Temat: Nakładka na pulpit(może Rainmeter)lub gadget do wyswietlania z routera

Jak w temacie, zastanawiam się, czy jest jakas nakładka w postaci widgetu lub programu typu Rainmeter, a może innego programu który byłby w stanie wyswietlić informacje takie jak np 3ginfo, czyli zasięg na pulpicie (to wydaje sie proste) albo inne funkcje takie jak były opisane w linku do wyswietlacza z biedronki? Ponieważ skoro można wyswietlać w przeglądarce takie rzeczy jak 3ginfo to i mysle że powinien istnieć taki program, lub jakas konfiguracja rainmetera.

1. Modem e3131, sieć Aero2  + Router TL-MR3420 Gargoyle 1.6.2.1
2. Modem E3372, sieć CP LTE + Router TL-MR3420 Gargoyle 1.6.2.1

2

Odp: Nakładka na pulpit(może Rainmeter)lub gadget do wyswietlania z routera

gkrellmd na routerze i odpowiednik na pulpicie. Lub wręcz snmp w ruterze i dowolna aplikacja która potrafi z tego skorzystać i wyświetlić dane i wykresy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nic mi z tego nie wyszło, chociaż starałem się coś na to poradzić, bez poradnika czy jakiejś intrukcji w temacie z gkrellmd lub snmp i tak bym wiele nie zwojował, znalazłem program do wyświetlania części strony na pulpicie, Snippage, działa to ale nie tak jakbym sobie tego życzył. Do rainmetera szukałem jakichś pluginów ale narazie nic nie znalazłem. Dziwię się że nikt z użytkowników dysponujący wiekszą wiedzą nie zainteresował się wyświetlaniem informacji na pulpicie smile.

Pytanie nie związane z tematem, używam huba 4 portowego i po podłączeniu do niego modemu kotrolka w routerze 3G nie miga tylko świeci ciągłym światłem. Po włożeniu modemu bezpośrednio w port routera jest tak jak powinno być, czyli w rytm transreru dioda 3G miga. U was też tak jest, czy można na to coś poradzić? Używam huba z zasilaczem od nokii 850 mA.

4

Soft od obsługi diody rozpoznaje włożone jakiekolwiek urządzenie do portu USB (hub jest nowym urządzeniem), i miga jak są dane transmitowane. Działa dokładnie tak jak zostało to zaplanowane.

snmp masz opisane na eko.one.pl. Do wyświetlania użyj coś co rozumie snmp, po www może być np. cacti.

5

Cezary, nie, nie chcę niczego po www, to był tylko taki przykład, szukam programu pod windows, dzięki któremu mógłbym wyświetlić informację np w okienku na pulpicie o zasięgu, wysyłanych i pobieranych danych przez np transmission, czasie sesji, przyciski rozłącz i połącz, tylko nic takiego nie mogę pod windows znaleźć. Zainstalowałem kilka ale albo nie umiem ich skonfigurować albo nie chcą działać. Szukałem też jakichś pluginów do rainmetera i też nic.

I jeszcze problem z tą diodą, świeci się ciągłym światłem, nie chce migać gdy dane są transmitowane, miga tylko dioda lan gdzie jest podłączony komputer stacjonarny.  Tak ma być ? Raczej nie!

6

Pod windows Ci nie rzucę nic konkretnego. Ja windowsem się nie posługuję.

Podłącz pendrive, bez huba i zapisz na nim jakiś plik i zobacz czy będzie migać.

7

Hm, no nic, trudno, nie znalazłem nic pod windows, co chciałoby działać, dam sobie z tym spokój.

Co do diody 3g, tak, po podłączeniu bezpośrednio i zapisywaniu pliku dioda 3g miga, przez huba już nie chce, dodatkowo gdy podłączony jest hub np z kartą pamięci, i wpinam np. modem 3g, to dioda 3g zaczyna przez kilka sekund migać nawiązując połączenie a potem ponownie dioda 3g w modemie świeci ciągłym światłem, co mnie denerwuje. Jest jakiś sposób na to czy jest to wina huba ?

8

Takie jego zachowania. W /etc/config/system możesz sobie zmień zachowanie diody led z 1-1 (to identyfikator magistrali) na coś innego  -w logread zobacz jak to się nazywa, coś w postaci 1-1.2. Tylko że będzie dla jednego urządzenia a nie całej magistrali wtedy.

9

Dzięki Cezary, zmieniłem z postaci 1-1 na 1-1.1 i akurat trafiłem na modem, teraz dioda 3g miga gdy dane są transmitowane z modemu gdziekolwiek.
Postać pliku wygląda tak

config led 'led_usb'
    option name 'USB'
    option sysfs 'tp-link:green:3g'
    option trigger 'usbdev'
    option dev '1-1.1'
    option interval '50'

zastanawiam się, czy nie można by np podpiąć czytnika kart pamięci pod np. inną diodę, nie używam np portów 2,3,4 wan, diody są nieaktywne. Jest możliwość podpięcia urządzenia, w tym wypadku czytnika kart, żeby dioda migała gdy dane są zapisywane lub odczytywane?

10

Możesz, dodając nowa sekcję led i zmieniając sysfs na odpowiednią diodę którą masz w systemie.

11

Czyl w /etc/config/system
pod wpisem
config led 'led_usb'
    option name 'USB'
    option sysfs 'tp-link:green:3g'
    option trigger 'usbdev'
    option dev '1-1.1'
    option interval '50'

dodać taki wpis?

config led 'led_usb'
    option name 'USB'
    option sysfs 'tp-link:green:lan3'
    option trigger 'usbdev'
    option dev '1-1.2'
    option interval '50'

i powinno działać? zakładając że czytnik kart pamięci jest widziany właśnie pod urządzeniem 1-1.2 ?

12

taki wpis (led_usb już jest zdefiniowana, inna nazwa ma być):

config led 'led_usb1'
    option name 'USB'
    option sysfs 'tp-link:green:XXXX'
    option trigger 'usbdev'
    option dev '1-1.2'
    option interval '50'

I nie lan3, bo takiej diody w MR3420 nie masz zdefiniowanej. W /sys/class/leds sobie zobacz czym dysponujesz.

13

Z tego co widzę to mam coś takiego, i to jakieś linki czy skróty:
ath9k-phy0
tp-link:green:3g
tp-link:green:qss
tp-link:green:system

Co mam podstawić w sysfs i jak określić która dioda ma być wykrywana, dostępne które mam wolne to lan 2,3 i 4, ewentualnie mógłbym, lub może wolałbym podpiąc to urządzenie pod diodę qss byłoby chyba prościej ? Ogólnie chciałbym żebyś mi pokazał jak podstawić pod sysfs diody lan 2,3 i 4 oraz diodę qss.

Z diodą qss wydaje mi się to proste, czyli według tego co mi podstawiłeś powinno wyglądać tak:
config led 'led_usb1'
    option name 'USB'
    option sysfs 'tp-link:green:qss'
    option trigger 'usbdev'
    option dev '1-1.2'
    option interval '50'

a co z np diodą lan, drugą, trzecią i czwartą ??

14

tp-link:green:qss może być. Diody lan w MR3420 są sterowane sprzętowo i nie możesz ich użyć.

15

Cezary wszystko działa tak, jakbym tego sobie życzył, bardzo Ci dziękuję za pomoc.

Mam jeszcze takie pytanie, ponieważ nie wiem czy jest to realne do wykonania, a więc, posiadam internet Aero2 do łączenia się z netem, lecz grając przez net pingi są zbyt wysokie, dlatego wykorzystuję do grania połączenie z nokia e52, lecz chciałbym zaoszczędzić pakiety i .... połączenie aero2 chciałbym wykorzystać do komunikacji np przez teamspeak3 czy mumble, a połączenie z telefonu komórkowego do gry. Jest taka możliwość? Czy dać sobie spokój?

16

Musisz zrobić tzw multiwan i określony porty lub ruch z określonego komputera przekierować przez jedno lub drugie łącze. Znajdziesz tu na forum opisy tego, choć sam pakiet i mechanika może Ci się nie zmieścić już we flash.

17 (edytowany przez lowermann 2014-04-22 08:34:31)

Panowie, eureka, znalazłem konfigurację pod rainmetera, który wyświetla informacje na pulpicie.

http://openrouter.info/forum/viewtopic. … amp;t=2374