1

Temat: Tryby Pracy: Klient+AP dziala, W-less Bridge + Repeater TIMEOUT

Witam,

komputery klienckie nie moga sie polaczyc z nowo utworzona siecia w trybie Wireless Bridge Client via Client z repeater - objaw:  przekroczony czas dostepu do sieci lub tez pojawiajacy sie monit o ponowne wpisanie hasla wpa/psk...

Kilka faktow:
- postepowanie zgodne z http://eko.one.pl/?p=openwrt-trybypracy, jedyna roznica - uzyto psk zamiast psk2 w obu sieciach
- nowo utworzona siec (ssid 'moja_siec') poprawnie pojawia sie na liscie wyboru sieci WiFi jak i info o uzytych zabezpieczeniach
- w logach routera nic nie widac
- przy polaczeniu w tym trybie komputerow klienckich po kablu do routera repeatera - pracuje wzorcowo.

Podsumowujac - nie dziala to zalozenie:  komputery podłączamy do rutera (...) przez Wifi (bezprzewodowo)

Alternatywnie wybralem tryb Klient + AP  - dziala wzorcowo, jednak z roznych wzgledow mi nie odpowiada, wolalbym jedna maszyne do routowania.

Domyslam sie ze jest to pewnie prze brak wsparcia wifi broadcoma, albo jadra 2.4 ... chociaz ta karta pod tym jadrem w trybie Kilent + AP dziala w 2 trybach jednoczesnie....

Czy ktos z Szanownych Forumowiczów moglby poradzic ? Czy ktos testowal taki tryb na asusie wl 500gp ?

Pozdrawiam.

PS. Aktualna konfiguracja jak w sygnaturce. Jadro 2.4. Probowalem takze na stable 8.09.2 - to samo. Komputery klienckie z OS X i WinXP.

2

Odp: Tryby Pracy: Klient+AP dziala, W-less Bridge + Repeater TIMEOUT

Wgraj sobie gargoyle.  Idzie ma to wyklikać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

... czyli pewnie wygenerowac plik wireless i network w /etc/config

Kurcze, a bez gargoyle sie nie obejdzie ? Dopiero co pozbylem sie luci...
Moze to kwestia roznych ssid w Twojej konfiguracji ? Moze powinny byc takie same dla glownej sieci i tej powtarzanej ? Patrzac na ten screen http://www.gargoyle-router.com/wiki/lib … bridge.jpg podajemy tylko ssid glownej sieci...

4

Ale na tym screenshocie jest repeater disabled.

Jak włączysz będziesz miał drugie pole do wpisania.

5

racja, racja, jest ssid to broadcast

przelamalem sie i zainstalowalem (z pakietow) gargoyle, wyklikalem w sumie to co poprzednio wpisalem do plikow wireless i network i ....
... to samo .... przekroczono limit czasu
tak wiec to nie kwestia konfiguracji chyba, ale jakiegos innego typu niedomagania. Szkoda.

Cos kojarze ze bylo jakies ograniczenie na repeater-a dot. szyfrowania, musialo byc wep chyba, czy nawet w ogole bez zeby repeater dzialal... ale nie wiem w ktorym dokladnie kosciele dzwoni

6 (edytowany przez tmsx 2010-03-27 22:25:36)

mam logi z kompa klienckiego, tu akurat Mac OS X:

10-03-27 22:06:37 SystemUIServer[93] Error joining moja_siec: Przekroczony limit czasu połączenia (-6 timeout connecting)
10-03-27 22:08:48 kernel Auth result for: 02:1f:c6:XX:XX:XX Auth timed out
10-03-27 22:08:53 kernel Auth result for: 02:1f:c6:XX:XX:XX Auth timed out
10-03-27 22:08:53 airportd[2179] Error: Apple80211Associate() failed -6
10-03-27 22:08:53 SystemUIServer[93] Error: airportd MIG failed = -6 ((null))  (port = 37587)
10-03-27 22:08:53 airportd[2179] Error: process_command_dict() failed
10-03-27 22:08:53 airportd[2179] Error: process_command_dict() failed

wychodzi na problem z autoryzacja...

Czy przy tym trybie metody szyfrowania musza byc takie same dla sieci podst. i powtarzanej?

PS. Logow z WinXP nie mam w tej chwili, ale efekt taki sam - po dluzszym czasie ponowny monit o haslo.
PS2. Haslo na bank wpisywane poprawnie smile

7

Nie nie  muszą. Pisałeś zę ap + klient działa, więc problem jest gdzieś po stronie bridge. A ponieważ jest to rozwiązanie jakoś specjalnie przez broadcoma zrealizowane,to wcale nie wiem czy coś jesteś w stanie z tym zrobić.

Chociaż sam bridge działał, jak sprawdzałem swego czasu.

8 (edytowany przez tmsx 2010-03-28 21:11:24)

No nic, dzieki Cezary.. wyglada to na grubszy problem,
na szybkiego znalazlem taki post https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=20216 - problem ten sam - timeout przy probie polaczenia sie ze wzmacniana siecia - ale przy innej skrzynce WRT54gl. Moze to wiec nie tyle problem chipseta co Kamikaze ? Ciekawe jak inne softy...

Zglosilem defect https://dev.openwrt.org/ticket/6969, zobaczymy - moze cos developerzy poradza...

Swoja droga dziwne jest to, ze dosc popularne uzycie routera jako bridge/repeater nie dziala, nie ma workaround-a, ale tez zadnego feedbacku na developerskich forach...

BTW Tak mi przyszlo do glowy ze tryb wds moglby zadzialac, ale niestety nie wchodzi w gre z uwagi na brak wsparcia prze router glowny...

9

Tryb bridge działa na atheros/dir-300/gargoyle. Na 8.09.2/madwifi smile