1

Temat: RedBoot i śmieci w konsoli na RS

Jest sobie urządzenie (nie ruter, nie OpenWrt) na nim bootloader RedBoot. Nie startował mi linux, więc kombinowałem z parametrami kernela i zrobiłem niestety błąd. Prawdopodobnie błędnie wpisałem parametry konsoli w skrypcie startowym - chodzi o:

exec -c "noinitrd console=...... "

i teraz mam efekt taki, że mam śmieci na terminalu i nie mogę wejść do RedBoot-a - śmieci są od samego początku - tak jakby RedBoot też startował ze zmienionymi parametrami (?). Próbowałem oczywiście przełaczać terminal na inną predkość i kombinację bitów - śmieci się zmieniają ale nadal są śmieciami. Próbowałem wbić się przez telnet - nie zgłasza się telnet na porcie 9000 ani na standartowym. Będę próbował jeszcze podpiąć oscyloskop i odgadnąć jaka w ogóle jest prędkość transmisji, a tymczasem będę wdzięczny za sugestie.

2

Odp: RedBoot i śmieci w konsoli na RS

Jeżeli to standardowy redboot to ustaw prędkość taką jaka w nim jest zwykle 9600.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Oryginalnie było 115200 8N1. Próbowałem też 9600 8N1, ale nic to nie daje - śmieci wyglądają tak:

�XHR��H�RJ�BXPz�H�Vs�,HH[
                     HF��k
                       X h

�R
                          JB��

natomiast na 115200 8N1 tak:

����f<������`?����~<��f����f���f<������

przy czym to jest ostatni widok bo ta linijka się nadpisuje kilka razy.

Pytanie jakie się nasuwa to czy przy zmianie tych parametrów kernela on to zmienia gdzieś w rejestrach UART-a a RedBoot już tego nie zmienia i też startuje na tej prędkości. Przecież nie zmieniałem parametrów RedBoota i powinien on wstawać na 115200 tak jak było, a dopiero po starcie kernela zmieniać się ewentualnie na coś innego.

4

Nie napisałeś co to za urządzenie. Bo przecież system może nadpisać zmienne środowiskowe i zmienić prędkość, ale czy to zrobił - tego już nie wiem. Przeleć się po wszystkich prędkościach i zobacz.

5

57600 smile
Kluczem było właśnie to słowo "po wszytkich" - ja szukałem w minicomie i tam jest tylko 9600, 38400 i 115200 plus kupa możliwości z bitami. Uruchomiłem GtkTerm i pierwszy strzał okazał się trafiony. Nie mam pojęcia skąd taka prędkość - nic takiego nie wpisywałem - jak się okazuje było bez błędu 115200. Nawet nie wiem jak teraz wrócic do poprzedniej.

6

Pewnie w zmiennych środowiskowych redboota masz.

7

Coś się jednak błędnie zapisało do konfiguracji, bo zwykły fconfig nie przechodził wszystkich parametrów tylko zakończał się z jakimś błędem. Pomogło fconfig -i. Jestem w punkcie wyjścia, bo wygląda na to, że mam sam kernel - brakuje filesystemu.