chociaz dysk laczylem to routera w zadnym otoczeniu sieciowym nie widzialem. Zaczalem sie wiec zastanawiam, co takiego robie zle...

Postawilem sobie Backfire na nowo, ale mam problem. Gdzie sie podzialo klasyczne montowanie dysku twardego? "fstab" nie dziala  i po zainstalowaniu wszystkich paczek z instrukcji wyglada, jakby to nie bylo "to" smile

86

Żeby działało potrzebujesz block-mount i najlepiej block-hotplug.

87

Zadziałało. Samba jednak dalej nie działa jak należy...

Zamieszczę 3 zrzuty ekranu, zamiast opisywać, bo chyba nie jestem w tym dobry:

Zrzut z ekranu montowania zasobów w LuCI:
http://img227.imageshack.us/img227/9058/68045417.jpg

Zrzut z LuCI z konfiguracją samby
http://img41.imageshack.us/img41/3941/77006914.jpg

Zrzut z konsoli (próba instalacji - już jest, uruchomienie samby, lista procesów, zawartość folderu po zamontowaniu dysku)
http://img248.imageshack.us/img248/109/12848271.jpg

Mam podpięte do routera po kablu dwa komputery. Na żadnym z nich w liście komputerów dla grupy roboczej MSHOME nie ma routera. Czego takiego nie robię?

88

A po prostu \\192.168.1.1 mozesz się dostać?

89 (edytowany przez Haamish 2010-04-28 19:38:13)

Cezary napisał/a:

A po prostu \\192.168.1.1 mozesz się dostać?

Jak podam to w oknie "Mojego komputera", a o to chyba Tobie chodzi, prosi o podanie nazwy uzytkownika i hasła.
Domyślne ustawienia root//haslo nie działają, ale to raczej żadne zaskoczenie.

EDIT:
Po tym, jak wpisałem tak, jak powiedziałeś, w komputerach swojej grupy roboczej mam router (nazwa i opis sie zgadzaja). Gdy jednak probuje to otworzyc, prosi o jak wyzej, a przeciez nie mam u siebie ustawien dla hasla.

90

A dodałeś do samby użytkownika, ustawiłeś jego haslo?

Zmień security na share, wtedy bez pytania Cię powinien wpuścić. Chyba ze viśtę czy 7 używasz...

91

Faktycznie, zmieniłem security i poszło, ale nie za pierwszym razem. Nawet po restarcie routera były problemy, ale za ktoryms razem "odblokowało" się i teraz działa. Nie moge tego do konca zrozumieć, bo pamiętam, że na Kamikaze 8.09.2 robilem krok po kroku tak, jak jest w Twoim poradniku i nic. No nie ważne w każdym razie, dziękuję za pomoc.

Jednocześnie zauważyłem wczoraj, że Transmission korzysta z innego pliku konfiguracyjnego, niż w poprzednich wersjach. Gdzie można znaleźć domyślne wartości ustawień? Na stronie projektu są ustawienia pliku .json, ale czy wszystkie będą pasować dla config'a nowego Transmissiona?

92

tak. Tworzy json tworzy się później w pliku w którym podałem w konfiguracji.