Temat: Tabelka z danymi
Jak można wczytać dane z pliku do tabeli na stronie coś jak jest w zakładce "Zużycie pasma" na samym dole.
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tabelka z danymi
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak można wczytać dane z pliku do tabeli na stronie coś jak jest w zakładce "Zużycie pasma" na samym dole.
Pętla po pliku, parsujesz dane i wrzucasz do htmla. Potem z górki.
hehe właśnie zgórki jest do html a potem mam problem bo dane wiem jak wcisnąć w plik tylko nie wiem jak to wyświetlić w tabelce ![]()
No jak, czytasz linia po linii i robisz kod w html <tr><td>dana</td></tr> itd,
Tak na beszczelnego zrobiłem w ten sposób:
<tr><td><? cat /dane.txt ?></td></tr>w pliku jest kilka pozycji które wyświetlają się jedna obok drugiej a ja potrzebuje jedna pod drugą,
To miało by raczej wyglądać jak Listbox w którym będą dane a im wiencej pozycji to pokazuje się sówak do przewijania a dane to np:
jakis_torrent1 Total: 28% D: 22KB/s U: 10KB/s
jakis_torrent2 Total: 46% D: 29KB/s U: 1KB/s
...
itd.
Z jedną linijką nie ma problemu ale właśnie kilkoma jest bo nie wyświetla jedna pod drugą a obok.
Bez obrazy ale poczytaj może o htmlu. Bo jak to napisałeś to tak się wyświetla. Każda dana ma być przedzielona znacznikiem, a Ty po prostu wrzuciłeś jedno obok drugiego. Podejrzyj sobie źródło strony to zobaczysz jak to wygląda.
Ja sie nie obrażam
Wlaśnie sęk w tym że oglądałem źródło a tam tylko taki zapis odnośny:
<div id="bandwidth_table_container"></div>A gdzie jest skrypt? Szukałem np w /www/js/bandwitch.js i tam jest coś ale nie jestem pewien czy o to chodzi bo nie rozumiem za bardzo kodu.
I jeszcze tylko jedna kwestia bo w w/w tabelce dane odświeżane są tylko w pierwszym polu a mi potrzebne odświeżanie wszytskich które będą w oknie
Własnie w tym js, w javascript jest to robione dynamicznie. Więc albo robisz kod w js/ajax do podczytania danych, albo skrypt który generuje całą stronę html.
Więc tak;
skrypt w katalogu /www/cgi-bin/programy/ o nazwie tabelka.sh z chmod 755
#!/usr/bin/haserl
<?
echo "Content-type: text/html"
echo ""
scanee=$(iwlist wlan0 scan | grep Signal | head -1)
echo $scanee
?>skrypt na stronie:
<script>
$(document).ready(function(){
$('#tabelka').setInterval(function(){
$.get('cgi-bin/programy/tabelka.sh');
},7500);
});
</script>Odnośnik na stronie:
<div id="tabelka"></div>I nic nie pokazuje na stronie a skrypt jest wywoływany bo jak sprawdzam w konsoli iwlist to pisze ze jest zajęty.
Zakładam dołączenie skryptów jquery masz. A sam kod raczej masz średnio dobry. Wczytaj sobie wynik skryptu do zmiennej i zwykłym alertem zobacz czy w ogóle coś się wykonuje i co się wykonuje.
z konsoli skrypt z cgi-bin wykonuje się tak:
root@Gargoyle:~$ /www/cgi-bin/programy/tabelka.sh
Content-type: text/html
Quality=66/70 Signal level=-44 dBma na stronie zero textu ![]()
Pisałem, zrób to w alercie i zobacz czy w js się wykonuje.
Chytba przez grype mózg mi nie pracuje
.
<script type="text/javascript">
var a={
<?
cat /dane.txt
?>
};
alert(a+' ');
</script>Nie moge zmusic zmiennej "a" do przyjecia wartosci pliku /dane.txt
te {} zlikwiduj, dodaj "
Nic nie zmienilo a na stronie pokazuje taki kawałek
"; alert(a+' ');
zamiast alertu
Więc nie interpretuje tego jako kod js tylko string. Błąd składni masz, podejrzyj sobie w przeglądarce kod źródłowy strony.
chrome/chromium i firefox z firebug ma konsole JavyScript. Bez tego bym osiwiał przy odkrywaniu z node.js ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Tabelka z danymi
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc