Odp: OpenWrt - IPv6
Ok pod Win7 musiałem wyłączyć filtr NDIS McAffiego - bo widać ipv6 wycinał.
Ale i tak nadal nie wiem dlaczego br-lan nie dostaje ipv6 mimo że w konfiguracji jest i ustawia się z ręki.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt - IPv6
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ok pod Win7 musiałem wyłączyć filtr NDIS McAffiego - bo widać ipv6 wycinał.
Ale i tak nadal nie wiem dlaczego br-lan nie dostaje ipv6 mimo że w konfiguracji jest i ustawia się z ręki.
Poprawka: /64 skrypty same dodają jak nie ma, więc specjalnie nie trzeba ustawiać.
Zrób ifconfig br-lan add 2001:470:71:19e:2222::1/64 i zobacz. Takie coś robi skrypt startowy.
root@Gargoyle:~$ ifconfig br-lan add 2001:470:71:19e:2222::1/64
ifconfig: bad address 'add'
root@Gargoyle:~$
Więc jest jakiś bug.
Edit: Chyba będę musiał tymczasowo zmienić /lib/network/config.sh i zamiast ifconfig użyję ip
Zrobiłem chyba wszystko zgodnie z instrukcją. DHCP przydziela pięknie adres IPv6, z konsoli ipv6 google odpowiada na ping. Ale w testach (i od google i ten drugi) wychodzi na to że nie mam włączonej obsługi ipv6. Dodatkowo Windows 7 (32bit) pokazuje w połączeniu sieciowym: ipv6 - brak dostępu do internetu.
Jaka może by przyczyna? Dodam że mimo iż system pokazuje przydzielony adres IPv6 to nie ma przydzielonego DNS ipv6.
A pingować drugi koniec tuneli po ipv6 możesz?
Drugi koniec tunelu czyli ipv6 servera? Ping nie działa... chyba że biorę zły adres do pingowania...
Końcówka "Server IPv6 Address: to ::1/64 więc do pingowania wstawiam początek i na końcu np ::100 ?
Ping6 do facebooka działa, także do: Anycasted IPv6 Caching Nameserver: 2001:470:20::2 - działa
Edit: zauważyłem że w ifconfig nie mam jak w instrukcji 6in4-henet tylko 6in4-hene
Ale nigdzie w konfiguracji nie zgubiłem literki "t"
Nazwą interfejsu się nie przejmuj. Skoro działa ping od fb i innych to masz połączenie, inaczej nie mógłbyś wyjść z transmisją przez tunel.
adres ipv6 drugiej strony tunelu. Jest jeden, nic nie dodajesz do końca.
Adresu drugiej strony tunelu nie pinguje dalej, zrobiłem całą konfigurację od nowa.
Zauważyłem że po każdym restarcie routera w pliku /etc/config/radvd parametr "AdvManagedFlag" zmienia się na "1" mimo że w vi był zmieniony na "0" i polecenie cat potem też pokazywało "0".
Edit: poprawka. może za szybko sprawdziłem po restarcie. Na routerze ping działa. To pewnie teraz kwestia ustawień Windows 7
Dalej nie wiem co z tym fantem zrobić... Trochę mnie dziwi że mój komputer za każdym razem dostaje pierwszy adres z puli czyli z końcówką ::1000 To normalne?
W opisie konfiguracji jest drobna literówka która kogoś uważnego może wprowadzić w zakłopotanie. Raz adres jest podany jako: 2001:0db8:111a:1111::2/64 a raz jako 2001:0db8:111b:1111::2/64 (a zamiast b)
To nie jest pomyłka. Dostajesz całą klasę /64 do wykorzystania więc zakres przyznawanych adresów możesz sobie taki właśnie ustawić lub dowolny inny.
Po aktualizacji routera do nowego wydania Gargoyle znowu zabrałem się za ipv6 i tym razem działa. Nie instalowałem wide-dhcpv6-server i ruszyło.
Teraz moje pytanie: czy taki tunel jest bezpieczny? Bo zasadniczo teraz ciągle mam otwarte połączenie z "jakimś" serwerem i tak na prawdę nie mam wpływu na to co się tam dzieje. Ty Cezary masz ipv6 aktywne cały czas?
Bezpiecznie - w sumie tak, bo przecież firewall blokuje Ci ruch przychodzący. Identycznie jak dla ipv4.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → OpenWrt - IPv6
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc