Temat: Dwie drukarki i serwer wydruku
Witam ...
Mam router(3220) z exrootem. Zainstalowany print serwer (Cups i p910nd)+ plugin do obsługi drukarek. Podpięte pod huba (Unitek Y-206P USB 2.0 4-Port Slim Hub) mam 2 drukarki ( HP LJ 1020 i Canon Pixma ip4500).
Gdy mam włączone obydwie drukarki i zaglądam do w/w pluginu to wyświetla mi się tylko jedna z nich ... czy to normalne?
Nie mogę drukować na jednej z nich gdy są obie podłączone i włączone. Po wyłączeniu tej "działającej" można drukować na tej drugiej. ( przy ustawionym p910nd )
Po zainstalowaniu CUPS-a i przeczytaniu Posta
Firmware do wgrania nigdzie nie znalazłem, więc pewnie nie trzeba.
SOLVED:
Może komuś się przyda:
Po zainstalowaniu kmod-usb-printer wszystko uległo zmianie:
/usr/lib/cups/backend/usb:DEBUG: list_devices DEBUG: usb_find_busses=1 DEBUG: usb_find_devices=5a dla odmiany /usr/lib/cups/backend/parallel nagle się ożywił (wszak to drukarka z interfejsem równoległym jest, a USB z konwerterem ma być w miarę przezroczysty):
direct parallel:/dev/lp0 "HP LaserJet 1200" "HP LaserJet 1200 LPT #1" "MFG:Hewlett-Packard;CMD:PJL,MLC,PCL,PCLXL,POSTSCRIPT;MDL:HP LaserJet 1200;CLS:PRINTER;DES:Hewlett-Packard LaserJet 1200;MEM:8MB;1284.4DL:4d,4e,1;" ""Oczywiście "chmod 700 /usr/lib/cups/backend/parallel" konieczne jest.
I taką drukarkę ślicznie CUPS zauważył. Po wywaleniu istniejących predefiniowanych (USB i LP) HP1200 sam określił jako /usb/lp0, elegancko dodał, zainstalował i działa.
i zastosowaniu tego.
Znalazły się drukarki ale sterownik jest tylko RAW ( nie wiem jak podpiąć pod każdą z nich normalny sterownik).
Czy te drukarki nie powinny być USB? Router widzi je jako LPT...
Jakieś wskazówki jak podłączyć aby dwie na raz działały. Trochę upierdliwe nurkowanie pod stolik i takie wyłączanie.