26

Odp: Gargoyle - nie działające audio

Ok, a więc firstboot. Dzięki za pomoc! Mam nadzieję, że tym razem pójdzie dobrze.

TPlink-WDR3600, Linksys Gigabit Switch EG008W

A więc co mogę zrobić aby uruchomić ten shairport?

A nie lepiej wrócić do Backfire? Tam shairport na pewno działa.
AA ma chyba jeszcze sporo niedoróbek, problem być może leży w niezgodności bibliotek libavahi-client z innymi pakietami, przynajmniej tak było w Backfire. Developerzy OpenWRT mają urządzenia Appla głęboko w ... poważaniu, pakiety z grupy avahi często mają sprzeczne zależności. Pamiętam ile się trzeba było namęczyć z Backfire, zanim udało mi się zrozumieć, w czym leży problem.

28

W AA powinno się instalować do tego podobno dbus, avahi-daemon, avahi-utils, libavahi i libavahi-dbus.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29 (edytowany przez Globalny Śmietnik 2012-11-22 10:54:07)

Kluczowy dla działania shairport ( i innych aplikacji korzystających z applowskiego rozwiązania "zeroconf") jest libavahi-client, wywoływany automatycznie przez shairport. Ten z kolei potrzebuje do działania avahi-daemon (w Backfire avahi-daemon-dbus) i dbus. Start dwóch ostatnich usług musi  być "ręcznie" ustawiony.

Czy przed startem avahi-daemon wystartował dbus?

@jazzon
Spróbuj zainstalować i uruchomić tylko dbus i avahi-daemon - zobacz czy na tym etapie coś się w AA nie sypie.

30

dbus i avahi-daemon startowałem recznie przed uruchomieniem shairport, najpierw dbus potem avahi.
Jak znajdę chwilkę czasu aby posiedzieć nad tym, przeprowadzę całą instalację partiami krok po kroku aby obczaić przy jakim pakiecie zaczyna się sypać system. Dzięki za wskazówki. Może rzeczywiście wrócić do Backfire... Chociaż mam nieodparte wrażenie że w AA  QoS działa znacznie lepiej. A to dla mnie ważniejsze niż shairport, dobry QoS to podstawa.

31

Jestem po firstboot instalacji dokonywałem stopniowo, po każdym pakiecie był reboot i kontrola czy nic się nie posypało

1. ext root
2.  kmody od audio
3. dbus i konfiguracja uruchamiania przy starcie
3 avahi-daemon i jak wyżej
4. avahi-client
5. shairport

No i nic się nie sypneło. 
Jest inny problem

~# shairport --buffer=300
LogLevel: 1
AirName: ShairPort
HWID: ./i>Q@
HWID_Hex(12): 002E2F693E51
Failed to create ipv6 socket. Trying ipv4: Address family not supported by protocol
Error: Could not bind socket: Address family not supported by protocol
Error setting up server socket on port 5002, try specifying a different port
root@Gargoyle:~# Established under name '002E2F693E51@ShairPort'

iPhone widzi Shairport, łączy sie, lecz brak dzwięku.
Alsamixer pokazuje podniesiony suwak głosnosci ale panuje cisza