1

Temat: TL-WDR3600 - kilka pytań

Czas zmienić router. Zastanawiam się nad czymś nieco ambitniejszym i wybrałem dwóch kandydatów - Mikrotika 751G oraz TP-LINK-a TL-WDR3600.
Do jednego portu LAN routera będzie wpięty Mikrotik Groove pracujący jako HOT-SPOT, do kolejnych portów będą podpięte komputery w biurze. Łącze WAN to DSL od TPSA. Zależy mi na takiej funkcjonalności aby klienci hot-spot-a nie mieli styku z siecią wewnętrzną. Jak myślicie co się lepiej sprawdzi ? Mikrotik pozwala w miarę prosto wyklikać vlan=y  a co do TL-WDR3600 to nie mam pewności czy patent z 1043ND przejdzie http://openrouter.info/index.php?option … ;Itemid=61.

2

Odp: TL-WDR3600 - kilka pytań

Przejdzie, vlany normalnie działają.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Yacek 2012-12-21 18:18:05)

Cezary napisał/a:

Przejdzie, vlany normalnie działają.

Jeśli chodzi o OPENWRT to jestem zielony w temacie. Vlany realizowane są programowo ? Mocno obciąża to dodatkowo procesor ? Obsługi HardwareNat w nowych tp-linkach raczej nie bedzie w najbliższym czasie ?
Chętnie przeczytałbym opinię kogoś kto miał do czynienia zarówno z mikrotikiem jak i Openwrt i mógłby wygłosić swoją opinię o obydwu rozwiązaniach. Plus OpenWRT z tego co zauważyłem to składnia poleceń typowo linuksowa oraz mozliwość instalacji własnych pakietów i brak konieczności wykupu licencji.

4

To zalezy. Jeżeli sprzęt ma osobny układ przełącznika lub jest on wbudowany w SoC to vlany są "sprzętowe"  - znaczy się robione są przez odpowiednią konfigurację rejestrów tego przełącznika.  OpenWrt jest normalnym linuksem, więc wszystko działa tak samo z dokładnością co do wersji programów.

Najważniejsze - w openwrt jesteś zdany na siebie jak coś Ci nie działa. W MT możesz się z nimi kłócić, w sumie kupić soft...

5

Cezary napisał/a:

To zalezy. Jeżeli sprzęt ma osobny układ przełącznika lub jest on wbudowany w SoC to vlany są "sprzętowe"  - znaczy się robione są przez odpowiednią konfigurację rejestrów tego przełącznika.

Orientujesz się może jak wygląda sprawa w przypadku wspomnianego WDR3600?

Cezary napisał/a:

Najważniejsze - w openwrt jesteś zdany na siebie jak coś Ci nie działa. W MT możesz się z nimi kłócić, w sumie kupić soft...

Patrząc chociażby na to forum - to niekoniecznie na siebie smile Przeglądnąłem kilka tematów i pewnie niejeden oficjalny support mógłby pozazdrościć czasu reakcji i zaangażowania w rozwiązanie problemu.

Jak wygląda w przypadku OpenWrt logowanie historii odwiedzanych stron przez klientów? Instalacja jakiegoś webproxy ? Warunek, ze logowane muszą być IP, MAC i adres odwiedzanej strony.  Mało tego - logowane mają być tylko komputery z konkretnego portu LAN, do którego wpięty jest hotspot.

6

Sprzętowe są. Poczytaj recenzje to się dowiesz że tam oddzielny chip jest. HNAT też jest sprzętowy, a napisania sterowników jeszcze się nikt nie pokusił

To jest linux. Logowanie możesz sobie zrobić jak chcesz, na czym chcesz i gdzie chcesz. Strony, adresy, macy, czasy, pełne statystki. Traktuj to jak zwykły komputer z linuksem, choć ograniczony zasobami sprzętowymi (ram...) i programowymi. Choć możesz sobie zainstalować debiana i wtedy masz w sumie co chcesz.

7

Czyli raczej OpenWRT będzie bardziej rozwojowe niż MT. Chciałbym dokładnie poznać jedną z platform, które dużo pozwolą niewielkim kosztem. Pozostaje jeszcze kwestia stabilności - dla MT uptime powyźej roku to nie rzadkość - co do OpenWRT nie wiem.

8

A openwrt też chodzi latami tak że ludzie zapominają jakie hasła na roota mieli.

Choć możesz zmieniać i co tydzień i bawić się w nowe rzeczy, rozwalać system i narzekać że nie zepsuli deweloperzy coś nowego.

9

Generalnie chciałbym stosować OPENWRT np do VPN pomiędzy różnymi lokalizacjami, dlatego na stabilności mi zależy.
Zastanawiam się jak wyglada sytuacja w przypadku podpięcia pod jeden port huba USB a do niego dwóch dysków, ewentualnie dysku i modemu 3G .

10

I jeszcze lcd, karta muzyczna. Można, działa.

11

Cezary napisał/a:

I jeszcze lcd, karta muzyczna. Można, działa.

Brzmi naprawdę ciekawie smile

12 (edytowany przez arteq 2012-12-22 09:35:17)

MT też działa stabilnie, wiem bo użytkuje.

Jeżeli sprzęt pod siec to MT, tu wszystko co związane z sieciami jest w zasięgu ręki z dedykowanego programu

Jak chcesz się bawić w LCD, karty dźwiękowe to openwrt. Ale czasami jesteś skazany sam na siebie bo masz np. inną kartę dźwiękowa niż to jest napisane w danym tutorialu i beczysz bo jak napisałeś jesteś zielony... Jasne są fora gdzie Ci będą próbować pomagać, ale jak się nie ma podstaw Linuksa to ciężko.

Pozdrawiam, Artur
http://digi-led.pl/blog - Blog

13

Linuksa podstawy jako tako ogarniam, więc OPENWRT wydaje mi się trochę bliższy. Jednak dorwałem dziś MT RB951G i faktycznie niektóre złożone konfiguracje można szybko wyklikać. Np. hotspot z autoryzacją to 5 min roboty. V-lany, bridge - wszystko na klikniecie. Jednak chciałbym konkretnie nauczyć się jednej platformy i tu chyba OpenWtt pozwoli na więcej a zdobyta wiedza przyda się do serwerów linuksowych.

14

Zależy. OpenWrt ma swoją specyfikę i w niektórych przypadkach nie przekłada się to na normalny system linuksowy. Chyba że chcesz wynajdywać koło od nowa i robić, np. swój firewall.