Temat: przegrzewanie, zbyt duże obciążenie albo coś innego

witam
mam tl wr-1043nd i:
jak mam odpalone minidlna, proftpd i kilka torrentów w transmission to router się zawiesza (wifi włączone ale nie można wejśc do neta, nie można połączyć się przez total commander, nie działa minidlna i transmission)
i tu pytanie
czy to wina zbyt wielu narzędzi uruchomionych (minidlna, transmission i proftpd) czy zbyt dużego obciążenia (czyt. przegrzanie)

bo jeśli przegrzanie to mam stary radiatorek od geforce  mx440 (ok 5x5x3cm aluminium)  i jakiś duży od procka (raczej nie wejdzie)

czy założenie radiatorka na chipach Atherosa i Ralinka wraz z jakąś pastą termoprzewodzącą za 5zł załatwi sprawe?
moge też dać zakupić 2 małe wentylatorki 4 czy 5 cm na z jedną bocznych ścianek (czarne boki) aby wdmuchiwało lub wyciągało powietrze ze środka

pomoże takie rozwiązanie? czy nie warto?

2

Odp: przegrzewanie, zbyt duże obciążenie albo coś innego

Czy się grzeje to możesz po prostu palcem sprawdzić. Raczej był bym skłonny stawiać na zbyt duże obciążenie / mało ramu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

co do ramu to mam zużyte ok 23/28MB i jakieś 3-10MB/128MB swapu

jeśli dotkne obudowy (tam gdzie jest srebrny napis tp link) to czuć wyraźne ciepło

znalazłem temat:
http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=712
tu założenie radiatorków pomogło

i teraz chyba najważniejsze pytanie
czy ingerująć we wnętrzne routera trace gwarancje?
są jakieś plomby?
bo na zewnątrz routera z tyłu mam poprzyklejane metalowe uchwyty aby powiesić na ścianie big_smile
z tego co pamiętam to śruby są chyba pod czarnymi stopkami na routerze

4

Plomby żadnej nie ma, ale zostawisz ślady w środku to będzie wiadomo że rozbierałeś go.

5

jakie ślady masz na myśli? może postaram się ich uniknąć
resztki pasty termoprzewodzącej? czy odciski palców? big_smile

6

Reszta pasty raczej.

7

aha
więc nałoże jej tyle aby gdzieś tam bokiem nie wychodziła wink

jutro zabiore się za docięcie radiatorka i założenie
dzieki wink

8

Przy takim obciążeniu to jeszcze bym dał jakiś mini wiatrak ale to już większa ingerencja smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

9

Na starych kartach nvidii były takie fajne małe radiatory z wiatraczkiem razem.

10

Jeśli Piszesz o tym co myslę to pamiętam miały chyba wysokość coś około 5mm i boki jakoś 4-5cm.

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200

11

Coś takiego, tak.

12 (edytowany przez dumel31 2012-12-27 16:44:22)

zrobiłem coś takiego:
http://imageshack.us/photo/my-images/83 … 12104.jpg/
radiator chyba 4x4 lub 5x5 cm na chip ralinka i ok 2x3cm na  atherosa i reszta co została z cięcia poszła na ram big_smile
został jeszcze jeden kawałek jak na ramie ale nie było gdzie go dać więc zostawiłem go
radiatorki przyklejone na klej na gorąco (po bokach a na powierzchni styku z chipem pasta termoprzewodząca) big_smile

co do wiatraczka miałem w planach dać stary od pc z procka ale był za głośny big_smile
więc jak będe w okolicach sklepu komputerowego to kupie 1 lub 2 wentylatory SilentiumPC Zephyr 4x4x1cm (router ma ok 3cm grubości) i dam po bokach (czarne kratki) z jednej strony aby wdmuchiwało albo wyciągało powietrze (nie wiem co będzie lepsze)

aktualnie po zamontowaniu prowizorycznego chłodzenia mam odpalone 4 torrenty (ale stoją w miejscu) minidlna i proftpd i hd-idle

jak narazie od ok 2h działa bez problemu
teraz na obudowie (napis tp link) czuc bardziej równomierne rozłożenie ciepła

co do wentylatorów to jeszcze nie wiem czy wogóle warto wink bo trzeba by dac osobne zasilanie bo zasilacz od routera nie wiem czy da rade

Pozdrawiam wink

13

Zasilacz możesz zawsze zmienić na mocniejszy, a co do wyciągania/dmuchania przez wiatrak to zalezy gdzie będzie sie znajdował chociaż w tak małej przestrzeni to raczej nie będzie znaczenia.

14

wiatraczki tak jak pisałem wyżej
po lewej albo po prawej stronie na tych czarnych kratkach
taki wentylator chyba nie ma większego poboru prądu jak 0.1A, a zasilacz routera powinien miec jakiś zapas mocy

ale jak narazie wszystko jest dobrze i nie wiem czy wogóle będzie taka potrzeba aby założyć te wentylatorki bo 20zł piechotą nie chodzi wink

a jak by już było naprawde ciężko z temperaturami to może bym nawet zrobił nową obudowe z plexi przezroczystej i wszystko ładnie podświetlone na niebiesko albo zielono i do tego termometr:D big_smile big_smile

15

Jak w tensposób to strona nie ma znaczenia bo bedzie leżeć ale jak bedzie pionowo to górny niech wyciąga a dolny wciąga.

16

pionowo nie da rady bo na dole są diody a na górze wtyczki

parenaście minut temu router znowu padł ;]
jutro zrobie aktualizacje do 1.5.8.5 i wszystko od nowa skonfiguruje

bo być może ale oprogramowanie może być winne (kilka dni temu nie było problemu z zawieszeniem)
a mod na chłodzenie zawsze sie przyda wink

17

Miałem na myśli bokiem smile

18

aha big_smile

jak re-konfiguracja nie pomoże to zapewne pomyśle o nowej obudowie