1

Temat: Nieumiejętna zmiana firmware na TL-WR1043ND

Postanowiłem zmienić oryginalny firmware na openwrt + garygole (potrzebuję kontrolować użytkowników w sieci ile czasu spędzają na allegro i facebooku - a przeczytałem że w garygole jest nawet możliwość zobaczyć co dany użytkownik wpisał w google).Aktualizacja do openwrt przebiegła pomyślnie, ale w trakcie instalacji garygole pojawiło się zapytanie z domyślnym [w] jak write i koniec. Jaki kolwiek znak wysyłany z mojego kompa nie był przyjmowany (był przyjmowany jako ] ).
Teraz po uruchomieniu mam tylko sygnalizację linku na diodkach.
Co mam dalej robić ?
Kabel konsolowy w WAN ? Jak dalej postępować żeby go podnieść i osiągnąć cel ?
Jestem sprzętowcem z zamiłowaniem do linuxa nie dużo jeszcze umiem ale chętnie eksperymentuję. Mam drugi identyczny router i z dd-wrt śmiga jak rakieta.

Czy miało znaczenie że działałem z ssh pod gnome-terminal w ubuntu, może miałem kodowanie znaków źle ustawione ?

Jeśli temat jest bardzo trudny to jeśli ktoś się podejmie to podeślę router na aktualizację fimware (oczywiście odpłatnie).

Będę wdzięczny za każdą sugestię.

2

Odp: Nieumiejętna zmiana firmware na TL-WR1043ND

Generalnie zobacz czy failsafe działa (opisane na eko.one.pl). Jak nie - musisz go rozebrać, kabelek szeregowy podłączyć i powinno dać się go odzyskać.

Gargoyle ma możliwość ograniczenia przedziałów czasowych w jakich user może korzystać, ale nie ilość czasu spędzonego w sieci.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki zaraz sprawdzę failsafe. Czym według ciebie mógłbym monitorować użytkowników ? Tylko PC ze squid + MTRG, czy na routerach typu TL-WR1043ND nie dało by się tego zrobić ? Generalnie chodzi o to aby nie dodawać komputerów.

4

Tzn jeżeli chcesz tylko monitorować userów (w sensie grafów przepływu pasma, ograniczeń itd) to to wszystko jest, możesz screenshoty u mnie czy na gargoyle-router.com sobie obejrzeć.

Nie ma natomiast opcji, dzięki której mógłbyś zrobić że user abc może na allegro siedzieć tylko 2 godziny dziennie. W ramach czasowych, np. od 19 do 21 tak, dwie godziny sumarycznie nie.

5

Generalnie chodzi tylko o to żeby zobaczyć ile siedzą w necie a ile pracują nie potrzeba ograniczać. Czyli garygole będzie ok ?
Failsafe z twojego opisu nie działa. Próbowałem też tak:

>ralek@ralek-laptop:~$ sudo tcpdump -Ani eth0 port 4919 and udp
>tcpdump: verbose output suppressed, use -v or -vv for full protocol decode
>listening on eth0, link-type EN10MB (Ethernet), capture size 96 bytes
>^C
>0 packets captured
>0 packets received by filter
>0 packets dropped by kernel
>ralek@ralek-laptop:~$ sudo tcpdump -Ani eth0 port 4919 and udp
>tcpdump: verbose output suppressed, use -v or -vv for full protocol decode
>listening on eth0, link-type EN10MB (Ethernet), capture size 96 bytes.

Rozbierać go, czy wysłać do serwisu i zobaczyć czy go naprawią ?
Czy taki firmware można też wgrać do najprostszego tl-wr740n ?

6

Tak, gargoyle chodzi na dość dużej ilości sprzętu, na 740 też.

Jak failsafe nie działa to zostaje tylko kabelek. Na serwis możesz wysłać, ale raczej się nie przyznawaj co zrobiłeś, zwykle wymieniają na nowy.

7

Więc wysyłam na serwis. Sprzęt ma kilka dni wieć może być uwalony fabrycznie smile
Wieczorem powalczę z 740. Dziękuję i zamykam wątek.

8

Wrócił TL-WR1043ND z serwisu, a raczej dostałem nowy. Reklamacja ok smile
Dzisiaj mam chwilkę więc:
1. Zgodnie z opisem wgrałem firmware:  wr1043nv1_de_3_9_17_up_(100331).bin -> ok router żyje,
2. Zainstalowałem Luci zgodnie z:
  # opkg update
    # opkg install luci
    # /etc/init.d/uhttpd enable
    # /etc/init.d/uhttpd start
3. Chcę zainstalować Garygole na Luci, czy mogę te:
gargoyle-1.5.9.2-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin

Proszę  o potwiedzenie, nie chcę uwalić drugi raz pod rząd.

9

Tzn po co wgrałeś luci i ten oryginalny soft? Od razy trzeba było ten plik wrzucić.

Teraz jak masz openwrt to sysupgrade nie factory.

10

Z opisu zrozumiałem że na fabryczny soft, trzeba wgrać ten niemiecki niższy, potem openwrt, a potem dopiero garygole.
Można na fabryczny routera od razu ten :  gargoyle-1.5.9.2-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin ?

Poprzednio jak uwaliłem router to też tak robiłem tylko na openwrt instalowałem garygole.

Trochę teraz się już pogubiłem, ale garygole już działa smile

11

Tak, można.

ten niemiecki jest potrzeby do czegoś innego, nic wspólnego nie ma w tym przypadku.