1 (edytowany przez portals 2012-11-13 21:42:42)

Temat: Budowa małej sieci hotspotów

Witam
Zostałem poproszony o pomoc w budowie małej sieci hotspotów dla dwóch budynków w szkole. Wiadomo że można załatwić sprawę prosto, postawić 3 routery(ew. same AP). Jednak obawiam się że ruch będzie momentami znaczny(do 20 urządzeń) a łącze to tylko 5 Mb/s. Pomyślałem że TL-WR1043ND z nodogsplash i odpowiednią ograniczeniami nadał by się do tego dostatecznie. Jednak chciał bym zapytać o opinie czy faktycznie to się sprawdzi? Czy jest sens kombinować np. z CoovaChilli? Kontrola taka jak jest w CoovaChilli przydała by się jednak nie jestem pewien czy jest to warte zachodu. Niestety ważnym aspektem będzie te niska cena całej infrastruktury.
Bardzo dziękuję z góry za wszelką pomoc i opinie.

2

Odp: Budowa małej sieci hotspotów

Może być i nodogsplash. Ty chcesz postawić hostspoty (płatne?) czy po prostu zrobić otwarte punkty dostępowe?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez portals 2012-11-14 07:17:59)

Prawdopodobnie będzie hasłem żeby korzystali tylko uczniowie i TP nie robiło problemów. Jednak hasło będzie powszechnienie znane a sieć dostępna za darmo.
Czytałem że w nodogsplash na Attitude Adjustment nie działa ograniczanie prędkość z powodu braku IMQ.

4

Bo na AA nie ma imq, ifb jest. imq jest za to w gargoyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.