Odp: extroot na WRT160NL i zapis w fstab
Teraz to masz zapchany flash po prostu. Firstboot żeby do wyczyścić (staracisz wszystkie ustawienia), a potem: http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → extroot na WRT160NL i zapis w fstab
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Teraz to masz zapchany flash po prostu. Firstboot żeby do wyczyścić (staracisz wszystkie ustawienia), a potem: http://eko.one.pl/?p=gargoyle-fstab
O kurcze, czytałem o firstboot i zapomniałem o nim
teraz rzeczywiście trochę miejsca się zwolniło. A co do utraty wszystkich ustawień to powiem szczerze, że teraz router mam podpięty do sieci firmowej w której musiałem w WRT160NL ustawić po stronie WAN statyczny IP oraz DNS i łączę się z nim poprzez Putty i tych ustawień nie stracił, dlaczego? Pytam zapobiegawczo, żeby później nie było problemu, dostałem taki komunikat na wstępie:
root@Gargoyle:~# opkg remove plugin-gargoyle-usb-storage
Removing package plugin-gargoyle-usb-storage from root...
root@Gargoyle:~# uci del gargoyle.display.system_usb_storage
root@Gargoyle:~# uci del gargoyle.scripts.system_usb_storage
root@Gargoyle:~# uci del gargoyle.system.usb_storage
root@Gargoyle:~# uci commit gargoyle
uci: I/O error
root@Gargoyle:~#
Podejrzewam, że to nic strasznego, ale...
Zrób firstboota i restart. błąd uci oznacza problem z zapisem danych we flash, więc coś raczej nie zrobiłeś tego...
Miałem dopisać to do poprzedniego posta ale byłeś szybszy:) Dostałem coś takiego:
root@Gargoyle:~# opkg install block-mount
Package block-mount (0.2.0-9) installed in root is up to date.
root@Gargoyle:~# /etc/init.d/fstab enable
-ash: /etc/init.d/fstab: not found
Brak fstab?
Ps. Po restarcie wszystko poznikało, miałeś rację. Co masz na myśli pisząc: "błąd uci oznacza problem z zapisem danych we flash, więc coś raczej nie zrobiłeś tego..."? Czy to, że od razu po wgraniu Gargoyle nie zrobiłem firstboot-a ma/miało również wpływ na to, że wcześniej router miałem ustawiony pod modem 3G, gdy chciałem zmienić ustawienia na statyczny IP od strony WAN to router nie przyjmował w ogóle ustawień. Dopiero wgranie 1.5.8.4 na 1.5.8.3 i ponowne ustawienia adresów zostało zapamiętane. A może pamięć routera jest uszkodzona (router kupiłem używany z rzekomo żadną interwencją w sprzęt oraz oprogramowanie)?
To czy jest uszkodzona dowiesz się po prostu obserwując system. Aktywowałeś w końcu extroota?
Uffff.... Firstboot oraz reboot działają cuda
Nie miałem żadnego błędu tworząc extroot-a (jak to miało miejsce wcześniej). A oto wynik moich zmagań na pendrive 8 Gb:
root@Gargoyle:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 997.4M 30.6M 966.8M 3% /
/dev/root 5.3M 5.3M 0 100% /rom
tmpfs 14.3M 180.0K 14.1M 1% /tmp
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/sda1 997.4M 30.6M 966.8M 3% /overlay
overlayfs:/overlay 997.4M 30.6M 966.8M 3% /
/dev/sda2 5.8G 216.9M 5.6G 4% /tmp/usb_mount/d6b70ce9-1fc3-48a9-8d5a-75fbd849c2c0
/dev/sda3 637.0M 24.5M 612.5M 4% /tmp/usb_mount/ba39084a-973e-4e65-9dbf-f533216177b3
Cezary dzięki za pomoc!
Kilka pytań:
1. A co się stanie, gdy po utworzeniu extroot-a w trakcie działania routera wyjmę pendrive - czy router nie posypie się/zawiesi?
2. Co się stanie z pakietami tam zainstalowanymi, czy po ponownym włożeniu wszystko na nowo zinicjalizuje się w routerze jak przed wyjęciem pena?
3. Czy nie będzie problemów gdy wyjmę pena z extroot-em, podłącze huba i podepnę pena pod obojętnie który port - czy istnieje ryzyko, że dyski nie będą ponownie zamontowane jak po utworzeniu extroota i będą wykrywane np. jako /dev/sdbX zamiast /dev/sdaX?
4. Czy zmiana wielkości utworzonego extroot-a po jego wcześniejszym utworzeniu będzie miała jakiś "katastroficzny" skutek - czy jak zamontowany dysk nie zmieni swojej "nazwy" mimo że zmieni swoją wielkość to wszystko będzie OK?
1. Posypie się/zawiesi/zrestartuje
2. Nic się nie stanie, ruter będzie wymagał restartu
3. To nic nie ma. extroot od startu do stopu musi być obecny i nie możesz go odłączyć.
4. Nie ma znaczenia wielkość, możesz sobie zawartość z pendrive extroota skopiować na dysk.
No dobra, Cezary piszesz że:
1. Posypie się/zawiesi/zrestartuje
2. Nic się nie stanie, ruter będzie wymagał restartu
3. To nic nie ma. extroot od startu do stopu musi być obecny i nie możesz go odłączyć.
Czyli jak go zrestartuję, ale również bez włożonego pena to będzie działał jak bez extroot-a czy nadal będzie oczekiwał na włożenie pena z utworzonym extroot-em i ponowny restart?
Ps. czyli huba mogę spokojnie podłączyć (przepinając pendrive nawet co tydzień w inny port huba, nie bojąc się, że nie zostanie poprawnie wykryty)...?
Jak uruchomisz bez pendrive to normalnie odpali się z flash.
Jeżeli będziesz używał uuid to możesz podłączać w który port chcesz.
Mam teraz taką sytuację:
root@Gargoyle:~# df -h
Filesystem Size Used Available Use% Mounted on
rootfs 997.4M 34.1M 963.3M 3% /
/dev/root 5.3M 5.3M 0 100% /rom
tmpfs 14.3M 2.4M 11.8M 17% /tmp
tmpfs 512.0K 0 512.0K 0% /dev
/dev/sda1 997.4M 34.1M 963.3M 3% /overlay
overlayfs:/overlay 997.4M 34.1M 963.3M 3% /
/dev/sda2 5.8G 216.9M 5.6G 4% /tmp/usb_mount/d6b70ce9-1fc3-48a9-8d5a-75fbd849c2c0
/dev/sda3 637.0M 24.5M 612.5M 4% /tmp/usb_mount/ba39084a-973e-4e65-9dbf-f533216177b3
root@Gargoyle:~# mount
rootfs on / type rootfs (rw)
/dev/root on /rom type squashfs (ro,relatime)
proc on /proc type proc (rw,noatime)
sysfs on /sys type sysfs (rw,noatime)
tmpfs on /tmp type tmpfs (rw,nosuid,nodev,noatime)
tmpfs on /dev type tmpfs (rw,noatime,size=512k,mode=755)
devpts on /dev/pts type devpts (rw,noatime,mode=600)
/dev/sda1 on /overlay type ext4 (rw,sync,relatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
overlayfs:/overlay on / type overlayfs (rw,relatime,lowerdir=/,upperdir=/overlay)
debugfs on /sys/kernel/debug type debugfs (rw,relatime)
none on /proc/bus/usb type usbfs (rw,relatime)
/dev/sda2 on /tmp/usb_mount/d6b70ce9-1fc3-48a9-8d5a-75fbd849c2c0 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
/dev/sda3 on /tmp/usb_mount/ba39084a-973e-4e65-9dbf-f533216177b3 type ext4 (rw,noatime,user_xattr,barrier=1,data=ordered)
root@Gargoyle:~# blkid
/dev/mtdblock2: TYPE="squashfs"
/dev/sda1: UUID="d6ee5664-f475-4062-82b4-be97cd5b9c25" TYPE="ext4"
/dev/sda2: UUID="d6b70ce9-1fc3-48a9-8d5a-75fbd849c2c0" TYPE="ext4"
/dev/sda3: UUID="ba39084a-973e-4e65-9dbf-f533216177b3" TYPE="ext4"
Czy teraz przy tej konfiguracji, chcąc wykorzystać UUID do identyfikacji partycji, wystarczy tylko wykonać:
# uci set fstab.@mount[0].uuid=11111111111111111111
# uci set fstab.@mount[0].uuid=22222222222222222222
# uci set fstab.@mount[0].uuid=33333333333333333333
# uci commit fstab
i wszystko będzie OK? Czy muszę jeszcze odpowiednio zmodyfikować /etc/config/fstab którego nie mam w /etc/config/?
Odłącz pendrive, uruchom normalnie system i wpisz ten uuid. Jeden, który jest od sda1, nie resztę.
Później uruchom z pendrive i jeszcze raz wyinstaluj plugin usb-storage, bo zaraz się okaże że Ci montować nie chce .
OK, chyba wszystko poszło prawidłowo. Plugin wyinstalowany (czy z menu Gargoyle nie muszę go ponownie usuwać, opkg remove wystarczy?), partycje się zamontowały.
To mam rozumieć, że po tym zabiegu bez problemu podłączam hub-a i nie ma strachu że extroot nie zostanie wykryty? Powiedz mi Cezary dlaczego nie mam /etc/config/fstab, pytam z czystej ciekawości czy tak powinno być? - chcąc go nawet podejrzeć to nie mam jak. I gdzie sprawdzić to przypisanie numeru UUID?
Zainstaluj jeszcze raz. Tak jak pisałem - jak zrobiłeś extroota to system zapomniał co było we flash. Czyli w szczególności to że block-mount instalowałeś i stąd też nie ma fstab.
blkid
Wiem, że komendą blkid mogę sprawdzić UUID danej partycji, ale mi chodziło o to: gdzie mogę sprawdzić przypisanie konkretnego numeru UUID do konfiguracji extroot-a (w jakim pliku konfiguracyjnym [fstab])?
Jeżeli w fstab to czy teraz instalując block-mount w konfigu fstab-a pojawi się odpowiedni zapis o przypisaniu UUID - uzupełni sam sobie konfig?
Nie pojawi się. Tamten plik masz na jffs w flash, który został zastąpiony przez dysk teraz. Chcesz zobaczyć:
mkdir -p /tmp/a1
mount -t jffs2 /dev/mtdblock3 /tmp/a1
i zobacz sobie /tmp/a1/etc/config/fstab
W /proc/mtd sobie poszukaj czy faktycznie jest to /dev/mtd3, rootfs_data szukasz.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź, aż tak to nie jestem ciekaw
Wierzę Ci, zawsze chyba będzie można to zweryfikować (jak pisałem wcześniej) przełączając pendrive do różnych portów HUB-a i patrząc czy extroot ma swoją wielkość / jest wykrywany. Zgadza się?
Dokładnie.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → extroot na WRT160NL i zapis w fstab
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc