Temat: jak zainstalować serwer ftp z extra root ?
jak zainstalować serwer ftp z extra root na 1043?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → jak zainstalować serwer ftp z extra root ?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jak zainstalować serwer ftp z extra root na 1043?
opkg install?
tak robiłem. ale gdzie jest plik konfiguracyjny do vsftpd ? w /etc/config ustawiałem ale wyskakiwał błąd przy uruchomieniu vsftpf no drives attached, no drives to share!
Zainstalowałeś vsftpd od gargoyle. On do działania wymaga pluginu gargoyle usb-storage.
Odinstaluj go i zainstaluj normalną wersję z repo. W /etc/opkg.conf zakomentuj lub wywal linię z gagroylepl, zrób opkg update
i normalnie zainstaluj.
plik konfiguracyjny będzie w /etc ?
/etc/vsftpd.conf, tak.
z tego opisu korzystać ? http://eko.one.pl/?p=openwrt-ftp
W sumie to przedstawia uproszczoną konfigurację, możesz skorzystać.
przy próbie połączenia: cannot change directory /tmp/share_home/anonymous
Dla użytkownika ftp ustawiłeś taki a nie inny katalog, a nie masz takiego katalogu w systemie.
anon_root=/home/1
nigdzie w pliku konfiguracyjnym takiej ścieżki nie widzę - /tmp/share_home/anonymous
/etc/passwd
OK, działa ![]()
dzięki
dostęp jest ale nie mogę nic zapisać...
Nie masz prawa zapisu dla użytkownika na którego się logujesz do danego katalogu?
katalog jest na fat więc praw niema...
Więc został zamontowany dla roota a ty nie masz tam prawa zapisu. Poradnik o montowaniu na eko.one.pl polecam, znajdziesz tam opcje do montowania fatu.
z poziomu konsoli mogę kopiować do tego dysku...
Na konsoli jesteś zalogowany jako? root pewnie. Do ftp? jako ftp lub inny użytkownik.
tak, logowałem się do ftp'a jako anonymous. zamontowałem dysk fat z option options 'rw,umask=0,dmask=0'. teraz nie chce się w ogóle połączyć z ftp...
vsftpd: refusing to run with writable root inside chroot()
Faq na stronie vsftpd. Katalog główny użytkownika nie może mieć praw zapisu dla niego. Podkatalogi już tak.
pomogło:
Należy zwrócić uwagę na anon_root=/hdd - tu powinien być wpisany katalog, gdzie zamontowany jest dysk.
dzięki po raz kolejny ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → jak zainstalować serwer ftp z extra root ?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc