Odp: Wake on WAN
Przekieruj port 9 na adres 192.168.1.255.
tak zrobilem przed chwila
bez zmian.
Dodam ze po tych wszystich zmianach przestal tez dzialac podstawowy sposob w sieci LAN
wol -i 192.168.1.255 MAC.
sprawdzam co jest nie tak
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wake on WAN
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Przekieruj port 9 na adres 192.168.1.255.
tak zrobilem przed chwila
bez zmian.
Dodam ze po tych wszystich zmianach przestal tez dzialac podstawowy sposob w sieci LAN
wol -i 192.168.1.255 MAC.
sprawdzam co jest nie tak
No to broadcast nie działa - sprawdź czy masz zdefiniowany adres broadcastowy (ifconfig........ Bcast:192.168.1.255) i sprawdź czy router to rozgłasza (mruganie wszystkich diodek podłączonych urządzeń jednocześnie) - ewentualnie sprawdź np wiresharkiem - ale to trudniejsza sprawa.
a nie możesz po prostu zalogować się na router przez ssh i odpalić go wol z konsoli? Ja zawsze tak robię.
Ok, po lanie jednak dziala
Okazalo sie jeszcze cos nowego.
Jesli obudze kompa po lanie i dam mu sie wlaczyc do konca, po czym go wylacze to bede znow w stanie go obudzic.
Niestety kiedy obudze kompa i jeszcze przed starem systemu wylacze go, wtedy budzenie nawet po lanie nie dziala.
W zwiazku z tym czesc moich testow nie miala prawa sie udac. Nie wiem dlaczego tak jest.
Reasumujac.
-Po lanie dziala. O ile wczesniej normalnie zamknalem system i wylaczylem kompa.
-Patent ze skryptem postawionym na www z poradnika http://openrouter.info/index.php?option … ;Itemid=61 tez dziala. W pewnym sensie zalatwia to moj problem chociaz tak jak pisalem w 1szym posice nie chcialem uzywac serwera www zeby to osiagnac.
-Budzenie po WANie nie dziala mi w zaden sposob, czy to ze stronki, czy za pomoca wol z routera, czy za pomoca roznych aplikacji.
-Przekierowanie portu 9 na broadcast tez nie przynosi efektu.
Do routera nie chce logowac sie przez ssh. Chce uzyc jedenej z wielu aplikacji na androida ktora 1 klikiem wykonuje WOL. Wlasnie po LANie taka aplikacja dziala mi znakomicie, niestety nie moge spowodowac zeby zadzialala tez po WANie.
Wynik ifconfig:
root@OpenWrt:~# ifconfig
br-lan Link encap:Ethernet HWaddr MAC
inet addr:192.168.1.1 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:3167 errors:0 dropped:6 overruns:0 frame:0
TX packets:2541 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:347596 (339.4 KiB) TX bytes:1190928 (1.1 MiB)
Nie wiem jak sprawdzic czy ten broadcast sie rozsyla. Ale wg mnie rozsyla sie skoro wol po Lanie dziala.
Wg mnie sa 2 opcje
Albo nie da sie tego zrobic po WANie (ale chyba sie da)
Albo caly czas mam jakis blad w konfiguracji routera (i to jest wg mnie najbardziej prawdopodobne)
Rozgłoszenia pięknie widać po jednocześnie mrugających diodkach - na routerze (jeśli masz) albo na kartach urządzeń podłaczonych do routera - sprawdź jak to wygląda podczas wysyłania wol z lan i z wan. Pytanie czy w ogóle pakiet dociera do WAN twojego routera - pamiętaj, że to jego adres wpisujesz (wpisywanie adresu komputera budzonego jest pozbawione sensu, gdyż on jest wyłaczony i nie ma jeszcze żadnego adresu). Na konies spróbowałbym użyć innego portu, gdyż port 9 akurat może być inaczej traktowany przez router.
Co do portow to probuje ciagle na 2 roznych, 9 i 5091.
Co do broadcastu to podczas wysylania wol z lan i wan diody routera nie migaja rownoczesnie jak to opisujesz. Generalnie nie mam takiego efektu.
Z tego co wyczytal Cezary z ipdables to pakiety docieraja i sa przekierowywane na odpowiedni komp.
Przed chwila wyprobowalem jeszcze 1 aplikacje na androida:
https://play.google.com/store/apps/deta … bi53b2wiXQ..
Ku mojemu zdziwieniu obudzila kompa po WANie (rozlaczylem telefon z wifi)
Aplikacja ma checkboxa Send as Broadcast. Jesli zaznacze go - komputer sie nie budzi. Jesli go odznacze, budzi sie.
Dosc ciekawe. Mysle ze chyba na tym zakoncze temat mimo ze nadal nie wiem dlaczego tak to dziala ![]()
Jako ciekawostke, dodam ze nawet jak wylacze przekierowanie portu 9 aplikacja ta budzi kompa. To juz totalnie rozklada mnie na lopatki. (Chyba ze po wylaczeniu przekierowania portu trzeba zresetowac router, zaraz zbadam)
Tak jest, port 9 wcale nie musi byc przekierowany. Bez przekierowania dziala aplikcaja androidowa, dziala tez patent ze skryptem stojacym na www.
Zrozum, że pakiet wol NIE JEST wysyłany do kompa, bo on nie ma ŻADNEGO adresu IP - nie odpowiada na żadnym, switch nie wie gdzie on jest. Po sieci lokalnej jest wysyłany broadcast, a "śpiąca" karta wyłapuje go na podstawie adresu MAC. Jeśli router pamięta go w arp, to oczywiście wyśle na odpowiedni port... ale tak nie będzie przecież zawsze. Mnie się wydaje że tobie to działało zawsze (tak jak pisałem - router "wie" co z pakietem wol zrobić) - tylko źle wywoływałeś wol z neta.
Nie wiem co np na tej stronie mozna zle wywolac:
http://wol.dtools.net/
Podaje IP zewnetrze i MAC kompa ktorego chce obudzic.
Naciskam przycisk... i nic. Nie budzi sie.
Loguje sie na router. Pisze wol -i MOJE_IP_ZEWNETRZNE -p 9 MAC_KOMPA_KTOREGO_CHCE_OBUDZIC
Tez sie nie budzi
Uzywam aplikacji androida i sie budzi. Gdzie tu logika ?
Stronka może po prostu nie działać... albo nie wszędzie działać. Puszczasz wol ze swojego routera na swoje IP? No to pomijając już sens takiego zabiegu - nie wiem czy zadziała - niby powinno ale nie musi.
Procz powyzszej stronki sprawdzalem tez aplikacje http://www.depicus.com/wake-on-lan/wake-on-lan-gui.aspx
Wiem wiem, tez moze nie dzialac. Ale skoro nic moze nie dzialac to jak to przetestowac. Do komputera z linuxem nie mam dostepu.
Nie ma co drazyc tematu. Zadzialalo przez ta aplikacje androidowa i jestem zadowolony.
Wszystkim bioracym udzial w dyskusji dziekuje za poswiecony czas.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Wake on WAN
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc