26

Odp: OpenWrt - IPv6

Ok pod Win7 musiałem wyłączyć filtr NDIS McAffiego - bo widać ipv6 wycinał.
Ale i tak nadal nie wiem dlaczego br-lan nie dostaje ipv6 mimo że w konfiguracji jest i ustawia się z ręki.

27

Poprawka: /64 skrypty same dodają jak nie ma, więc specjalnie nie trzeba ustawiać.

Zrób ifconfig br-lan add 2001:470:71:19e:2222::1/64 i zobacz. Takie coś robi skrypt startowy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28 (edytowany przez martii 2012-08-13 15:39:48)

root@Gargoyle:~$ ifconfig br-lan add 2001:470:71:19e:2222::1/64
ifconfig: bad address 'add'
root@Gargoyle:~$

Więc jest jakiś bug.

Edit: Chyba będę musiał tymczasowo zmienić /lib/network/config.sh i zamiast ifconfig użyję ip

29 (edytowany przez sqbi 2012-10-16 23:37:37)

Zrobiłem chyba wszystko zgodnie z instrukcją. DHCP przydziela pięknie adres IPv6, z konsoli ipv6 google odpowiada na ping. Ale w testach (i od google i ten drugi) wychodzi na to że nie mam włączonej obsługi ipv6. Dodatkowo Windows 7 (32bit) pokazuje w połączeniu sieciowym: ipv6 - brak dostępu do internetu.
Jaka może by przyczyna? Dodam że mimo iż system pokazuje przydzielony adres IPv6 to nie ma przydzielonego DNS ipv6.

30

A pingować drugi koniec tuneli po ipv6 możesz?

31 (edytowany przez sqbi 2012-10-17 08:55:09)

Drugi koniec tunelu czyli ipv6 servera? Ping nie działa... chyba że biorę zły adres do pingowania...
Końcówka "Server IPv6 Address: to ::1/64 więc do pingowania wstawiam początek i na końcu np ::100 ?

Ping6 do facebooka działa, także do: Anycasted IPv6 Caching Nameserver: 2001:470:20::2 - działa

Edit: zauważyłem że w ifconfig nie mam jak w instrukcji 6in4-henet tylko 6in4-hene
Ale nigdzie w konfiguracji nie zgubiłem literki "t"

32

Nazwą interfejsu się nie przejmuj. Skoro działa ping od fb i innych to masz połączenie, inaczej nie mógłbyś wyjść z transmisją przez tunel.

adres ipv6 drugiej strony tunelu. Jest jeden, nic nie dodajesz do końca.

33 (edytowany przez sqbi 2012-10-17 10:03:00)

Adresu drugiej strony tunelu nie pinguje dalej, zrobiłem całą konfigurację od nowa.
Zauważyłem że po każdym restarcie routera w pliku /etc/config/radvd parametr "AdvManagedFlag" zmienia się na "1" mimo że w vi był zmieniony na "0" i polecenie cat potem też pokazywało "0".
Edit: poprawka. może za szybko sprawdziłem po restarcie. Na routerze ping działa. To pewnie teraz kwestia ustawień Windows 7

34

Dalej nie wiem co z tym fantem zrobić... Trochę mnie dziwi że mój komputer za każdym razem dostaje pierwszy adres z puli czyli z końcówką ::1000 To normalne?

W opisie konfiguracji jest drobna literówka która kogoś uważnego może wprowadzić w zakłopotanie.  Raz adres jest podany jako: 2001:0db8:111a:1111::2/64 a raz jako 2001:0db8:111b:1111::2/64 (a zamiast b)

35

To nie jest pomyłka. Dostajesz całą klasę /64 do wykorzystania więc zakres przyznawanych adresów możesz sobie taki właśnie ustawić lub dowolny inny.

36

Po aktualizacji routera do nowego wydania Gargoyle znowu zabrałem się za ipv6 i tym razem działa. Nie instalowałem wide-dhcpv6-server i ruszyło.

Teraz moje pytanie: czy taki tunel jest bezpieczny? Bo zasadniczo teraz ciągle mam otwarte połączenie z "jakimś" serwerem i tak na prawdę nie mam wpływu na to co się tam dzieje. Ty Cezary masz ipv6 aktywne cały czas?

37

Bezpiecznie - w sumie tak, bo przecież firewall blokuje Ci ruch przychodzący. Identycznie jak dla ipv4.