1

Temat: TP Link TL-MR3420 + ZTE MF821 problem z prędkością

Wgralem wersje 1.5.8 na router i probuje uruchomic modem ZTE w technologi LTE, a caly czas mi sie zgłasza po wywołaniu "uci show network" że modem pracuje w trybie UMTS.

btw... nie wiem czemu, ale nie moge zainstalowac picocom zebym mogl polaczyc sie z modemem i zobaczyc co w trawie piszczy..

jakies sugestie i rady? bo net jest, połączyło się, ale to osiąga na maksa 3,5 Mbit'a

2

Odp: TP Link TL-MR3420 + ZTE MF821 problem z prędkością

Przeczytaj może poradniki chociaż raz. Ten wpis nie ma nic wspólnego z tym czy modem pracuje na LTE czy umts! To tylko wskazówka dla skryptów że mają wołać skrypty połączeniowe dla sieci 3G a nie CDMA.

Czytajcie proszę najpierw poradniki bo później kilkanaście razy trzeba to samo posiać każdemu z osobna. Tak trudno najpierw poszukać informacji?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czytałem poradniki nie raz, tak samo jak uzywałem opcji szukaj, wiec proszę, nie wychodź z założenia że wszyscy nie szukaja informacji lub też nie czytają poradników.

A skoro mam komunikat, że nie mogę zainstalować danego programu, to raczej nie jest kwestia braku umiejeteności czy braku czytania postów. Skoro na poprzednim sofcie od Ciebie problemów nie było, a po upgrade są, więc może wina leży po stronie softu?

Po to mamy właśnie forum, żeby rozmawiać a nie ucinać rozmowe. Wiem, że nie każdy musi się znać tak dobrze jak Ty, ale ja mogę jedynie pomóc w zakuwaniu silników i przygotowaniu aut do wyścigów....

Pozdrawiam

4

Ty pisałeś o opcji umts którą czytasz z konfiga a pytasz czemu modemem nie łączy na LTE. Ona nie od tego jest i taką odpowiedź dostałeś.

Co do instalacji - wróżką nie jestem i pytanie "nie mogę zainstalować" nie jest dla mnie żadnym pytaniem. Mogłeś chociaż napisać co system informuje w takim przypadku, bo tak to jest czyste zgadywanie i nie ma jak na to odpowiedzieć.

5

mam komunikat:

"* opkg_install_cmd: Cannot install package picocom"

6

opkg update zrobiłeś wcześnej?

7

abuser napisał/a:

Wgralem wersje 1.5.8 na router i probuje uruchomic modem ZTE w technologi LTE, a caly czas mi sie zgłasza po wywołaniu "uci show network" że modem pracuje w trybie UMTS.

btw... nie wiem czemu, ale nie moge zainstalowac picocom zebym mogl polaczyc sie z modemem i zobaczyc co w trawie piszczy..

jakies sugestie i rady? bo net jest, połączyło się, ale to osiąga na maksa 3,5 Mbit'a

Dziwnym trafem u mnie net tnie bardzo niewiele w stosunku do Backfire (obcinał ponad 60%). I to spowodowało, że Attitude jeszcze leży w moim routerze. Jeszcze jak Cezary poprawi innego buga :-) to będzie gitara.

8

A ten "inny" bug to?

9 (edytowany przez cichy 2012-11-20 22:13:04)

U mnie sytuacja wygląda w ten sposób, że przy podłączonym ZTE MF821 do laptopa i urchomionej aplikacji PlusInternet mam połączenie z LTE (dwie kreski) i max. transfer wynosi ok. 5 Mb/s (www.speedtest.net). Jeżeli ten modem podłącze do MR3420 to wówczas też przy połączeniu z LTE max. transfer wynosi TYLKO 1 Mb/s. Wiecie może dlaczego przy podłączeniu modemu przez router tak wolno działa internet ? Testowałem na wersji Gargoyle 1.5.6PL i 1.5.8.2PL.

10

Udało Ci się coś ruszyć w tym temacie?
Jaki osiągasz Upload?

11

Tak. Podłączyłem antenę panelową i transfer wzrósł. Download: ~12Mb/s upload: ~1,5Mb/s.

12

Czy dalej są różnice w transferze przy podłączeniu modemu bezpośrednio do laptopa a poprzez router?

13

Na TL-MR3220 po podłączeniu przez huba (bo przerywało co 15 sekund) i dołożeniu anteny panelowej na kablu - transfer taki sam jak na komputerze, może minimalnie mniejszy ale nie testował zbyt szczegółowo. Na komputerze okolice 8mbit i podobnie na routerze.