Temat: sieć na 4 tp-linkach i Gargoyle

Witam,

Od dłuższego czasu walczę z siecią w domu jednorodzinnym który składa się z aż 4 poziomów.
Z uwagi na problemy z siecią energetyczną nie mam możliwości stworzenia sieci w oparciu o home-plug (sieć w gniazdkach elektrycznych). Pozostaje tylko wi-fi.

Na poziomie 0 mam główny router A (WR741ND) w trybie AP na kanale 1 N-G-B WPA2-PSK do którego podpięty jest modem Speedstream 4100 (na nim DHCP, i PPPoA), komputer stacjonarny (kabel)
Na poziomie 1 router  B (WR741ND) w trybie bridge połączony z A (repeter off) do niego podłączony dekoder N oraz kino domowe SONY (oba urządzenia kablowo)
Na poziomie 2 router C (WR740N) w trybie bridge połączony z A (repeter ON) - brak podłączonych urządzeń "kablem".

Na wszystkich urządzeniach zainstalowany nowy Gargoyle AA 1.5.8.1, szerokość kanału ustawione na 40mhz

Teoretycznie wszystko działa ale na routerze A prędkości połączenia między pozostałymi urządzeniami wahają się miedzy 1mbit a 120 mbit !

Na 2 poziomie muszę połączyć tuner/dekoder telewizji N tak by się widział z tym na 1 poziomie. Jeśli postawię tam kolejny router to nie widzi (nie ma zasięgu) routera A można go tylko połączyć z routerem C.

Teraz , jak najlepiej połączyć wszystkie routery w jedną sieć by między urządzeniami była dobra przepływność i urządzenia podłączone kablowo do routerów dobrze funkcjonowały - głównie chodzi o dekodery telewizji N i usługę multi room ?

Czy zmiana połączenia na WDS poprawi jakość połączeń? Czy WDS działą tylko na zasadzie "gwiazdy" czyli czy wszystkie routery klienci WDS muszą widzieć głównego AP?

2 (edytowany przez zdzichu6969 2012-10-31 11:59:27)

Odp: sieć na 4 tp-linkach i Gargoyle

Router Matka - 192.1681.1.1
kazdy kolejny kolejne koncowki statyczne inne czyli 192.168.1.2 itd
Matka to AP, reszta bez firewalla / bridge.
I wszyskto sie widziec powinno

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

3 (edytowany przez brii 2012-10-31 11:59:00)

Wiertarka w dłoń i prowadź okablowanie - będziesz miał szybką i niezawodną sieć która wystarczy z zapasem na następną dekadę.

4

@ brii - najlepsze rozwiązanie ale właściciel nie chce się na nie zgodzić nawet po zew. elewacji.
@ zdzichu6969 - teraz tak jest zrobione - ale jak połączyć router D w trybie bridge skoro nie widzi routera A?

5 (edytowany przez zdzichu6969 2012-10-31 12:36:29)

Jak nie widzi? pingi sa?

edit: A wireless nie ma w zasiegu.
Możesz go podlączyć do routera C a w nim dac po prostu tryb przedłożenia sieci.

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)

6

Pomiędzy A a D nie ma zasięgu lub jest taki zasięg że jest strata 50% pakietów - próbowałem z antenami różnymi ...

7 (edytowany przez brii 2012-10-31 14:44:40)

Jak nie da rady z kablami to niestety po taniości się APekami nie uda... Za dużo będzie ruchu w eterze traconego tylko na utrzymanie połączenia i korygowanie opóźnień. Pierwsza sprawa to trzeba zapomnieć o trybie repeter. Wyszystko ustaw w WDS, urządzenie końcowe nie musi widzieć "pierwszego" AP ale nie licz na wysokie transfery i zapomnij o stabilnym pingu. Jeśli po drodze masz stropy betonowe to od razu sugeruję wszędzie ustawić tryb radia na G - będzie trochę stabilniej. Jeśli między APekami będzie dobry sygnał bez zakłóceń to urządzenie klienckie które będzie podpięte radiowo na końcu "łańcucha" uzyska transfer maksymalnie ~5Mbit do modemu (pod warunkiem, że nie będzie żadnego innego ruchu w sieci a wszystkie linki będą na 54Mbit przy bardzo dobrym sygnale). Patrząc na to bardziej praktycznie - nie licz na więcej niż 2Mbit/s.

Lepiej by było dorzucić jeszcze jednego AP na poziomie 1, spiąć go kablem z drugim i zestawić:
most poziom 0 <-> poziom 1
most poziom 1 <-> poziom 2

Będziesz mógł jechać na dwóch różnych kanałach co bardzo zmniejszy obciążenie eteru.

8

A czy mogę zrobić tak że zestawiam most między C (ustawiam tryb repeter i zmieniam kanał np na 3) a D który łączy się w trybie bridge na kanale 3 (z wyłączonym repeterem)?

9

Nawet jeżeli to wszystko jakoś zadziała jako sieć między kompami to zapomnij o N multiroomie, napewno nie uzyskasz stabilnego połączenia między dekoderami, może to jakoś zadziałać jeżeli do drugiego dekodera też podłączysz osobne anteny (sat/dvb-T), jeżeli drugi dekoder ma dostawać sygnał tylko po sieci z pierwszego to zapomnij (wymagane stabilne 50Mb/s między dekoderami).

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

10

snifer napisał/a:

... może to jakoś zadziałać jeżeli do drugiego dekodera też podłączysz osobne anteny (sat/dvb-T) ....

Do czarnego mam 2 anteny do białego jest podłączona 1 antena. Potrzebuje tylko tyle by się widziały w sieci.

W innej lokalizacji udało się uzyskać transfer na poziomie 30mbit między 2 routermi (WR1043ND i 740N) i biały dekoder w fullhd działa ;-)

11

Nie twierdzę że po wifi się nie da (30Mbit jeżeli jest czyste i stabilne też wystarczy), tylko widząc jaką akurat tutaj masz kombinację zasugerowałem że może to być raczej mocno utrudnione ale jak masz osobną antenę to nie ma problemu.

Archer C7 v.2 + LEDE by Cezary http://beta.speedtest.net/pl/result/6621599402

12

Właśnie testowo sobie stworzyłem sieć WDS na 4 routerach:
WR1043ND - główny
WR941ND
MR3420ND
WR741ND

I teraz pytanie czy na wszystkich mam ustawić jednakowy kanał czy na każdym routerze ma być inny kanał?
Jak sprawdzić prędkość z jaką się łączą między sobą urządzenia - w menu status - połączenia nie są widoczne routery ;-[

13

Z tymi kanałami, to byś musiał sobie porozkładac 1-13 żeby żadna sieć na siebie nie "nachodziła"

14 (edytowany przez LiO 2012-11-01 23:54:23)

Przez okno wywal kable tongue
Kanały nienachodzące na siebie to: 1,6,11 tylko
Jeżeli wszystkie routery dasz w AP + AP Client to wszystkie beda na tym samym kanale siały

http://klatka.ovh - CABANA PUBLIC SERVER
http://klatka.ovh/psi/ - phpsysinfo
http://temp.klatka.ovh/ - pogodynka

15

ja z tą siecią walczę od 2 lat, same "przeboje" udało mi się doprowadzić do takiego stanu że wszystko działałao ale walnoł piorun i większość urządzeń szlag trafiła + mam problem ze stabilnością neostrady. To ostatnie udało się rozwiązać poprzez modem SpeedStream 4100.
Powracając do meritum, ustawić każdy router na inny kanał w trybie WDS?
Czy na WR1043ND da się ustawić PPPoA + backup na modemie 3G?
W ori sofcie do MR3420 jest taka funkcja i wydaje mi się że w tym też da się to zrobić ;-) tylko jak?

16

Przeczytaj eko.one.pl i przeczesać to forum pod względem słów kluczowych multiwan, mwan2, mwan3.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

17

Witam,
Po małej przerwie wczoraj skonfigurowałem urządzenia (TP-Link) na najnowszej wersji AA (1.5.8.3):
WR1043 - tryb AP+WDS b-g-n, 2gi kanał pow. pasmo 40, ch1
WR941 - tryb most - WDS, przekaźnik wł, 2gi kanał pow. pasmo 40, ch2
MR3440 - tryb most - WDS, przekaźnik wł, 2gi kanał pow. pasmo 40, ch3
WR741 - tryb most - WDS, przekaźnik wł, 2gi kanał pow. pasmo 40, ch4

Czy jest to poprawna konfiguracja?

W stosunku do wersji 1.5.8.1 pojawiła się opcja wł - wył przekaźnika - czyli jeśli wył to łączy się tylko do AP-WDS i inne AP już się nie połączą z tym ruterem?

W jaki sposób sprawdzić jakość połączenia między routerami/AP?

18

Ta opcja jest od samego początku istnienia gargoyle.

Router nadrzędny (w twoim przypadku 1043) powinien wyświetlać podłączonych klientów i siłę ich sygnału.

19

W trybie most, połączony przez WDS nie było tej opcji w wersji 1.5.8.1

Czyli nie zobaczę do którego AP się podłączył klient?

20

Oczywiście że była.

21

1. Kanały są źle poustawiane. Miało być 1, 6 i 11.
2. Połączyłeś już te apki skrętką?

22

VoightKampff napisał/a:

1. Kanały są źle poustawiane. Miało być 1, 6 i 11.
2. Połączyłeś już te apki skrętką?

to jeszcze potrzebuje jeden kanał ... może być 1,3,6,9? bo jak wybiorę 40MHz drugi kanał powyżej to tylko tyle mam

Tak jak napisałem - skrętką nie mogę połączyć - gdyby taka możliwość była nie stawiał bym w domu jednorodzinnym tyle AP !!

I chciałem uściślić:
W menu Konfiguracja --> podstawowa:
Urządzenie pracuje jako: Most bezprzewodowy/przekaźnik
Połączenie przez WDS
Przekaźnik włączony

Jeśli tą ostatnią opcje wybiorę na "wyłączony" czy klienci będą mogli się podłączyć do tego AP a zablokuje tylko dostęp (połączenia) innych AP-WDS? do tego AP?

23

Nie, wyłączony oznacza tyle że nie będzie rozgłaszał następnej sieci. Więc ani ap ani klient przez wifi się nie podłączy, tylko po kablu.

24 (edytowany przez moll47u 2012-11-27 18:18:27)

ok, a jak z kanałami? Właśnie jestem w miejscu instalacji i walczę ;-)

PS. klientów widzę na urządzeniu do którego się podłączyli - to dobrze czy źle?

25

Jak repeater to wszędzie ten sam kanał (pomijając oczywiście fakt, że jeżeli oczekujesz rozsądnej wydajności to powinieneś stanąć na głowie i znaleźć sposób na połączenie tego skrętką lub jak nie skrętką to przez powerline).