Temat: Chłodzenie do routera.

Witam. Chciałbym się zapytać o możliwości podpięcia wiatraczka:
http://imageshack.us/a/img803/1187/wiatraczek.th.png
Wiatraczek mam zasilanie 5V i 110mA więc pasuje podłączyć pod USB ale tu właśnie się zastanawiałem czy są jakieś projekty kluczy USB jako programowo sterowane (nie mylić z programowalnymi), lub jakiś układ z czujnikiem temperatury załączającym zasilanie dla wiatraczka ?? Mam hub aktywny więc myślałem że dało by się zasilanie puścić z głównego USB router. Mam WR1043ND .

Gateway :Topton Intel Core i3-N305 16GB RAM 6x i226-V 2.5GbE
AP: 3x Netgear WAX220

2

Odp: Chłodzenie do routera.

A nie wystarczy wentylator z czujnikiem temperatury? Tak swoją drogą to zwykłe pasywne radiatory wystarczą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ok a da się dorobić taki czujnik ?

4

Wentylator z czujnikiem kup.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5 (edytowany przez DarioX7 2012-11-19 21:19:32)

nie ma takich cienkich - zapomniałem powiedzieć że ja to chce schować w środku obudowy
Może są jakieś schematy jak podłączyć czujnik temperatury + potencjometr do regulacji załączania się ?

6 (edytowany przez wabikboy 2012-11-20 10:51:51)

Bardzo prosty układ masz tu zamiast R1 dajesz termistor "NTC" 470Ohm a R2 zmieniasz na 4,7KOhm, C1 i C2 zamieniasz na 100nF "16V lub 25V" i masz najprostrzy "autotermorególator" smile obrotów wiatraczka z rególacją progu załączenia smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile