76

Odp: Wsparcie dla QMI

Proszę wytłumaczcie mi łopatologicznie co mam zrobić aby modem działał w trybie NDIS. Mianowicie mam czyste najnowsze openwrt by obsy. Co mam wklepać w putty ? Podajcie proszę kompletne polecenia a nie typu masz usunąć pakiet x).

77

Lenistwo przez Ciebie przemawia. W poście 34 tego wątku masz to napisane. O ile masz E398.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78

Ne chodzi mi o to iż jest wiele dystrybucji Linuxa, różne polecenia więc tak:
sudo dpkg -r qmi4g  // wywalamy ten pakiet ?

wklepujemy bez kombinacji w konsolę:
opkg update
opkg install  usb-modeswitch usb-modeswitch-data kmod-usb-net-qmi-wwan libqmi-glib
echo "APN=internet" > /etc/qmi-network.conf
uci del network.wan
uci set network.wan=interface
uci set network.wan.ifname=wwan0
uci set network.wan.proto=dhcp
uci set network.wan.auto=0
uci commit network

// tego nie rozumiem
Do /etc/rc.local do dodania są przed exit 0:
/usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start
ifup wan

79

Jak masz czysty to:

echo "/usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start" > /etc/rc.local
echo "ifup wan" >> /etc/rc.local
echo "exit 0" >> /etc/rc.local

W opkgwrt nie ma dpkg więc nie wiem skąd Ci taki pomysł przyszedł, tym bardziej że nie instalowałeś takiego pakietu.

80

Walczę już 3 dzień żeby uruchomić modemy (E367 i E398) w NDIS na GargoylePL, teraz kolejna wersja z QMI na DIR-825. Picocom-em wysłałem komendę AT^NDISDUP=1,1,"pro.plusgsm.pl" połączenie mi nawiązało i trzyma (jest adres i serwery DNS) ale transmisji danych nie ma żadnej. Tak to wygląda: Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.5.8.4 (r34538), by obsy
Model:D-Link DIR-825 rev. B1
Konfiguracja urządzenia:Brama sieciowa
Zajętość pamięci RAM:14.9MB / 60.2MB (24.8%)
Połączenia:295/4096
Średnie obciążenie CPU:0.00 / 0.01 / 0.05  (1/5/15 min.)
Czas pracy:0 dni, 0 godz., 35 min.
Bieżąca data i czas:2001-01-01 01:34 CET
Adres IP LAN:192.168.1.1
Maska podsieci LAN:255.255.255.0
Adres MAC LAN:00:24:01:E7:75:BF
Adres IP WAN:87.251.242.156
Maska podsieci WAN:255.255.255.248
Adres MAC WAN:02:50:F3:00:00:00
Adres bramy WAN:87.251.242.153
Serwer(y) DNS WAN:212.2.96.51
212.2.96.52
LOGI:                                                                                                                                                                                               Successan  1 01:10:12 Gargoyle daemon.notice netifd: Interface 'wan' is now up
Jan  1 01:10:13 Gargoyle user.notice ifup: Allowing Router Advertisements on wan (wwan0)
Jan  1 01:10:13 Gargoyle user.info firewall: adding wan (wwan0) to zone wan
Jan  1 01:10:18 Gargoyle kern.warn kernel: [  657.240000] ipt_bandwidth: timezone shift of 60 minutes detected, adjusting
Jan  1 01:10:18 Gargoyle kern.warn kernel: [  657.250000]                old minutes west=0, new minutes west=-60
Jan  1 01:14:12 Gargoyle authpriv.info dropbear[2391]: Exit (root): Disconnect received
Jan  1 01:14:31 Gargoyle authpriv.info dropbear[3149]: Child connection from 192.168.1.111:59916
Jan  1 01:14:38 Gargoyle authpriv.notice dropbear[3149]: Password auth succeeded for 'root' from 192.168.1.111:59916
Jan  1 01:15:56 Gargoyle authpriv.info dropbear[3149]: Exit (root): Disconnect received
Jan  1 01:17:07 Gargoyle user.info firewall: adding lan (br-lan) to zone lan
Jan  1 01:17:07 Gargoyle user.info firewall: adding wan (wwan0) to zone wan
Jan  1 01:17:22 Gargoyle daemon.notice httpd_gargoyle[1855]: exiting due to signal 15
Jan  1 01:17:22 Gargoyle daemon.notice httpd_gargoyle[3179]: exiting due to signal 15
Jan  1 01:17:22 Gargoyle daemon.warn httpd_gargoyle[4152]: started as root without requesting chroot(), warning only
Jan  1 01:17:22 Gargoyle daemon.notice httpd_gargoyle[4152]: httpd_gargoyle/1.0 14mar2008 starting on Gargoyle, port 80

81

pinguje cokolwiek po drugiej stronie?

82

Nie nie ma żadnej odpowiedzi-coś mi nie odpowiada adres bramy WAN (wcześniej była chyba 10.64....), wysyła pakiety ale nie pobiera nic.

83

Byłem już zniechęcony i miałem zamiar się poddać (choć mnie irytowało to że miałem stabilne połączenie z siecią, przypisane DNS-y a transmisji 0 ) i na koniec wrzuciłem tak na łapu-capu do terminala SSH (kopiuj wklej-bez zastanowienia) ten skrypt :                              #!/bin/sh
DEBUG=
PORT=/dev/ttyUSB2
ETH=wwan0

A=`((sleep 1 && echo -e "AT^DHCP?\r" >$PORT) &) &&  grep -m1 "DHCP:" $PORT | cut -f2 -d:`

IP=$(echo "$A" | cut -f1 -d,)
NETMASK=$(echo "$A" | cut -f2 -d,)
GATEWAY=$(echo "$A" | cut -f3 -d,)
if [ ${#IP} -eq "8" ] && [ ${#NETMASK} -eq "8" ] && [ ${#GATEWAY} -eq "8" ]; then
    IP=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${IP:6:2} 0x${IP:4:2} 0x${IP:2:2} 0x${IP:0:2})
    NETMASK=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${NETMASK:6:2} 0x${NETMASK:4:2} 0x${NETMASK:2:2} 0x${NETMASK:0:2})
    GATEWAY=$(printf "%d.%d.%d.%d" 0x${GATEWAY:6:2} 0x${GATEWAY:4:2} 0x${GATEWAY:2:2} 0x${GATEWAY:0:2})
    $DEBUG ifconfig $ETH $IP netmask $NETMASK
    $DEBUG ip route add default via $GATEWAY
fi  .   DZIAŁA NDIS z E367-choć nie wiem nawet dlaczego? (samo połączenie nie daje jakiegoś szczególnego power-a jeżeli patrzymy tylko na speed ale jest zdecydowanie sprawniejsze i stabilniejsze-no upload jest wyższy, używam do HSPA-choć testów różnic między połączeniem modemowym a NDIS dokonywałem na LTE w nocy na nie obciążonej sieci przy użyciu Macbooka i tu różnica była znaczna-to tak jak przyspieszenie w samochodzie przy założonym ograniczeniu prędkości). wink

84

Ten po prostu czyta z modemu dane.

85

Najważniejsze że na razie działa-choć 3ginfo przekazuje odmienne informacje:                                                                                    Status:RozłączonyCzas połączenia:-Pobrano:-Wysłano:-Operator:PlusTryb pracy:HSPASiła sygnału:77%
Ukryj informacje dodatkowe
CSQ:24RSSI:-65 dBmMCC MNC:260 01LAC:8175 (33141)LCID:D49E23A (222945850)RNC:D49 (3401)CID:E23A (57914)  Urządzenie:huawei E367  wink

86

3ginfo reaguje jak jest interfejs szeregowy w konfigu ustawiony, więc  Status:RozłączonyCzas połączenia:-Pobrano:-Wysłano:- nie pokaże w tym przypadku.

A reszta jest standardowo z modmu czytana przez AT* więc co modem zwraca to takie jest.

87

jarek7714 napisał/a:

Urządzenie:huawei E367  wink

Jakiego sterownika używasz do obsługi tego modemu?

88

frutis napisał/a:

Jakiego sterownika używasz do obsługi tego modemu?

Użyłem usb-modeswitch usb-modeswitch-data kmod-usb-net-qmi-wwan libqmi-glib, tylko musiałem zainstalować Gargoyle w DIR-825 bez dodatków bo nie mieścił mi się we flash. Jak zainstalujemy kmod-huawei-hw-cdc to też niby jest obsługiwany w NDIS ale mi szybko rozłączało bez pobierania adresu i DNS.  smile

89

Drodzy eksperci smile

Wrzuciłem sobie 1.5.8.4 z gargoyle'm na 1043ND. Chciałem podejść do tematu NDIS na E398 ale

opkg list-available pokazuje mi tylko qmi w wersji 3.3.8.1, które skutecznie zwraca w cdc znany już błąd z "indexes".

Czy macie plany doposażenia obrazu gargoyle w nowe qmi, czy można jakoś zasiągnąc update modułu gmi z repo.

Jak się dobić do modułów z repo rc1 bo opkg update nic nie daje.

Jeśli się nie da to przejde na gołe openwrt i doinstaluje Luci, ale wolałbym zostać z gargoylem na pokładzie.

Dzieki.

90

A w jakiej ma być wersji? To przecież moduł kernela jest, 3.3.8 bo takiego używasz.

91

Czyli mówisz, że odpalenie NDIS-a na gargoyle'owym obrazie jest możlwe.

To proszę o mała pomoc, bo na gołym 1.5.8.4 po zrobieniu wszystkiego jak napisałeś w poście 34, czyli
--------------------
opkg update
opkg install  usb-modeswitch usb-modeswitch-data kmod-usb-net-qmi-wwan libqmi-glib
echo "APN=internet" > /etc/qmi-network.conf
uci del network.wan
uci set network.wan=interface
uci set network.wan.ifname=wwan0
uci set network.wan.proto=dhcp
uci set network.wan.auto=0
uci commit network
------------------------------

nie podnosi mi wwan0.

Opalenie z "palucha" /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start powoduje...właściwie NIC.

Co podeslać do analizy problemu???....Tylko logread-a??

Dzieki z góry.

92

A doczytałeś że jest jeszcze skrypt w /etc/rc.local? Jak zrobiłeś ten start to później tylko ifup wan.

93

Tak doczytałem.

Wiec powtórzę, po modyfikacji rc.local oraz całej reszty i restarcie routera nie ma w ifconfigu wwan0.

Próba ręcznego odpalenia

/usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start powoduje, że prompt z consoli "wisi".

Nie mam możliwości wydania żadnej nowej komend.

W logu widzę, że cdc zgłasza problem z indexes:

cdc_wdm 1-1.1:1.3: Ignoring extra header, type 15, length 13

94

Jak wisi to znaczy że wykonuje polecenie, więc nie będziesz miał i sieci jeszcze. wwan zobaczysz jak interfejs się podniesie dopiero.

95

Długo to trwa???

Ostatnio czekałem z dobre 2 minuty i nic nie było.

Dać mu więcej czasu???

96

Powinno zrobić się w 1s. Przynajmniej u mnie nie było żadnych opóźnień jak się bawiłem modemem.

97

Obecnie po odbaleniu z palca mam:

root@Gargoyle:~# /usr/bin/qmi-network /dev/cdc-wdm0 start
Loading profile...
    APN: internet.cp
Starting network with 'qmicli -d /dev/cdc-wdm0 --wds-start-network=internet.cp  --client-no-release-cid'...

I na tym komunikacja pomiedzy routerem a mna sie konczy....

98

Mnie też nie podnosiło połączenia z automatu. Dopiero jak wykonałem polecenie poprzez picocom AT^NDISDUP=1,1,"pro.plusgsm.pl"  nawiązało połączenie w mig. Teraz mam już aktywne 3dni (na razie nie ruszam-bo jestem ciekaw jak długo utrzyma mi połączenie z siecią). Po tym eksperymencie zacznę kombinować aby mi wznawiało automatycznie ( już się wpraszam w ewentualny support ze strony Cezarego i pozostałych Kolegów z forum). smile

99

Dzieki za sugestię, ale nic to nie dało.

Co dziwne po wprowadzeniu wszystich potrzebnych zmian i restarcie, mruga mi ciągle dioda SYS oraz nie świeci dioda WLAN, mimo że dostęp po wifi mam....

Modem zapina się na sieć LTE, dioda na modemie świeci ciągle. Ale wwan0 dalej nie mam. W logach nie widać ze próbuje podnośić wan-a.

Sugestie???

Panowie, co podesłać ?? W proc/bus/usb/devices widzę żę qmi się wgrało, utworzył tez cdc w devices.

Co dalej???

100

Jakiej wersji systemu używasz?