Odp: Shairport - brak dzwięku
A ten Synology dużo ma portów USB? Przekieruj USB z TP-linka do NAS-a poprzez usbip.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Shairport - brak dzwięku
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
A ten Synology dużo ma portów USB? Przekieruj USB z TP-linka do NAS-a poprzez usbip.
Nie trzeba właśnie przed chwilą zreanimowałem USB i zaczynam od nowa

Ok. Uruchomiłem shairport. Co prawda skrypt startowy nie działa i musiałem go dopisać do rc.local ale działa.
BTW: /etc/init.d/shairport wygląda tak:
#!/bin/sh /etc/rc.common
START=49
start() {
perl /usr/bin/shairport.pl -D
}
stop() {
killall perl
}Avahi-daemon ma parametr START=61 a dbus ma START=60
To chyba bez sensu aby shairport uruchamiał się przed nimi?
@Globalny - jak sobie poradziłeś z przydźwiękiem zasilania na wyjściu audio? U mnie ustąpił dopiero po zmianie zasilacza na transformatorowy - niestety miał za małą wydajność prądową i o kilku minutach router zaczął się restartować. Koszt nowego zasilacza transformatorowego stabilizowanego to ok 130zł - prawie tyle co router, zakup trochę bez sensu.
Bardzo dziekuję wam wszystkim, za pomoc - sprawa dotarła do pozytwynego końca, do pełni szcześcia brakuje tylko pozbycia się brumu - jak ktoś ma jakiś pomysł to chętnie wysłucham.
To zrób
/etc/init.d/shairport disable
zmień ten start na 99 i
/etc/init.d/shairport enable
@Cezary: dzięki, pomogło.
Ma ktoś pomysł na ten przydźwięk?
Globalny - jak sobie poradziłeś z przydźwiękiem zasilania na wyjściu audio
Ja nie mam karty dźwiękowej USB tylko "wolnostojący" przetwornik digital/analog. On ma swój zasilacz i jest wetknięty do innego gniazdka sieciowego.
Może pomóc też wetknięcie do huba USB urządzenia z uziemieniem - np. drukarki laserowej. TP-link nie ma przecież żadnego uziemienia.
Jeszcze jak powiesz, że jakiś RME, to się przewrócę. Przypuszczam, że ten konwerter jest warty więcej niż Apple TV...
Problem rozwiązany, pomogła zmiana wejścia we wzmacniaczu...
MISSION 100% COMPLETE! Temat można oznaczyć jako Solved czy jak to jest tu w zwyczaju.
Cezary, Globalny Śmietnik, zdzichu 6969 wielkie dzięki jeszcze raz, naprawdę bardzo pomogliście. Wesołych świąt !
warty więcej niż Apple TV
Wbrew pozorom muzyczny ekosystem Appla (sprzęt i rozwiązania przezeń promowane, jak AirPlay i format dźwięku AAC/ALAC) jak najbardziej nadają się do odtwarzania dźwięku wysokiej jakości, a są niezwykle WYGODNE. Zniekształcenia dźwięku w jego fazie "cyfrowej" są mało znaczące i w zasadzie niesłyszalne. Natomiast w tor elektroakustyczny (ale głównie głośniki) trochę trzeba zainwestować. Na szczęście to się nie starzeje.
@Cezary
To chyba moja wina z tym start=49. Przestawiłem numerki avahi na niższe podczas eksperymentów i dlatego shairportowi dostało się 49.
Źle się wyraziłem. Chciałem napisać, "kosztuje". Co do ekosystemu to podzielam twoje zdanie. Jednak w sytuacji gdy nowe Apple TV kosztuje 400-500zł, budowanie zamiennika z zawodowych interfejsów audio i rozwiązań typu shairport jak dla mnie ma tylko sens gdy taki hardware już posiadamy i używamy go również do innych celów. Bo wydanie kilku tysięcy po to aby zbudować zamiennik urządzenia za 500zł ma wymiar mocno hobbystyczny
Natomiast kwestia toru elektroakustycznego to temat rzeka, widzę, że mamy podobne upodobania i chyba nawet podobną branżę....
Bo wydanie kilku tysięcy po to aby zbudować zamiennik urządzenia za 500zł ma wymiar mocno hobbystyczny
I tak i nie, zresztą nie potrzeba aż kilku tysięcy. W ekosystemie Appla brakuje jednego ważnego elementu - serwera muzycznego.
Nie wszystko da się zmieścić w pamięci urządzenia mobilnego, zatem należałoby zrobić co - włączyć komputer z iTunes. Nie wiem co Steve J. kombinował, ale chyba chciał, aby ludzie kupowali MacMini. A tutaj kłania się problem prądu, ekonomii i wygody.
Lepiej uruchomić serwer/odtwarzacz muzyczny (mpd albo forked-daapd) na urządzeniu typu NAS czy ruter, wtedy przy okazji shairport też można zainstalować. A do sterowania odtwarzaczem są śliczniutkie aplikacje na ipada/iphona.
Apple nie potrzebuje serwera muzycznego, ugryźli to z innej strony, jest iTunes Match. Mam iPhone 16Gb i dostep przez niego do biblioteki muzycznej wielkości prawie 100Gb. Działa znakomicie i to bez żadnych dodatkowych aplikacji, tylko z natywnego playera. Próbowałem wcześniej z twonky media serwer ale nie nie było to nawet w 1/4 tak funkcjonalne jak iTunes Match z AirPlay.
O rzesz ty - zawsze zastanawiałem się, po co to zostało zrobione.
Może byłem uprzedzony po lekturze Ogrodnika Januarego
http://applefobia.blox.pl/2012/07/iTune … szcie.html
A może przywiązany do swoich gromadzonych pieczołowicie od lat ripów w bezstratnych formatach.
Ja w pierwszej chwili zignorowałem premierę iTunes Match. Teraz jest to dla mnie "Killer Feature". Zcetralizowana biblioteka muzyczna dostępna na wszystkich urządzeniach mobilnych i kompach bez konieczności synchronizacji. Ulubione albumy mogę w każdej chwili zapisać w pamięci iPhone/iPada, resztę po prostu strumieniować. Działa przez Wifi i 3g. Nowe ripy wrzucone na dowolnym kompie z iTunes natychmiast są dostępne na wszystkich zalogowanych iPhonach/iPadach/iPodach. Polecam, u mnie sprawdza się znakomicie. Co do bezstratnych formatów typu FLAC to nie wiem czy można je zuploadować do itunes Match, nie przywiązywałem do tego wagi, ulubione albumy trzymam tradycyjnie na CD ![]()
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Shairport - brak dzwięku
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc