Temat: Mr3220 + E353 problem z aero2, nie loguje do sieci

Witam, od 2 tygodni mam spory problem z aero2 a mianowicie modem w routerze nie widzi sieci ( wcześniej działało to super przez jakieś 2-3 miesiące). Na routerze mam gargoyle.

Gdy modem podepnę do laptopa to też nie chce się połączyć do momentu kiedy w top net info sam wybiorę sieć PLUS - HSPA i zaloguje w tej sieci. Po tej operacji internet działa.

Czy jest w gargoyle jakiś plugin do wykrywania operatorów i wybierania gdzie się chcemy zalogować?

2

Odp: Mr3220 + E353 problem z aero2, nie loguje do sieci

Nie ma czegoś takiego. Jeżeli ustawiasz to w TNI to modem to pamięta, więc w routerze nic w sumie nie robisz. Masz nową kartę Aero2?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Tak, mam nową kartę aero2 a wcześniej miałem starą. I wszystko działało bez najmniejszego problemu, nawet teraz piszę z aero tylko że jest podłączony pod laptopa.

Natomiast podpięty pod router może tak siedzieć i 2 dni i nie złapie sygnału...

I nie wiem w czym problem... najlepsze że stało się to nagle... cały czas działało a nagle przestało...

4

A miga chociaż na niebiesko?

5

No właśnie nie, miga na zielono czyli że nie może znaleźć sieci...

A na laptopie też tak miga i nie znajduje sieci, dopiero jak w tni kliknę żeby wyszukał operatorów to po wyszukaniu łapie zasięg i mogę się połączyć, dlatego pytałem czy jest możliwość wyszukania operatorów i zalogowania do konkretnego.

Nawet nie jest to wina zasięgu chyba bo po podpięciu anteny zewnętrznej która znajduje się na zewnątrz nie może sam się do sieci zalogować.

6

Jak miga na zielono to raczej się nie połączy.

Zrób jeszcze echo "AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2" > /dev/ttyUSB0 może coś poprzestawiałeś w modemie. Lub modem łączy się do stacji plusa na 2100 zamiast na 900.

7 (edytowany przez jarek7714 2012-11-25 19:40:00)

Jeżeli modem ten pracuje wyłącznie pod Aero2 to proponuję inne rozwiązanie tj. przełączenie za pomocą komendy AT^SYSCFG=14,2,2000000000000,1,1 wyłącznie na pasmo WCDMA900 z włączonym roamingiem (taki modem podłączałem u rodziny w taki sposób, gdyż pracuje pod Ubuntu i po 1 października modem z czytuje że łączy się ze stacją Plusa, połączenie co prawda było nawiązywane ale nie za każdym razem i trwało to chwilę a po tym manewrze łączy w mig). Co ciekawe podłączony do tej  samej stacji E398 z najnowszym firmware MDM 9200-1 informuje że łączy się z Aero2. smile  P.S To połączenie jest nawiązywane wyłącznie na WCDMA900 ale z Plusem.

8

Hej, to nic nie dało. Połączenie z internetem mam tylko od godzin nocnych do rana a później zrywa i przez cały dzień nie ma.

Chyba bts przeciążony i mnie wyrzuca... bo co innego może się dziać?

9

Zgłoś do boku...

10

Doinstalować 3ginfo i sprawdzić co się dzieje z sygnałem-tu widzę problem a E353 lubi gubić sygnał na wbudowanej antence. Po za tym dobry aktywny HUB USB więcej niż wskazany do tego duetu. wink