Temat: MR3420 jako wzmacniacz + ruter ADSL2+
Witam,
mam problem z użyciem MR3420 jako wzmacniacza sygnału neostrady. chciałem go sobie postawić na parterze w domu. Korzystałem z porad na forum i z poradnika na eko.one.pl, ale niestety kaplica
Czy użycie WDS w ogóle wchodzi w grę w takim zestawie? Czytałem, że oba urządzenia muszą mieć OpenWRT, a tutaj wiadomo rutera Orange nie ugryze w ten sposób. Generalnie włączenie WDS kończy się tym, że jakakolwiek komunikacja z ruterem ustaje - nie da się wpiąć przez lan ani wlan. Resety, ponowne włączenia jakoś restartują ruter póki co, ale serce do gardła podchodzi.
Na Bridge-Client nie za bardzo się mi też wychodzi, niby sieć jest, ale nic nie działa.
Ruter Orange ma funkcję mostka, skanuje sieci, niby wybieram, ale to nic nie daje. Pojawia się druga sieć, do której co najwyżej się da wpiąć, ale nie ma neta, jest przydzielony adres 192.168.1.2 (adres rutera wzmacniacza ?! coś nie gra).
Da radę w ogóle zrobić tak jak chce?
Schemacik:
hosty <--wifi--- ruter MR3420 jako wzmacniacz <--wifi--- ruter orange adsl2+ (internet) ---wifi----> hosty
LAN generalnie jest mi zbędny na MR3420, na ruterze Orange wystarczy (sagemcom fast 2704)
z góry dzięki za jakąś pomoc.