Temat: WR-1043ND wiesza się przy starcie

Cześć
Jakiś czas temu wgrałem w mojego TP-Linka nowy firmware Attitude Adjustment beta. Router generalnie działał przez jakiś czas, aż tu nagle... dziś na chwilę wywaliło korki i router już się nie podniósł.
Aktualnie status jest taki:
normalny start: ciągle miga dioda sys i nigdy nie przestaje (czekałem prawie godzinę). Router nie działa, nie ma do niego dostępu przez ssh

tryb failsafe: da się zalogować do routerka przez telnet, ale nie za bardzo wiem co mogę dalej z nim zrobić w tym trybie

wiem, że najprostszym rozwiązaniem jest zrobić firstboot i poustawiać wszystko od nowa, ale chciałbym wcześniej dowiedzieć się na czym on się wiesza przy normalnym starcie i być może naprawić błąd

Da się jakoś w trybie failsafe podglądnąć dmesga z ostatniego  startu routera?
Gdzie tego szukać?
Podmontowałem sobie /dev/mtd3 gdzieś na boczku i tam szukałem, ale nic nie znalazłem.

2

Odp: WR-1043ND wiesza się przy starcie

Nie, logów z poprzedniego startu nie ma. Możesz zrobić mount_root, wtedy masz normalnie cały system i zobaczy czy coś w plikach się nie popsuło.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Uff
wracam do walki z routerem po przerwie świątecznej

otóż:
zrobiłem firstboot
pokonfigurowałem sobie mniej więcej tak jak chciałem
i przy jednym z restartów router znowu zawisł (objaw taki jak poprzednio)
po wejściu w failsafe i wydaniu komendy mount_root
dostaję:

/sbin/mount_root: line 1: pi_include: not found
/sbin/mount_root: line 1: pi_include: not found
/sbin/mount_root: line 1: set_jffs_mp: not found
/sbin/mount_root: line 1: determine_root_device: not found
/sbin/mount_root: line 1: can't create /.extroot.md5sum: Read-only file system
switching to jffs2
/sbin/mount_root: line 1: /bin/busybox: not found
/sbin/mount_root: line 1: /bin/busybox: not found

Po tym router przestaje być używalny, bo wydanie jakiejkolwiek komendy (vi, ls, itp) daje jedynie komunikat:

/bin/ash: <komenda>: not found

4

/bin/busybox not found? Co zrobiłeś że busyboxa nie możesz znaleźć? Zainstalowałeś basha czy co? Po mount_root wprowadzane są zmiany do systemu, więc jezeli namieszałeś tak to masz problem. Już lepiej zamontuj po prostu partycję na boku i popraw w niej to co chciałeś.

5

Nie instalowałem żadnego basha ani nic takiego
Jedyne co zrobiłem na routerze to:
konfiguracja sieci, firewala, wirelesa
zainstalowanie samba-server36, transmission-daemon,transmission-web, minidlna i tyle
dla świętego spokoju wgrałem jeszcze raz najnowszy firmware (z 22.12.2012).

dodam jeszcze, że przed zrobieniem firstboota, jak próbowałem zrobić mount_root, to miałem dokładnie taki sam efekt.

czy to oznacza, żę router jest uwalony?
nie ma żadnej możliwości (oprócz dolutowania kabla) aby widzieć komunikaty ze startu systemu?

6

Możesz logi do pliku skierować: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … ychdopliku

7

Jak rozumiem, muszę te logi przekierować na dysk lub coś innego podłączonego do USB,
A może jest wewnątrz routuera jakiś kawałek pamięci, który się nie utraci po resecie?

Bo wg mnie router jak jest już w tym stanie, że nie startuje, to zwis występuje raczej na początku samego bootowania, więc sporo przed podmontowaniem dysków

8

Flash, w /overlay.

9

właśnie cezary jest jakiś stres test dla tp-link wr1043nd ?

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

10

Zainstaluj transmission i ściągnij że 10 płyt z instalką debiana bez ograniczana czegokolwiek?

11

To znowu ja smile
Udało się podmontować mtdblock3 gdzieś na boku i pooglądać pliki. Wszystko wygląda tak, jak wg mnie ma wyglądać. Zmieniłem w system aby logował do pliku, wskazując mu log_file=/overlay/log.txt
Niestety po restartcie routera w normalnym trybie, poczekaniu 3 minut i ponownym restarcie w failsafe, poszukiwania pliku log.txt na mtdblock3 kończą się fiaskiem.
P.S.
sprawdziłem po podmontowaniu mtdbloc3 w bin jest busybox i nawet da sie go uruchomić.

wróciłbym może do próby naprawy mount_root. Co dokładnie ta komenda robi?
Można wykonać wszystkie jej składowe "po kawałku" ?
Może wtedy pojawi się jakiś mądrzejszy komunikat z błędem ?

12

Mountuje jffs i robi overlay z system plików (w sumie nawet nie wiem jak to normalnym językiem napisać smile)

13

to tak jak u mnie było, problem nie został rozwiazany, ale wiem że jeżeli go zresetuję conajmnej w przedziale 7-10 dni nie mam problemu aby router nie wsał po chwilowym odłączeniu zasilania.
Gargoyle:1.5.8.3 (r34302), by obsy TP-Link TL-WR1043N/ND v1

14

Ja mam podobny problem z TL wdr3600.

chodził pięknie kilka dni po skonfigurowaniu z huaweii e3276, a teraz zaczal sie restartowac.

laczy sie router i po chwili restart.
jak robie flash i konfiguruje od nowa to znowu pochodzi kilka dni(ale nie bez przerwy) bez problemu a potem znowu zaczyna sie wieszac.

jakis pomysl?

15

Zamiast zrobić flash to zobacz co się z systemem dzieje. Przeciez wszystkie zmiany masz w /overlay, więc sprawdź co tam jest.