1

Temat: Jaki router pod LTE ?

Witam, jestem zainteresowany zakupem routera pod LTE. Co mi polecacie ? Myślałem nad :

- AirLive Air3GII
- Sapido GR-1733
- Sapido RB-1842

I mam pytanie czym rozni sie GR-1733 od RB-1842, bo roznica w cenie to okolo 100zł ? Jezeli znacie jakies routery lub macie ktorys z nich oraz pracujecie na LTE podzielcie sie wynikiem ;p

2

Odp: Jaki router pod LTE ?

Wszystkie z openwrt smile Choć to zalezy ile chcesz na LTE osiągnąć...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chce osiagnac podobną do tej co pod USB bezposrednio do kompa. Mam rozumiec ze powyzsze routery obsluza LTE ?

4

Jak przetestujesz to się dowiemy, ja nie jestem w stanie Ci powiedzieć czy działają i jak z lte.

5

Jaki wybrać najlepszy zestaw pod LTE

Ze względu że się nie lubię wiązać z umowami więc sprzęt postanowiłem kupić sam.

Modem wybór między ZTE MF821 a Huawei E398. I do tego router z openwrt i tu już jest większy wybór. Może TP-Link TL-WR1043ND. Przede wszystkim wydajny.

6

Więc 1043 nie jest najwydajniejszym. Masz tplinki 3600/4300, masz netgeara 3700/3800, masz dlinka 825, i cała masa płytek typu jjplus, ubiquiti i mikrotik.

7

Modem który. Czy są porównywalne. ZTE MF821 a Huawei E398. Da się na którymś zrobić extraroota na mikrosd umiesczonym w modemie.

8

MF821 mniej się grzeje. Natomiast nie używałem ich w dłuższym czasie, więc nie powiem o walorach użytkowych, to już na forum bez-kabli.pl musisz poczytać.

Extroota da się, o ile uda Ci się przełączyć modem na stałe.

9

Cezary napisał/a:

MF821 mniej się grzeje. Natomiast nie używałem ich w dłuższym czasie, więc nie powiem o walorach użytkowych, to już na forum bez-kabli.pl musisz poczytać.

Extroota da się, o ile uda Ci się przełączyć modem na stałe.

Extroota da się bez przełączania modemu na stałe. Trzeba tylko po podaniu zasilania i podniesieniu się routera zrobić miękki restart.

10

Wszystko jedno, tak czy siak nośnik musi być już dostępny w momencie startu skryptów i nie może go coś odłączyć.

11

Ja mam extroota na mf821 i działa bez zastrzeżeń (po uwzględnieniu uwagi z mojego poprzedniego postu)

12

softone13 napisał/a:

Ja mam extroota na mf821 i działa bez zastrzeżeń (po uwzględnieniu uwagi z mojego poprzedniego postu)

Jaki masz router i co nim siedzi?  Nie rozłącza Ci netu co jakiś czas?

13

Tak sie zastanawiam nad TP-LINK TL-WDR3600, ale tu pisza o bardzo kiepskim transferze po usb

http://www.ceneo.pl/17555125#tab=reviews

Czy nie spowolni on transferu z modemu LTE ?

14

Ja mam średnio 14MB/s. Kiepski?

15

Zastanawia nie czy inny router ma większy transfer po usb.

Chce kupić router i nie załować.

16

WNDR3700v2 wyciąga więcej. RSPro jeszcze więcej. Nie mówiąc już o maszynkach z Atomem...

17 (edytowany przez jarek7714 2012-12-04 22:54:42)

TL WDR-3600 wydaje się idealnym rozwiązaniem do zastosowania jako router do obsługi modemu LTE pod alternatywnym oprogramowaniem (jest miażdżąco tani w kategorii wydajność-cena, poza tym i tak więcej niż wskazany zakup dodatkowego aktywnego HUB-a USB jak przy każdym modelu TL nie podnosi nam znacząco ceny zestawu: wczoraj był dostępny w "redcoon" z przesyłką za 211zł brutto). Nergear-y są znacząco droższe, skoro ma to być router uniwersalny to i tak zmuszeni jesteśmy do zakupu HUB-a USB bo posiadają tylko 1-port.  P.S Maszynki z Atomem w ciągu roku zużyją dodatkowo prądu za 1/2 ceny tego TL.

18

Pytał o wydajność, nie o inne aspekty smile

19 (edytowany przez jarek7714 2012-12-04 23:16:07)

To było tylko tak dla uświadomienia na marginesie smile , a nawet 10MB/s na LTE będzie szałem w osiągnięciu (z resztą i po co więcej-dla testów, przecież w ofertach netu LTE na dobrą sprawę nie ma pakietu danych aby swobodnie z tego korzystać ).  smile

20

512M  w plusie? smile

21

Tak ot: kupił ktoś sobie E3276 do LTE?