Temat: Update GargoylePL na DIR-825?

Mam pytanie: na eko są dostępne 4-pliki z obrazami Gargoyle dla tego routera a jak wrzuca się do niego firmware?

2

Odp: Update GargoylePL na DIR-825?

http://wiki.openwrt.org/toh/d-link/dir-825#installation

Stałeś się posiadaczem 825?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Stałeś się posiadaczem 825?

Jeszcze nie ale zamierzam wysłać swoją propozycję oferty do jednej z aukcji ), jeżeli sprzedawca ją zaakceptuje to tak (latem przy necie stacjonarnym padła mi płytka rw2458n i dziś dostałem odpowiedz że nie będzie wymiany tylko zwrot kasy, a że nie ma w sklepach podobnego produktu to muszę pójść w stronę zakupu wydajnego routera), jeżeli nie to chyba wybór padnie na TL WR3600. smile

4

Już raczej tego tplinka bierz. Nowsza konstrukcja jest, a ktoś musi sobie go sprawić żeby zobaczyć co to warte jest smile

5

Cezary napisał/a:

Nowsza konstrukcja jest, a ktoś musi sobie go sprawić żeby zobaczyć co to warte jest smile

To mam być beta testerem smile , ciekawi mnie jak konstrukcyjnie rozwiązane jest radio w tych modelach (opcją najciekawszą była by ta że anteny wychodzące są rozdzielone osobno na radio w paśmie 2,4GHz i 5GHz ).

6

Ja sobie jeszcze nie kupiłem, więc ktoś musi smile

7

Cezary napisał/a:

Dla Twoich testów to my jako ogół użytkowników na forum co jakiś czas gdy pojawi się jakiś nowy ciekawy produkt na rynku powinniśmy robić zrzutki w celach badawczo-rozwojowych (było by to ze zdecydowaną korzyścią dla potencjalnego nabywcy ). A po jakimś czasie mógłby trafić na loterię lub do konkursu. smile

8

Ten 825 juz nie taki nowy, ale sprawuje się wyśmienicie. Mam go prawie dwa lata i ZERO problemów... W przeciwieństwie do 1043ND. smile

ZyXEL NBG6716 (Gargoyle by obsy)

9

COVERek napisał/a:

Ten 825 juz nie taki nowy, ale sprawuje się wyśmienicie. Mam go prawie dwa lata i ZERO problemów...

To mnie podbudowałeś-dogadałem się ze sprzedawcą i czekam na przesyłkę 825, od kilku miesięcy stałem przed trudnym wyborem jaki router/ap z dobrym radiem w 2 pasmach i z możliwością zastąpienia fabrycznych antenek wifi, wydajnym QoS z opcją alternatywnego oprogramowania. Gdyby Asus RT-56U posiadał takowe to nie miał bym dylematu. Nawet byłem zdecydowany na zakup UBIQUITI :: EdgeRouter Lite 3 +do tego AP z wydajnym radiem.  smile

10

jarek7714 napisał/a:
Cezary napisał/a:

Dla Twoich testów to my jako ogół użytkowników na forum co jakiś czas gdy pojawi się jakiś nowy ciekawy produkt na rynku powinniśmy robić zrzutki w celach badawczo-rozwojowych (było by to ze zdecydowaną korzyścią dla potencjalnego nabywcy ). A po jakimś czasie mógłby trafić na loterię lub do konkursu. smile

Niestety tak dobrze nie ma. Tak OT: z tym małych to ciekawie DIR-505 wygląda.

11

Dotarł wreszcie DIR-825(B1, FW 2.05EU) , teraz wojuje z wrzuceniem do niego Gargoyle-niestety nie udaje mi się to (na serwerze dostępne są 4 wersje obrazów, czym one się różnią?

12

Dostałeś linka na górze...

13

Zainstalowałem już ale w linku wyżej nie jest to "ciekawie opisane" (linki kierują do pustych folderów), pobrałem OF 2.02 ale również odmówił mi aktualizacji. Wrzuciłem mu gargoyle-1.5.8-ar71xx-dir-825-b1-squashfs-backup-loader.bin i łyknął. smile

14

Wiki na openwrt.org jest otwarte, można to dowolnie edytować smile

15

Cezary napisał/a:

Wiki na openwrt.org jest otwarte, można to dowolnie edytować smile

Już jednak wolę nie mieszać i podawać nie przetestowanych informacji na x... przypadkach. wink Dobra mam już GargoylePL w wersji gargoyle-1.5.8.2-ar71xx-dir-825-b1-squashfs-sysupgrade.bin, tylko że zawartość softu jest trochę pusta (podstawowe usługi konfiguracji) a co jest w obrazie-1.5.8.2-ar71xx-dir-825-b1-fat-squashfs-sysupgrade.bin (waży ponad 6MB) i czy można wrzucić go przez GUI do routera?

16

Możesz.

17

Niestety-wrzucam plik rozpoczyna aktualizację i nic dalej się nie dzieje???

18

Weź przez scp wrzuć to do /tmp i zrób sysupgrade -n /tmp/nazwa_tego_pliku.

19

Próbowałem ale za cienki jestem w tym i system sypie mi błędami:                                                                   root@Gargoyle:/tmp# sysupgrade -n http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/attitude_ad
justment/ar71xx/gargoyle-1.5.8.2-ar71xx-dir-825-b1-fat-squashfs-sysupgrade.bin
Warning, please make sure that you have a backup of the caldata partition.
Once you have that, use 'sysupgrade -i' for upgrading to the 'fat' firmware.
Sysupgrade is not yet supported on dir-825-b1.
Image check 'platform_check_image' failed.

20

A taki numer zrobili. Jakiś problem był z tym caldata zawierające dane kalibracyjne do wifi.

To zainstaluj sobie po prostu brakujące pluginy i tyle.

21

Cezary napisał/a:

To zainstaluj sobie po prostu brakujące pluginy i tyle.

A jak zainstalować menadżer dodatków Gargoyle?

22

opkg update
opkg install plugin-gargoyle-plugins

23

Plugin się zainstalował ale w konfiguracji przez GUI nie jest dostępny sad ?

24

/etc/init.d/plugins start jeszcze musisz zrobić, wtedy się w menu pojawi.

25

smile Super-teraz mam wszystko to co chciałem mieć zainstalowane i router też powinien sobie dać z tym radę o ile nie posiada wad ukrytych-to już by musiała wróżka stwierdzić . smile Jeszcze raz WIELKIE DZIĘKI!