Temat: Prośba o pomoc w konfiguracji (internet z portu LAN na 1043ND)

Witam

Jestem świeżym użytkownikiem Gargoyle PL i chciałbym się do wiedzieć czy da radę ustawić router tak aby:

- zamiast 4 portów LAN i WAN mieć 5 portów LAN
- po podpięciu internetu pod port LAN chciałbym aby router dostawał IP z DHCP od mojego dostawcy
- urządzenia na WiFi i na portach LAN dostawałyby IP z DHCP mojego dostawcy
- router oczywiście powinien mieć "dostęp do internetu"

Wiem że jest to możliwe, ale potrzebowałbym bym instrukcji jak to uzyskać. ktoś chętny do pomocy??

pozdro

2

Odp: Prośba o pomoc w konfiguracji (internet z portu LAN na 1043ND)

W gui tego nie zrobisz. W konsoli ssh (tylko pamiętaj że stracisz dostęp dopóki router nie pobierze adresu od dostawcy - bezpieczniej było by ustawić adres lanu na stałe), jak chcesz przez dhcp"

uci set network.lan.proto=dhcp <- to ustawia  pobieranie danych z dhcp
uci del  network.wan <- to usuwa sekcję wan
uci set network.lan.ifname='eth0.1 eth0.2' <- to łączy interfejs wan z lan
uci commit
/etc/init.d/dnsmasq disable <- wyłącza lokalny dns i dhcp server
restart

Z tą uwagą jak wyżej - w razie czego masz tryb failsafe gdzie możesz poprawić konfigurację

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Mój dostawca ma tak skonfigurowaną sieć że jak IP nie jest po DHCP to nie daje "wyjścia na świat"  dlatego muszę mieć to tak ustawione. Ale z tym dostępem to faktycznie może być problem i chyba lepiej stałe IP zostawić na tym routerze.... zapewne jeżeli pominę pierwszy wiersz twojego kodu to nie wystarczy żeby było statyczne IP ??

Cezary napisał/a:

W gui tego nie zrobisz. W konsoli ssh (tylko pamiętaj że stracisz dostęp dopóki router nie pobierze adresu od dostawcy - bezpieczniej było by ustawić adres lanu na stałe), jak chcesz przez dhcp"

uci set network.lan.proto=dhcp <- to ustawia  pobieranie danych z dhcp
uci del  network.wan <- to usuwa sekcję wan
uci set network.lan.ifname='eth0.1 eth0.2' <- to łączy interfejs wan z lan
uci commit
/etc/init.d/dnsmasq disable <- wyłącza lokalny dns i dhcp server
restart

Z tą uwagą jak wyżej - w razie czego masz tryb failsafe gdzie możesz poprawić konfigurację

4

Jeżeli chcesz na stałe - to możesz to z gui zrobić. Wan wyłącz, adres ip ustaw na taki jak dostajesz od dostawcy, wyłącz też serwer dhcp.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.