101

Odp: Wsparcie dla QMI

Najnowszy obraz jaki jest dostępny - 1.5.8.4 dla 1043ND zaciągnięty z

http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … nt/ar71xx/

102 (edytowany przez jarek7714 2012-12-21 19:57:58)

Halo6 napisał/a:

Modem zapina się na sieć LTE, dioda na modemie świeci ciągle. Ale wwan0 dalej nie mam. W logach nie widać ze próbuje podnośić wan-a.
Panowie, co podesłać ??

U mnie było podobnie, połączenie nie wstawało (dioda WAN DIR-825 z Gargoyle
migała na żółto), dlatego uruchomiłem połączenie poprzez picocom. Problem z tym że dziś zerwało połączenie i nie wznawia z automatu, także lipa sad  ( powalczę po świętach z tym problemem). Na 1043ND z zainstalowanym Gargoyle mieści się ten pakiet?! (przy zainstalowanym gargoyle na AirRouter pakiet nie mieści się już we flash).

103

1043 ma też 8MB

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

104 (edytowany przez jarek7714 2012-12-21 20:53:13)

Cezary napisał/a:

1043 ma też 8MB

Tak wiem, być może różnica  wielkości Twoich obrazów dla 1043 a AirRouter 0,1MB w tym przypadku ma znaczenie. wink P.S  Dla mnie to nie problem (po prostu musiałem router roboczy-DIR825 użyć do testów).

105

Ja tu nie widzę zadnych podobieństw....

U mnie po restarcie swieci PWR, mruga SYS, reszta nie świeci.

Panowie, pomożecie rozwiązać problem, czy zapomnieć o NDIS-ie????? smile

106

Halo6 napisał/a:

Ja tu nie widzę zadnych podobieństw...

Przecież to inny model routera (w DIR-825 żółta dioda miga pulsacyjnie przy bootowaniu systemu routera-a w tym przypadku tak się dzieje bez końca, ale można zalogować się na router). Przecież możesz spróbować podnieść połączenie w NDIS za pomocą picocom. Ja w inny sposób Ci nie pomogę bo sam korzystam z gotowców na eko.one.pl i opisów kolegów. Sam posiłkowałem się również tematem z tego posta: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=3276

107

Zrobilem przez picocom i nic to nie dalo.

Z pewnych przyczyny u mnie wprowadzone zmiany w rc.local nie chcą się wykonać.  Zerkne jak wyglada sytuacja na czystym openwrt bez gargoyle. U nóż, widelec.....

Dzięki

108

Halo6 napisał/a:

Z pewnych przyczyny u mnie wprowadzone zmiany w rc.local nie chcą się wykonać.

Ale jak dobrze rozumiem dane zawarte  w rc.local są do podnoszenia połączenia z automatu ( po wprowadzeniu : /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start
ifup wan -router wieszał mi całkowicie połączenie, po świętach spróbuję wg poradnika z eko: sleep 5
    MODE="AT^NDISDUP=1,1,\"darmowy\"" gcom -d /dev/ttyUSB2 -s /etc/gcom/setmode.gcom
    ifup wan) .  Zwróć uwagę na port komunikacji USB ( na E367 wysyłałem komendę poprzez picocom na USB2, a na E398 na USB1).

109

Zbuduję obrazy czystego AA zawierającego wszystkie sterowniki do modemów. Będziecie mogli testować.

110

PS. Do testów tylko: http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … odem-test/

Ma qmi, ncm, sierrię, zwykły serial/option i usb-modeswitch. Czyste AA bez gui i w sumie niczego więcej.

111

Hej,

Cezary nie wiem jakie zmiany wprowadziłeś do 1.5.8.5 w porównaniu do 1.5.8.4, ale po update do 1.5.8.5 mój sprzęt zaczął ze mną wspólpracować smile:).

Z mniejszymi i większymi problemami ale udało się uruchomić E398 na NDIS-ie. Działa narazie w miarę stabilnie, upload lekko wzrósł i na tym mi zależało najbardziej.

Dzięki wielkie za wszelkie sugestie. Pobawię się teraz trochę modifikacjami 3gtestera, żeby wznawiał połączenie.

3mta się i Wesołych.

112

Żadnych w tym zakresie zmian nie było.

113

Dziś uruchomiłem poprzez picocom połączenie w NDIS E367-łączy od strzału, pobiera adres ale danych nie przesyła-dopiero jak mu powtórzyłem skrypt:                                                                                                                                                                         

#!/bin/sh
DEBUG=
PORT=/dev/ttyUSB2
ETH=wwan0

A=`((sleep 1 && echo -e "AT^DHCP?\r" >$PORT) &) &&  grep -m1 "DHCP:" $PORT | cut -f2 -d:`

IP=$(echo "$A" | cut -f1 -d,)
NETMASK=$(echo "$A" | cut -f2 -d,)
GATEWAY=$(echo "$A" | cut -f3 -d,)
if [ ${#IP} -eq "8" ] && [ ${#NETMASK} -eq "8" ] && [ ${#GATEWAY} -eq "8" ]; then
    IP=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${IP:6:2} 0x${IP:4:2} 0x${IP:2:2} 0x${IP:0:2})
    NETMASK=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${NETMASK:6:2} 0x${NETMASK:4:2} 0x${NETMASK:2:2} 0x${NETMASK:0:2})
    GATEWAY=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${GATEWAY:6:2} 0x${GATEWAY:4:2} 0x${GATEWAY:2:2} 0x${GATEWAY:0:2})
    $DEBUG ifconfig $ETH $IP netmask $NETMASK
    $DEBUG ip route add default via $GATEWAY
fi 

transmisja startuje. Czyli za każdym razem trzeba powtarzać te dane skryptu?

114

Powinien sam po dhcp pobrać. Ten skrypt w sumie robi to samo, tylko dane są z modemu odczytywane bezpośrednio a nie z interfejsu jak powinno być.

115

Moze to sie komus przyda.
Zauwazylem, ze przy starcie bardzo pozno wstaje modem, dlatego do rc.local dodalem opoznienie
# cat /etc/rc.local
c=0; until [ -c /dev/cdc-wdm0 -o "$c" -gt 29 ]; do /usr/bin/logger "Starting qmi-network - waiting for /dev/cdc-wdm0"; sleep 2; let "c += 1"; done
[ -c /dev/cdc-wdm0 ] && /usr/bin/logger "Starting qmi-network." && /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start && ifup gsm

PPP samo monitorowalo polaczenie, teraz robi to cron, oczywiscie nazwa interfejsu zgodnie z konfiguracja, u mnie nazywa sie gsm
# cat /etc/crontabs/root
*/3 * * * * /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 status | grep -q disconnected && /usr/bin/logger "The qmi-network has been restarted." && /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start && ifup gsm >> /dev/null 2>&1

116

Witam,

poszukuje modulu qmi pod e389 na platforme x86. Czy ktos moze natknal sie na taka wersje?

Pytanie odnosnie wydajnosci - czy moze ktos probowal uruchomic ten modem na netgear 3700 v2? Jakie predkosci sa do uzyskania? Bezposrednio na windowsie udaje mi sie dojsc do 30Mbps download i 33Mbps upload. Obecny routerek D105 (poza slaba funkcjonalnoscia) niestety skutecznie tnie do 15/15Mbps.

Dzieki z gory!

Pzw,
MCC

117

Skompiluj sobie trunka, tam jest nowszy kenrel w którym jest qmi.

30 to ja miałem na zwykłym ppp w 3700v2.

118

Tak myslalem - wprawdzie z linuxem sobie od kilkunastu lat radze, ale nie kompilowalem jeszcze OpenWRT. Ale sprobowac warto smile

Wydaje mi sie, iz 30Mbps to jest ograniczenie sieci u mnie. Mam starego laptopa (znaczy to co z niego zostalo) na dual core, wiec pomyslalem sobie, iz zamiast inwestowac w 3700 albo 3800 postawie sobie routerek na lapku.

Dzieki za szybka odpowiedz!

Pzw,
MCC

119

Może być ograniczenie. U mnie w domu np. nie jestem w stanie przeskoczyć 24Mbps smile

120

Cezary,

Maly update - wlasnie kurier dostarczyl mi paczuszke z WNDR3800 w srodku (niestety tylko na testy). Ktory obraz powinienem do niego sciagnac z Twojego repo aby potestowac LTE na 389 na tym pudle?

BTW - ciagne srodowisko do kompilacji smile Zobaczymy porownanie laptok vs 3800 w wydajnosci LTE (jesli w ogole bedzie)

Pzw,
MCC

121

Zainstalować dowolny obraz a później zrobić upgrade tym: http://ecco.selfip.net/attitude_adjustm … odem-test/

Tylko on nie ma gui, czysta konsola.

122

OK. THX - mam dd-wrt na nim wiec zaraz zobaczymy jak pojdzie mi odpalanie portow qmi smile

Pzw,
MCC

123

A dd-wrt pewnie Ci zaraz nie przyjmie tego obrazu...

124

zajety bylem make menuconfig w zrodlach, nie widze qmi w modulach networking nawet po sciagnieciu extra paczek. Cos przeoczylem?

jesli nie pojdzie z menu upgrade zawsze pozostaje Magiczny przycisk RESET Factory Settings + TFTP smile

Pzw,
MCC

125

W menuconfig tego nie ma. Musisz sobie najpierw łatkę nałożyć: http://patchwork.openwrt.org/patch/2974/ lub włącz to w konfigu kernela a później skopiuj sobie moduł po prostu.