51

Odp: MR3420 - wolniejsze dzialanie lacza 3G po instalacji Gargoyle 1.5.4

Zapytam z innej beczki. Jeżeli mi ten TP-LINK zrywa połączenia i jest już mało wydajny pod openwrt a mam okazję go sprzedać po cenie zakupu to co polecacie mi dobrego pod modem e3131 i Play. Mogę przeznaczyć na to jakieś 200-250zł. Coś co ma wiecej flash-a i lepsze zasilanie? Czytałem do AirRouter ale niewiem czy jest pod niego openwrt. Może jeszcze znacie coś lepszego od 3420 na co można się przesiąść.

52

WNDR3800? TL-WDR4300?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

53

Z racji ograniczeń finansowych mogę rozważać tylko zakup Ubiquiti AirRouter-a lub TP-LINK WR1043ND. Ruter ma być stosowany do podłączenia modemu e3131 z Play, limit mam do 2 Mbit więc żadnych zawrotnych prędkości. Chcę trochę większy od 3420 żeby zmieściło się więcej pluginów do niego  i był stabilniejszy zasilacz. Cezary ty testujesz dużo routerów i robisz kawał dobrej roboty, doradź mi proszę który z tych 2 wybrałbyś pod kątem swojego oprogramowania.

54

1043 W tym przypadku, ze względu na anteny zewnętrzne. Tylko że on silniejszego cpu nie ma, ma więcej flash i gigabitowy przełącznik.

55 (edytowany przez jarek7714 2012-11-02 17:01:18)

Gdobyl napisał/a:

Z racji ograniczeń finansowych mogę rozważać tylko zakup Ubiquiti AirRouter-a lub TP-LINK WR1043ND.

W cenie MR3420 AirRouter bije na głowę tego TP-Linka: raz wydajniejsze zasilanie pod USB, dwa wbudowany flash-8MB (testowałem tydzień 24h/24h z E398 Aero2BDI-bezbłędna współpraca, do LTE pewnie byłby wskazany dobry aktywny HUB, ale i procek pozwala na wyciągnięcie tylko 20Mbps), taniej ale z jednym LAN mamy MR3020 (to tego sprzętu za to łatwo podmienić ładowarkę-np. na markową Nokię z zestawu od E52). Obliczeniowo pewnie wszystkie będą tak samo wydajne (jedna rodzina procesora i tyle samo RAM-32MB, WR1043ND pewnie będzie szybszy po LAN bo ma gigabit ale równie kiepskie zasilanie w zestawie). Ww przez Cezarego to już inna półka wydajności i inwestycji (na kupnie samego routera może się nie skończyć-być może będzie również wskazane użycie aktywnego HUB-a, zwłaszcza przy TL-WDR4300). smile

56 (edytowany przez chauwa 2012-11-03 04:54:48)

jarek7714 napisał/a:

procek pozwala na wyciągnięcie tylko 20Mbps)

Nie wiem o czym piszesz ;/ procesor jest wstanie dużo więcej jak i sam sprzęt przepchnąć niż 20Mbps

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2510&p=7 post 161 i sam wyciągnij wnioski co ogranicza prędkość.

Jednym słowem, modemy nie sa ograniczane w trybie NDIS przy zastosowaniu openwrt.

E: jak na razie nie ma opcji uruchomić E3131 w trybie NDIS z openwrt, realnie u mnie ściąga max 1.5MB/s czyli okolo 12Mb/s

57 (edytowany przez chauwa 2012-11-06 02:13:11)

Cezary nikt nie wpadl na to jakie komendy obsluguje 3131 wystarczyło zapytać modem i mamy

NDISDUP
NDISCONN
NDISSTATQRY
NDISADD

i ta komenda łączy NDISCONN czyli AT^NDISCONN=1,1,"apn" jest w logach które dałam wcześniej smile teraz potrzebny dobry duszek do sklecenia sterownika "działającego" jak kiedyś i można kombinować

58

Nie działa. Ani up ani conn, mimo że modem odpowiada ok nie chce połączyć się. Już wcześniej na samym początku to było sprawdzane.

U Ciebie powoduje to połączenie modemu?

59

chauwa napisał/a:

Nie wiem o czym piszesz ;/ procesor jest wstanie dużo więcej jak i sam sprzęt przepchnąć niż 20Mbps

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=2510&p=7 post 161 i sam wyciągnij wnioski co ogranicza prędkość.

Jednym słowem, modemy nie sa ograniczane w trybie NDIS przy zastosowaniu openwrt.

E: jak na razie nie ma opcji uruchomić E3131 w trybie NDIS z openwrt, realnie u mnie ściąga max 1.5MB/s czyli okolo 12Mb/s

Kto tu nie wie o czym pisze? Po pierwsze ww routerach osiągnięcie 20Mbps to jest max. w trybie modem ale o wiele wydajniejsze obliczeniowo np. Netgear-y (3700,3800) przy tym samym trybie osiągają do 30Mbps. Ba nawet gdyby powiodło się nam uruchomić w NDIS E398 na LTE i osiągnęlibyśmy 40-50Mbps to i tak taki router nie nadaje się do kształtowania ruchu na takim łączu, usług dodatkowych etc. (nawet podłączając pod WAN-ethernet to 20-30Mbps to jest max. możliwości-oczywiście może obsłużyć szybsze łącze na zasadzie podłącz i nic nie rób więcej na routerze, po co wówczas instalować alternatywę? ). Dwa sens uruchamiania modemu w NDIS? (gdyby sama konfiguracja sprowadzała się do wybrania z zakładki w GUI NDIS nie stawiał bym tego pytania). Obecnie posiadam modemy E367 i E398, ten pierwszy łączy się w NDIS-Gargoyle, ba nawet na poprzednim routerze (MR-3420) przez kilka miesięcy użytkowałem (z tego co pamiętam to upload miałem o ok. 20-30% wyższy, download nie wiele się różnił, może stabilnością). Z pewnością krokiem milowym w tym przypadku byłby wybór takiego trybu z zakładki GUI routera, a tak na dziś w celu osiągnięcia lepszych speed-ów ma to sens przy LTE i HSPA DC (ale nie na tych routerkach smile, chyba że w celach hobbystycznych ) lub gdy użytkownik "żyje z konsolą SSH za pan brat" smile . Np. u mnie na stacji HSPA Polkomtela mam ustawiony profil QoS DL8640kbps/ UL2048kbps i uruchamiając modem w NDIS nie przyśpieszy x2 z obecnie osiągalnego max. transferu DL6Mbps/UL1,5Mbps. smile

60

A czy tryb NDIS w huawei wpływa w ogóle na opóźnienia transmisji (ping)?

61

Takie OT: darmowe aero2 mamy dłużej o dodatkowe 2 lata smile

62

Witam!
Po wpisaniu tej komendy:

Cezary napisał/a:
echo "usbserial maxSize=32768" > /etc/modules.d/60-usb-serial

Modem mi nie chce wstać hmm. W Gargoyle jak wybiorę np. wykrycie modemu, to otrzymuję komunikat, że żadne urządzenie nie jest podłączone. Ma ktoś pomysł dlaczego się tak dzieje? (Posiadam najnowszego Gargoyle + router tp-link tl-wr1043nd  + modem Huawei E353s-2)
Z góry dziękuję za pomoc.

63

Dla nowszego gargoyle ta opcja już nie istnieje. Ta opcja była kiedyś.

64

To istnieje teraz jakaś inna opcja, by zwiększyć wydajność modemu podpiętego do routera? Na tą chwilę wygląda to u mnie następująco:
1. modem podpięty do PC - download 2,75Mb/s;
2. modem podpięty do routera (kabel) - download 2,75Mb/s;
3. modem podpięty do routera (Wi-Fi) - download 1,5Mb/s.
Na umowie mój max. wynosi 4Mb/s.
Będę wdzięczny za wypisanie wszystkich dostępnych możliwości.

P.S. W ogóle jaka jest możliwość zwiększenia wydajności modemu, by osiągał lepsze wyniki? Do najbliższej anteny PLAY mam z 1,5km.

65

Ale ty osiągasz tyle co na modemie wpiętym do komputera, więc więcej jak masz osiągnąć? Kup sobie porządną antenę kierunkową, zakładając że nie masz po drodze gór, lasy czy bloków.

66

To czemu nie mogę osiągnąć takich wyników przez Wi-Fi siedząc przy routerze?
Wracając do zasięgu GSM - Parę bloków się znajdzie po drodze, ale żadne wieżowce. Polecasz jakiś sklep z tego typu antenami, albo jakieś konkretne modele w stosunkowo sensownej cenie?

67

Bo masz wolny transfer po wifi po prostu. Nie ten kanał ustawiony, inne sieci w eterze, coś zakłóca. Sam to sprawdziłeś - po kablu idzie tyle samo, więc router spokojnie sobie radzi z tym.

Co do anten - już lepiej sprawdź forum bez-kabli.pl, więcej tam tego przewalają i lepiej doradzą, przynajmniej jeżeli chodzi o anteny do modemów.

68

Przerzucałem już dane po WLAN'ie między komputerami i na moich ustawieniach wyciągałem do 2,5MB/s, więc problem z konfiguracją Wi-Fi raczej odpada. Może to wina za słabego zasilania? Mam podpięty ten modem do aktywnego huba z zasilaczem. Na hubie zalecane zasilanie wynosi 5V 0,5A, ja ustawiłem zasilacz na 4,5V 0,5A. Nie wiem, czy jak ustawię go na wyższe (6V, mam podziałkę, co 1,5), to będzie lepiej/gorzej? Nie chciałbym czegoś sobie spalić smile...

69

Morfeuszu napisał/a:

Na hubie zalecane zasilanie wynosi 5V 0,5A, ja ustawiłem zasilacz na 4,5V 0,5A. Nie wiem, czy jak ustawię go na wyższe (6V, mam podziałkę, co 1,5), to będzie lepiej/gorzej? Nie chciałbym czegoś sobie spalić smile...

Nie wiem co Ty masz za wynalazek-zasilacz? Standardowo do 4 portowego HUB-a USB powinien być min. 2A/5V (ja przy HUB-ie Belkina mam z zapasem 2,6A/5V). Co do anteny do modemu to wybieramy ją do częstotliwości z jakiej korzysta modem- jeżeli korzystamy z WCDMA2100 to dobre i tanie mamy panele od http://www.cybertech.com.pl/  a jak WCDMA900 to również z Cybertecha lub z http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-g … z,4379.htm smile

70

Dzięki za pomoc w wyborze anten, przejże to i znajdę najlepsze dla mnie rozwiązanie.
Wracając do zasilacza - jest to zasilacz uniwersalny ze stałym natężeniem prądu (0,5A) i zmiennym napięciem (3V-12V, co 1,5V). Kupiłem go gdzieś, kiedyś... może faktycznie lepiej wymienić go na coś lepszego, z mocniejszym natężeniem? Macie Panowie jakieś sugestie?

71

Morfeuszu napisał/a:

Macie Panowie jakieś sugestie?

Rezygnacja z pasma "N" i ustawienie tylko w "G" WiFi.

72 (edytowany przez Morfeuszu 2012-12-30 16:09:51)

Absolutnie nic na tym nie zyskałem, transfer spadł o 50%... a o sugestie to raczej prosiłem z zasilaczem.

73

Cezary napisał/a:

Zrób takie coś po zalogowaniu się przez ssh do routera:

echo "usbserial maxSize=32768" > /etc/modules.d/60-usb-serial

Restart routera i sprawdź ponownie.

próbowałem to zrobić przy najnwoszym gargulcu, efektem jest brak rozpoznania modemu, w logu komunikat: usbserial: Unknown parameter `maxSize'. Stąd moje pytanie, w jaki inny sposób ustawić maxSize?

74

Nie ustawia się. To było kiedyś dla starej wersji kernela, gdzie nie było jeszcze modułu option nawet. Obecnie nic takiego się nie robi.

75 (edytowany przez janekiwan 2013-08-15 20:16:34)

ok dzięki, to może jakiś pomysł jak poprawić prędkość? gdyż mam podobny problem co autor tego wątku, po podłączeniu do pc prędkość jest znacząco większa niż poprzez router. używam aktywnego huba i modemu sierra usb 307.