1

Temat: ussd159 i ZTE MF100 - timeout odpowiedzi

No to jeszcze jedna prosba o porade. ussd159 zawsze wywala mi timeout:

ussd159 -v -p /dev/ttyUSB1 -t 30 -u *1
00#
ussd159: opening port /dev/ttyUSB1
ussd159: port opened
at_simple: "ate0"...
at_wok: ""
at_wok: "OK"
at_simple: "at+cmgf=0"...
at_simple: "at+cscs="IRA""...
ussd159: /dev/ttyUSB1: Operation timed out

Jakis pomysl albo inne narzedzie/gotowy skrypt do wysylania USSD? Czy tylko gcom-em?

2

Odp: ussd159 i ZTE MF100 - timeout odpowiedzi

Będzie wywalało, bo twój modem jest jakoś dziwnie zwalony i zamiast tekstu którego się ussd159 wrzuca hexy w odpowiedzi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

W sumie musze tylko wysylac USSD, aby zamawiac pakiet. Wyslac moge ze skryptu takiego jak w 3ginfo ofnk2.gcom i ofnk2.sh podmieniajac numer USSD na ten zamawiajacy pakiet. Sprawdzilem, oczywiscie dziala. Powalony tekst odpowiedzi w hex wyswietla sie poprawnie. Ale numer jest zaszyty w skrypcie gcom-a. Czy jakos latwo da sie to sparametryzowac w skrypcie? Ja to widze tak, ze musialby byc szablon tego skryptu, dajmy na to "sendussd.gcom.template",  przed wywolaniem gcom-a generujemy sendussd.gcom z wstawionym kodem USSD i dziala. Ta podmiane zrobic sed-em?

Zalozmy, ze linia w template jest taka:

send "AT+CUSD=1,\"@ussd@\",15^m"

Jestem cienki w linuxie, chce wygenerowac plik sendussd.gcom w /tmp/ na podstawie sendussd.gcom.template, tyle, ze podmienic @ussd@ na wartosc mojej zmiennej $ussd. Jak bedzie wygaldac taka operacja w sed-ie (albo awk?)

A moze jest lepszy sposob na przekazanie parametru do skryptu gcom-a  z zewnatrz?

4

Nie ma takiej potrzeby. Skrypt gcom potrafi odczytać dane ze zmiennych shella, zobacz sobie /etc/gcom/setmode.com. Tak prawdę mówić to możesz nawet ten wykorzystać, wystarczy pod MODE w shellu odpowiednie polecenie podstawić.

5

Nie ma takiej potrzeby. Skrypt gcom potrafi odczytać dane ze zmiennych shella, zobacz sobie /etc/gcom/setmode.com. Tak prawdę mówić to możesz nawet ten wykorzystać, wystarczy pod MODE w shellu odpowiednie polecenie podstawić.

6

Nie wiem, czy siec wariuje, czy robie jakis gruby blad:

ussdcommand="AT+CUSD=1,\"*100#\",15^m"
export ussdcommand

a w skrypcie gcom mam tak:

send $env("ussdcommand")

Probowalem tez dac ussdcommand w "" (ussdcommand="\"AT+CUSD=1,\"$1\",15^m\""). ale bez roznicy.
Jak wysylam zaszyty kod USSD, to tez rzadko dostaje odpowiedz, wiec juz sam nie wiem, czy to siec...

7

Ale napisałeś kod do odczytu danych? Bo setmode.com tylko wysyła.

8 (edytowany przez cineq 2012-11-24 19:00:18)

Tak, wzislem inny skrypt, chce tylko zdynsmizowac kod ussd. Odpalilem ten skrypt recznie i print $env("ussdcommand") nic nie wyswietla, wiec chyba tu mam cos nie tak. print "test" dziala.

Myslalem, ze "export ussdcommand" zadziala w skrypcie wywolujacym gcom-a.

9

To wywołaj tak jak tutaj: http://eko.one.pl/?p=openwrt-3g#rcznepodaniepolecenie