Temat: TP-Link TL-WDR4300 - Gargoyle
Witam, chciał bym się dowiedzieć jak router współpracuje z gargoyle ? Są jakieś problemy ? czy wszystko działa bezproblemowo ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link TL-WDR4300 - Gargoyle
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam, chciał bym się dowiedzieć jak router współpracuje z gargoyle ? Są jakieś problemy ? czy wszystko działa bezproblemowo ?
Ktoś miał i twierdził że tak.
Tak w sensie, że miał problemy ? czy nie miał ?
Że nie miał żadnych ![]()
A ma go ktoś z was ? Bo wg. parametrów wydaje się być lepszy od 1043, a czy naprawdę tak jest ?
Bo wg. parametrów wydaje się być lepszy od 1043, a czy naprawdę tak jest ?
To nie są produkty które można ze sobą w racjonalny sposób porównywać-dzieli ich przepaść technologiczna (zresztą podejrzewam że 1043ND stopniowo zniknie z rynku wraz z jego magazynowanymi zapasami-sprzęt wypuszczony na rynek w 2009 roku nie miał konkurenta dysponującego gigabitem, wsparciem Open-Wrt i ceną wówczas przy niskim kursie dolara ok. 160zł ). Dziś odstaje wydajnościowo i cenowo od bratniej konkurencji (wdr3600) a i produktów innych firm nie brakuje. Co do samego wdr4300 pod Open-Wrt to się nie wypowiem gdyż go nie posiadam ale z publikowanych testów wg mojej oceny wiele nie ryzykujesz przechodząc na alternatywę a może wiele zyskasz? ![]()
@18kamil99: wg jakich parametrów jest lepszy? Bo wg tabelek pod każdym parametrem jest gorszy...
tutaj oglądałem: http://www.chip.pl/testy/akcesoria/rout … ts%3Alist=
Naprawdę jest aż tak źle z WDR4300?
No i jakie parametry techniczne ma 1043 lepsze wg tabelki? Tam prawie danych technicznych nie podali.
Przecie ten test chipa pokazał ze jest znacznie lepszy od 1043
(ty chyba wyniki interpretujesz na opak?)
Power:
WDR4300................3 miejsce !!!
WR1043ND.............34 miejsce
Asus RT-N66U.......4 miejsce
Jak widać WDR4300 to scisła czołôwka w wydajności, RT-N66U który jest za nim na 4 pozycji kosztuje 2X tyle.
WDR4300 to niemal to samo co znacznie droższy Netgar WNDR4300
( i jaka nazwa podobna ;-) )
Od WR1043 ma 2X mociejszy procesor, 4X więcej pamięci RAM, sprzętowy NAT itd. itd.....
Z strony tplinka:
WR1043ND
270M: -68dBm@10% PER
130M: -68dBm@10% PER
108M: -68dBm@10% PER
54M: -68dBm@10% PER
11M: -85dBm@8% PER
6M: -88dBm@10% PER
1M: -90dBm@8% PER
WDR4300
270M_2.4G: -70dBm
195M_2.4G: -71dBm
130M_2.4G: -74dBm
54M_2.4G: -79dBm
6M_2.4G: -94dBm
--------------------
450M_5G: -64dBm
405M_5G: -64dBm
270M_5G: -67dBm
195M_5G: -70dBm
130M_5G: -73dBm
54M_5G: -79dBm
6M_5G: -92dBm
Czyli tam gdzie WDR4300 jeszcze spoko działa w WR1043 juz jest brak zasięgu.
Power:
WDR4300................3 miejsce !!!
WR1043ND.............34 miejsce
Asus RT-N66U.......4 miejsce
Jak widać WDR4300 to scisła czołôwka w wydajności, RT-N66U który jest za nim na 4 pozycji kosztuje 2X tyle.
ma 2X mociejszy procesor, 4X więcej pamięci RAM, sprzętowy NAT itd. itd.....
Czyli tam gdzie WDR4300 jeszcze spoko działa w WR1043 juz jest brak zasięgu.
Nie porównujmy WDR4300 do Asusa N66U (od A do Z Asus jest inny od niego-architektura, wykonanie...). Możemy go natomiast porównać z Netgearem WNDR3800 dla którego jest solidną alternatywą aczkolwiek z pewnymi wadami: 1-wskazany byłby tryb ratunkowy wgrywania firmware (tftp), 2-wydajność wifi na oryginalnym sofcie jest kiepska (ale to nie będzie miało aż takiego znaczenia przy wgraniu Open-Wrt-musimy się z tym liczyć że nowe driver-y wifi są chronione i prawie wszystkie alternatywy się z tym borykają). ![]()
Ja mam ten router i polecam, mam na nim najnowsze AA OpenWRT i śmiga, Garygole odpalałem, też leciało. Aczkolwiek preferuje OpenWRT ![]()
@jarek7714
Nie do WNDR3800 ale jak pisałem wcześniej do kilka oczek wyższego WNDR4300.
Tplink WDR4300 i Nedgar WNDR4300 to identyczny hardware.
Róznica: Tplink ma zewnętrzne odkręcane anteny ale Netgar ma większy 16MB flasch.
Asus to ma super firmware oryginalne i tu zadne openwrt nie podskoczy taki n55u ma tylko 8MB flasch a mieści sie tam tyle ze na openwrt w 16MB by sie nie zmieściło łacznie z firmwarem do modemu DSL i w kilkunastu językach.
A miałem go własnie kupić ale kupiłem WDR4300 zobaczymy czy dobrze.
Czyli? mozna się spodziewać coraz mniejszej wydajności WIFI pod wrt względem firmwaru oryginalnego.
Ale tak już jest chyba od dawna w takim n66u przykładowo ?
Pytanie do Cezarego.
Znalazłem na twej stronie oryg firmware do omawianego właśnie WDR4300 http://ecco.selfip.net/orig/tl-wdr4300v1/
Są tam dwa pliki "wdr4300v1_en_3_13_23_up(120810).bin" i "wdr4300v1_en_3_13_23_up_boot(120810).bin"
Czy dobrze rozumuję ze ten mniejszy "wdr4300v1_en_3_13_23_up(120810).bin" jest z wyciętym boot i służy do powrotu oryginalnego firmware z openwrt czy też dd-wrt ?
Kurczę czy mógłbyś nam ciemniakom to wyjaśnić dlaczego tu trzeba wycinac boot a w innych modelach nie trzeba takich cudów wyprawiać.
Przecież jak wgrywam oryginalny mając oryginał wszystko idzie bez wycinania a przy powrocie z wrt trzeba wycinać boot.
Ponieważ openwrt robią upgrade obrazu wgrywa go nie na cały flash (umownie nazwijmy to od adresu 0) a w miejsce od razu za bootloaderem. Czyli jak wgrasz taki obraz z bootloaderem to masz fizycznie we flash bootloader, później bootloader, później system i no na starcie system głupieje.
Ostatnie buildy openwrt na ar71xx mają już zabezpieczenie i nie uda się wgrać takiego obrazu z bootloaderem w sobie.
Ja dzisiaj właśnie zakupiłem WDR4300
Ps. który plik mam wgrać na oryginalnego softa (stąd: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … t/ar71xx/) ?
A który chcesz. Ja zaś mam WDR3600 i zmiany w gargoyle dla nich już są w toku (tylko z przyciskami związane).
Cezary mógłbyś powiedzieć jak ze stabilnością WDR3600 pod najnowszym gargoyle? Zależy mi przede wszystkim na informacji o działaniu radia 2,4GHz oraz 5GHz jednocześnie.
Sam 3600 chodzi i problemów z nim nie ma. Co do wifi - samo openwrt w niektórych przypadkach boryka się z problemami (DMA timeout) więc gargoyle też to dziedziczy. Choć mam wrażenie że zależy to od rodzaju używanego klienta.
Sam opis 3600 będzie w najbliższym czasie, to szczegółów dowiecie się z recenzji.
Super, dzięki wielkie Cezary za informację ![]()
Widzę że już są nowe obrazy dla 3600/4300 , (ekspresowo) czyli 3600 zostaje u ciebie i można liczyć na super wsparcie.
3600 to chyba najbardziej opłacalny zakup, sam polowałem na niego ale trafił się tanio 4300 który oprócz radia 5Ghz 450Mb niczym się nie różni.
Czy ta trzecia antena w 4300 pod 2,4Ghz daje jakieś korzyści?
Tam nie ma żadnego radiatora na CPU a ten jest taktowany 560Mhz choć w sieci widać identyczne referencyjne konstrukcje z taktowaniem CPU 600Mhz
( też bez żadnego chłodzenia)
http://www.diytrade.com/china/pd/109804 … _PCBA.html
http://www.aliexpress.com/item/AR9344-O … o_detail_b
To jest ogromne marnotrawstwo mocy ;-) ,tam wystarczy mały radiatorek i jest spokojnie 700mhz (plus 25% mocy), a z chłodzeniem jakie ma N66U jeszcze więcej.
Warto o tym pomyśleć.
Czekamy na testy , na wydajność USB.
Pozdrawiam..
Teoretycznie nie, bo 4300 ma radio 2x2 w 2.4GHz. więc jak ktoś nie używa 5GHz to żadnego zysku w tym nie ma.
Witam, od kliku dni posiadam wdr4300 i mam do was pytanie odnośnie transferów ftp/samba po wifi.
Oryginalny firmware:
ftp - 5Mb/s - 7 Mb/s, samby nie sprawdzałem
Gargoyle :
ftp i samba - 2Mb/s - 2.5Mb/s
I to mi się nie podoba!
Nie wiem co mogę zrobić żeby poprawić te wyniki.
Wersja systemu: gargoyle-1.5.8.3-ar71xx-tl-wdr4300-v1-squashfs-factory.bin z 24.11
Pracuje w trybie B+G+N, 20Mhz, sprawdzane na różny kanałach.
Sprawdzane z pc i laptopa z Win7 z tym że przepustowość pc wskazywało na 54, a laptopa na 72.
Masz ogóle problem z szybkością połączenia wifi, więc transfery z ftp tego nie przeskoczą.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TP-Link TL-WDR4300 - Gargoyle
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc