1 (edytowany przez kabal 2009-02-08 22:09:55)

Temat: Tinyproxy - problemy

Witam wszystkich.
Ostatnio zainstalowałem sobie Tinyproxy w swoim Kamikaze 7.09 aby mieć jakąś kontrole nad siecią. Oczywiście skorzystałem z tutoriala z EkoWiki.
Użytkowników w sieci ze mną jest 4.

Wszystko działa fajnie do czasu.. Niestety po jakimś czasie Tinyproxy tak jakby mi się zawiesza (wczoraj od 15 Tiny działało bez poblemów do dziś do ok 19). Objaw jest taki ze ja i inni użytkownicy nie możemy przeglądać stron (komunikatory i np. eMule działają). Wtedy musze albo resetnąć Tinyproxy albo router i wszystko wraca do nromy. Zaznacze że Tiny strasznie pożera mi pamięć (jak sie uruchomi to pozostawia ok 400K-1000K wolnej pamieci). Przed Tinyproxy wolnej pamieci zostawało mi po restarcie 15MB i w miare upływu dni powolutku sobie malała ta ilość.
Oto jedne z najważniejszych opcji jakie zeminiłem:
-Port nasłuchu ustawiony na brame (192.168.1.1),
-plik log przeniesiony na HDD podpiety na USB,
-MaxClients 9,
-MinSpareServers 2,
-MaxSpareServers 9,
-StartServers 2,
-MaxRequestsPerChild 0,
-Allow 127.0.0.1,
-Allow 192.168.1.0/24,
-oczywiście dodany wpis: (iptables -t nat -I PREROUTING -i br-lan -p tcp --dport 80 -j DNAT --to 192.168.1.1:8888) do /etc/firewall.user

Czy ktoś z użytkowników miał podobne problemy?

Z góry dzięki za wszelkie rady.

Pozdr
kabal

Netgear R7800 # Netgear WNDR3800 # TP-Link TL-WR1043ND v4 # TP-Link TL-WR1043ND v1 # Synology DS920+

2

Odp: Tinyproxy - problemy

A używasz filtrów? jeżeli nie to je wyłącz, może zmniejszyć zapotrzebowanie na pamięć.

Pytanie do czego go używasz, bo jeżeli do wywalania stron po słowach kluczowych to może się okazać że moduł weburl z gargoyle może się lepiej sprawdzić.

Albo po prostu znalazłeś buga w tinyproxy i gdzieś mu pamięć cieknie. Możesz sprawdzić nową developerską wersję tinyproxy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

przy domyslnym configu proxy powinno dzialac?
poprawielm wg tutoriala i mam caly czas - serwer proxy odrzucil polaczenie wink

oczywiscie dodalem 127.0.0.1 i 192.168.1.1/16

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

4

Zgodnie z howto, domyślnie tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

no to trudno, daruje to sobie chyba

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)